Een Restaurant Met Tien Sterren, Kunst In De Keuken is een boek dat gaat over het hotel/restaurant Merlet in Schoorl uit 2010. Het gaat over tien kunstenaar die samenkomen in Merlet. De tien sterren zijn: Ronald Giphart, Ron Moret, Pauline Bakker, Saskia Noort, Marjolijn De Bruin, Judith Wiesema, Michel Poort, Joost Zwagerman, John Breed, Bart Chabot, , Martin Van Bourgonje, Gerard Kalmthout, Cees Noort, Erik Boschman, Carla Van Bourgonje, Bert Van Bourgonje, Nelleke Mathot, Timo Munts, Frank Van Enter, Sietse Van Zanten, Cees Noort, Roy Kahmann, Dirk Smit, Exemplaar is door alle 10 sterren gesigneerd.

Een Restaurant Met Tien Sterren

By hans, 24 juli 2014

Het kookboek is een samenkomst tussen de schrijvers Ronald Giphart, Saskia Noort, Joost Zwagerman, Bart Chabot en de kunstenaars Marjolijn de Bruin, Judith Wiersema, Pauline Bakker, Ron Moret, Michel Poort en John Breed. Gedurende twee dagen hebben zij een feestje gebouwd bij Merlet met als thema inspiratie. Wat een geslaagde sessie!!!
Ten eerste zijn er prachtige teksten van Saskia in de Koninklijke Suite, Joost schrijft over zijn roots en Bart vrolijkt op in de Bossuite. Ook de kunstwerken die de kunstenaars gemaakt hebben aan de hand van hun bezoek zijn prachtig geworden. De verteller in het boek is Ronald Giphart. Daarnaast zijn er ook nog de gerechten van chef-kok Timo Munts en het passende wijnadvies van Sommelier Sietse van Zanten. De fotografie van het boek is verzorgd door Cees Noort en de Art Director is Roy Kahman.

Stan Huygens van de telegraaf

Laat tien creatievelingen twee dagen nauw met elkaar optrekken en geheid dat er gedonder van komt. Maar niet in restaurant hotel Merlet (*) in het mooie Noord-Hollandse Schoorl., Er gebeurde bij de totstandkoming van dit unieke kookboek van alles, maar gedonder neen.

Lachen, van elkaar leren, samen koken, eten, drinken, amuseren, gewoon lol hebben in en met elkaar. Daar ging het om. Onbewust samen een feestje bouwen. Zo veel inspiratie opdoen dat je voor maanden extra vitamines hebt. Het leven is al serieus genoeg.

Als je naar de huidige uitbater Martin van Bougronje kijkt, weet je dat hij zijn achternaam eer aandoet. Hij is een echte Bourgondier die graag pret wil maken. Zijn olijke oogjes verraden levenskunst. Het vermaken van mensen, daar gaat het om. Een goede ambiance, geweldig eten, topwijnen, een gemengd gezelschap en gedrevenheid om topkwaliteit te leveren, maken een restaurant faam.

In de kwarteeuw dat Merlet bestaat, is een solide zaak opgebouwd die tegen een stootje kan. En bijzondere mensen aantrekt. Van heinde en verre. Niet alleen achter de potten en pannen, maar ook bij de zwarte brigade en natuurlijk de gasten. Daarom komen er elk jaar zoveel mensen naar Merlet.

Dat de opbrengst van dit boek geheel ten goede komt aan de afdeling Hermatologie van het VU Medisch Centrum te Amsterdam geeft de onbaatzuchtigheid van de familie Van Bourgonje weer. Wat een topmensen om je zonder gewin voor de zieke medemens in te zetten. Ik heb het eerder meegemaakt bij een door de familie opgezet benefietgala in Merlet, ook voor hetzelfde universiteitsziekenhuis.

