Keukenprins is een boek uit 2008 van Ronald Giphart met recepten en verhalen over eten en koken.

Keukenprins

By hans, 17 juni 2014

Ik ben tweeënveertig jaar, weeg 82,2 kilo en begin dit boek met een sesamzaadbol met likkepot, een glas melk en een espresso. Honderd dagen lang hield Ronald Giphart alles bij wat er door zijn mond ging: ontbijt, tussendoortjes, lunch, diner, junkfood, drank. Keukenprins is behalve een onderhoudende biografie van een eter, een inspirerend boek voor wie graag in de keuken staat. Giphart geeft zijn lievelingsrecepten prijs, bejubelt ingrediënten, bereidingswijzen, kookboeken en kookprogramma’s, en gaat op zoek naar de gastronomische geschiedenis van zijn ‘mondvermaak’.

Aan de basis van dit smakelijke culinaire leesboek staat Gipharts column ‘Keukenprins’ in Volkskrant magazine.

Titel: Keukenprins

Sub Titel: 100 Dagen Lezen En Schrijven Over Eten

Schrijver: Ronald Giphart

Klik hier om Keukenprins rechtstreeks van Giphart’s uitgever (Podium) te kopen.

ISBN: 9789057593512

Jaar: 2008

Druk: 1ste

Vormgeving en illustraties: Studio Beet

Foto Auteur: Keke Keukelaar

Pagina’s: 310

Afmetingen: 25 x 220 x 165 mm

Gewicht: 694,00 gram

Voor Broos, Tip en Lasse

Uitgever: Podium

Type: Paperback

Inhoud:

  • Kookschrijven
  • Ab Ovo
  • Zola
  • Gastronomie
  • Duxelles
  • Flamberen
  • Tomaat
  • Restaurantcriticus 1
  • Restaurantcriticus 2
  • BED
  • Pastilla
  • Kook-TV
  • Hamburger
  • Over Vijf Jaar
  • Italiaanse Keuken
  • Kreeft
  • Pannenkoeken
  • De Beste Lunch
  • Rudolph, Jamie En Gordon
  • Niets Ten Nadele Van Een Orgasme
  • Buikspek
  • Soirees
  • Vrouwen
  • Chic
  • Watersnip
  • Roken
  • Voor Vietnabeten
  • Kinderen
  • Eten En Erotiek