De ander centraal stellen en helpen. De tien kunstenaars en schrijvers dragen hier graag hun steentje aan bij. Het is een bijzonder boek geworden dat uitnodigt tot bladeren. Het maakt hongerig. En je zou wensen dat elke dag was, zoals de kunstenaars die met de familie Van Bourgonje hebben beleefd. Met veel warmte, dierbaarheid en dankbaarheid. Het leven is heel mooi. Als je er tenminste oog en oor voor hebt.

Titel: Een Restaurant Met Tien Sterren

Sub Titel: Kunst In De Keuken Van Merlet, Schoorl

Schrijver: Ronald Giphart

Mede Schrijver: Gérard van Kalmthout

Tekstcorrector: Karin Evers

Concept: Martin van Bourgonje

Fotografie: Cees Noort

Assistent fotograaf: Erik Boschman

Vormgeving: Roy Kahmann

Design & Assistent: Roy Kahmann & Dirk Smit

Productie: Het Hoofdbureau

Lithografie: Vandenberg, Maarn

Drukwerk: Vandenberg, Maarn

Gerechten: Timo Munts

Oplage: Special Editions; 150 exemplaren

ISBN: 9789090241357

Jaar: 2010

Druk: 1ste

Uitgever: Merlet

URL: www.merlet.nl

Pagina’s: 220

Afmetingen: 25 x 281 x 226 mm

Gewicht: 1,41 kg

Type: Hardcover. Dit exemplaar zit in een luxe doos. Deze doos is door de tien betrokkenen gesigneerd.

Bijzonderheden: Exemplaar is door alle 10 sterren gesigneerd voor Hematologie, VU Amsterdam (De 10: Ronald Giphart, Ron Moret, Pauline Bakker, Saskia Noort, Marjolijn De Bruin, Judith Wiesema, Michel Poort, Joost Zwagerman, John Breed, Bart Chabot)

Enkele passages uit de lopende tekst verschenen eerder als column in de Volkskrant, enkele zijn bewerkte fragmenten uit Keukenprins (2008) van Ronald Giphart.

Betrokkenen:

  • Ronald Giphart
  • Ron Moret
  • Pauline Bakker
  • Saskia Noort
  • Marjolijn De Bruin
  • Judith Wiesema
  • Michel Poort
  • Joost Zwagerman
  • John Breed
  • Bart Chabot
  • Restaurant Hotel Merlet, Schoorl
  • Martin Van Bourgonje
  • Gerard Kalmthout
  • Cees Noort
  • Erik Boschman
  • Carla Van Bourgonje
  • Bert Van Bourgonje
  • Nelleke Mathot
  • Timo Munts
  • Frank Van Enter
  • Sietse Van Zanten
  • Cees Noort
  • Roy Kahmann
  • Dirk Smit

Inhoud:

00. Voorwoord, 25 jaar Merlet door Willem Kool

01. Inspiratie, Gastheer Martin van Bourgonje, Chef-kok Timo Munts, Gerecht: Tartaar en sashimi van Simmentaler ossenhaas met krokante vache tosse parmezaanse kaas, schuim van eidooier en geweckte truffel

02. Aardbeientaart, Oprichter Bert van Bourgonje, Beeldende kunstenaar Ron Moret, Gerecht: Proeverij van lam uit Lozere

03. Aan tafel!, Schrijfster Saskia Noort, Verhaal: De Koninklijke Suite, Gerecht: Drie bereidingen van eendenlever

04. De Boswandeling, Gastvrouw Carla van Bourgonje, Gerecht: Grietbotfilet gegratineerd met een korst van kerrie en dragon, medallions van Alaska koningskrab en lauwwarme langoustinemayonaise

05. Het Strand, Kunstenares Pauline Bakker, Gerecht Geroosterde rogvleugel met ravioli’s van parelhoen, bleekselderij en lavas-olie

06. Kunts en drank, Schrijver Ronald Giphart, Gerecht: Gegrillde sardientjes met gelei van gazpacho, krokante fillo en crème van gekarameliseerde uien en Pata negraham

07. Modern kunstenaarschap, Schrijver Joost Zwagerman, Verhaal: Opa brievenbus, Gerecht: Drooggebakken coquiles St. Jacques onder een korst van dragon, marmelade van witlof en sinaasappel, puntasperges en hollandaise met sinaasappel

08. Koken in de keuken I, Schrijver Bart Chabot, Verhaal: De vrede van Schoorl & gedicht, Gerecht: Tarbot geglaceerd met citroen, zalf van jonge bospeen en gember, gemarineerde stone leek en kruim van Zaanse mosterd

09. Koken in de keuken II, Schilder Michel Poort, Gerecht: Rouleau van kalfspastrami en koningskrab met rauwe langoustine, pastinaak en vanillezout

10. De Opperdoezer Ronde, Kunstenaar John Breed, Gerecht: Wilde zeebaars met platte oester, relish van tomaat en krokante Opperdoezer Ronde

11. Groepsportret, Beeldend kunstenares Judith Wiersema, Gerecht: In kalfsbouillon gepocheerde ossenhaas met een schnitzeltje van rundersukade, het pocheervocht gemonteerd met boerenboter en wintertruffel

12. De kalfboerderij, Beeldhouwster Marjolijn de Bruin, Gerecht: Kalf uit de Beemster op vijf manieren bereid

13. Schoorlse verhalen, Oprichtster Nelleke Mathot, Gerecht: Gepocheerde ananas met crème van kruidnagel, flan van pure chocolade en kaneelbrioche en kokosroomijs

14. Euforie en wanhoop, Fotograaf Cees Noort, Gerecht: Taartje van chocoladezanddeeg gevuld met compote van bramen en ganash waarbij een roomijs van pistache

15. Poepewitte zuurkool, Designer Roy Kahmann, Gerecht: Dessert van mango en Schoorlse boerenyoghurt, souffle van kwark en bourbon vanille

16. Te waar om mooi te zijn, Souschef Frank van Etten, Sommelier Sietse van Zanten

17. Wijn omschrijvingen

Dankwoord kunstenaars

Verantwoording

Over afdeling Hematologie, VU Amsterdam

 

 

Een Restaurant Met Tien Sterren (Normale Uitgave)

Een Restaurant Met Tien Sterren, Kunst In De Keuken is een boek dat gaat over het hotel/restaurant Merlet in Schoorl uit 2010. Het gaat over tien kunstenaar die samenkomen in Merlet. De tien sterren zijn: Ronald Giphart, Ron Moret, Pauline Bakker, Saskia Noort, Marjolijn De Bruin, Judith Wiesema, Michel Poort, Joost Zwagerman, John Breed, Bart Chabot, , Martin Van Bourgonje, Gerard Kalmthout, Cees Noort, Erik Boschman, Carla Van Bourgonje, Bert Van Bourgonje, Nelleke Mathot, Timo Munts, Frank Van Enter, Sietse Van Zanten, Cees Noort, Roy Kahmann, Dirk Smit.

Titel: Een Restaurant Met Tien Sterren

Sub Titel: Kunst In De Keuken Van Merlet, Schoorl

Schrijver: Ronald Giphart

Mede Schrijver: Gérard van Kalmthout

Het kookboek is een samenkomst tussen de schrijvers Ronald Giphart, Saskia Noort, Joost Zwagerman, Bart Chabot en de kunstenaars Marjolijn de Bruin, Judith Wiersema, Pauline Bakker, Ron Moret, Michel Poort en John Breed. Gedurende twee dagen hebben zij een feestje gebouwd bij Merlet met als thema inspiratie. Wat een geslaagde sessie!!!
Ten eerste zijn er prachtige teksten van Saskia in de Koninklijke Suite, Joost schrijft over zijn roots en Bart vrolijkt op in de Bossuite. Ook de kunstwerken die de kunstenaars gemaakt hebben aan de hand van hun bezoek zijn prachtig geworden. De verteller in het boek is Ronald Giphart. Daarnaast zijn er ook nog de gerechten van chef-kok Timo Munts en het passende wijnadvies van Sommelier Sietse van Zanten. De fotografie van het boek is verzorgd door Cees Noort en de Art Director is Roy Kahman.

Stan Huygens van de telegraaf

Laat tien creatievelingen twee dagen nauw met elkaar optrekken en geheid dat er gedonder van komt. Maar niet in restaurant hotel Merlet (*) in het mooie Noord-Hollandse Schoorl., Er gebeurde bij de totstandkoming van dit unieke kookboek van alles, maar gedonder neen.

Lachen, van elkaar leren, samen koken, eten, drinken, amuseren, gewoon lol hebben in en met elkaar. Daar ging het om. Onbewust samen een feestje bouwen. Zo veel inspiratie opdoen dat je voor maanden extra vitamines hebt. Het leven is al serieus genoeg.

Als je naar de huidige uitbater Martin van Bougronje kijkt, weet je dat hij zijn achternaam eer aandoet. Hij is een echte Bourgondier die graag pret wil maken. Zijn olijke oogjes verraden levenskunst. Het vermaken van mensen, daar gaat het om. Een goede ambiance, geweldig eten, topwijnen, een gemengd gezelschap en gedrevenheid om topkwaliteit te leveren, maken een restaurant faam.

In de kwarteeuw dat Merlet bestaat, is een solide zaak opgebouwd die tegen een stootje kan. En bijzondere mensen aantrekt. Van heinde en verre. Niet alleen achter de potten en pannen, maar ook bij de zwarte brigade en natuurlijk de gasten. Daarom komen er elk jaar zoveel mensen naar Merlet.

Dat de opbrengst van dit boek geheel ten goede komt aan de afdeling Hermatologie van het VU Medisch Centrum te Amsterdam geeft de onbaatzuchtigheid van de familie Van Bourgonje weer. Wat een topmensen om je zonder gewin voor de zieke medemens in te zetten. Ik heb het eerder meegemaakt bij een door de familie opgezet benefietgala in Merlet, ook voor hetzelfde universiteitsziekenhuis.

De ander centraal stellen en helpen. De tien kunstenaars en schrijvers dragen hier graag hun steentje aan bij. Het is een bijzonder boek geworden dat uitnodigt tot bladeren. Het maakt hongerig. En je zou wensen dat elke dag was, zoals de kunstenaars die met de familie Van Bourgonje hebben beleefd. Met veel warmte, dierbaarheid en dankbaarheid. Het leven is heel mooi. Als je er tenminste oog en oor voor hebt.

Tekstcorrector: Karin Evers

Concept: Martin van Bourgonje

Fotografie: Cees Noort

Assistent fotograaf: Erik Boschman

Vormgeving: Roy Kahmann

Design & Assistent: Roy Kahmann & Dirk Smit

Productie: Het Hoofdbureau

Lithografie: Vandenberg, Maarn

Drukwerk: Vandenberg, Maarn

Gerechten: Timo Munts

Oplage: Special Editions; 150 exemplaren

ISBN: 9789090241357

Jaar: 2010

Druk: 1ste

Uitgever: Merlet

URL: www.merlet.nl

Pagina’s: 220

Afmetingen: 25 x 281 x 226 mm

Gewicht: 1,41 kg

Type: Hardcover

Enkele passages uit de lopende tekst verschenen eerder als column in de Volkskrant, enkele zijn bewerkte fragmenten uit Keukenprins (2008) van Ronald Giphart

Betrokkenen:

  • Ronald Giphart
  • Ron Moret
  • Pauline Bakker
  • Saskia Noort
  • Marjolijn De Bruin
  • Judith Wiesema
  • Michel Poort
  • Joost Zwagerman
  • John Breed
  • Bart Chabot
  • Restaurant Hotel Merlet, Schoorl
  • Martin Van Bourgonje
  • Gerard Kalmthout
  • Cees Noort
  • Erik Boschman
  • Carla Van Bourgonje
  • Bert Van Bourgonje
  • Nelleke Mathot
  • Timo Munts
  • Frank Van Enter
  • Sietse Van Zanten
  • Cees Noort
  • Roy Kahmann
  • Dirk Smit

Inhoud:

00. Voorwoord, 25 jaar Merlet door Willem Kool

01. Inspiratie, Gastheer Martin van Bourgonje, Chef-kok Timo Munts, Gerecht: Tartaar en sashimi van Simmentaler ossenhaas met krokante vache tosse parmezaanse kaas, schuim van eidooier en geweckte truffel

02. Aardbeientaart, Oprichter Bert van Bourgonje, Beeldende kunstenaar Ron Moret, Gerecht: Proeverij van lam uit Lozere

03. Aan tafel!, Schrijfster Saskia Noort, Verhaal: De Koninklijke Suite, Gerecht: Drie bereidingen van eendenlever

04. De Boswandeling, Gastvrouw Carla van Bourgonje, Gerecht: Grietbotfilet gegratineerd met een korst van kerrie en dragon, medallions van Alaska koningskrab en lauwwarme langoustinemayonaise

05. Het Strand, Kunstenares Pauline Bakker, Gerecht Geroosterde rogvleugel met ravioli’s van parelhoen, bleekselderij en lavas-olie

06. Kunts en drank, Schrijver Ronald Giphart, Gerecht: Gegrillde sardientjes met gelei van gazpacho, krokante fillo en crème van gekarameliseerde uien en Pata negraham

07. Modern kunstenaarschap, Schrijver Joost Zwagerman, Verhaal: Opa brievenbus, Gerecht: Drooggebakken coquiles St. Jacques onder een korst van dragon, marmelade van witlof en sinaasappel, puntasperges en hollandaise met sinaasappel

08. Koken in de keuken I, Schrijver Bart Chabot, Verhaal: De vrede van Schoorl & gedicht, Gerecht: Tarbot geglaceerd met citroen, zalf van jonge bospeen en gember, gemarineerde stone leek en kruim van Zaanse mosterd

09. Koken in de keuken II, Schilder Michel Poort, Gerecht: Rouleau van kalfspastrami en koningskrab met rauwe langoustine, pastinaak en vanillezout

10. De Opperdoezer Ronde, Kunstenaar John Breed, Gerecht: Wilde zeebaars met platte oester, relish van tomaat en krokante Opperdoezer Ronde

11. Groepsportret, Beeldend kunstenares Judith Wiersema, Gerecht: In kalfsbouillon gepocheerde ossenhaas met een schnitzeltje van rundersukade, het pocheervocht gemonteerd met boerenboter en wintertruffel

12. De kalfboerderij, Beeldhouwster Marjolijn de Bruin, Gerecht: Kalf uit de Beemster op vijf manieren bereid

13. Schoorlse verhalen, Oprichtster Nelleke Mathot, Gerecht: Gepocheerde ananas met crème van kruidnagel, flan van pure chocolade en kaneelbrioche en kokosroomijs

14. Euforie en wanhoop, Fotograaf Cees Noort, Gerecht: Taartje van chocoladezanddeeg gevuld met compote van bramen en ganash waarbij een roomijs van pistache

15. Poepewitte zuurkool, Designer Roy Kahmann, Gerecht: Dessert van mango en Schoorlse boerenyoghurt, souffle van kwark en bourbon vanille

16. Te waar om mooi te zijn, Souschef Frank van Etten, Sommelier Sietse van Zanten

17. Wijn omschrijvingen

Dankwoord kunstenaars

Verantwoording

Over afdeling Hematologie, VU Amsterdam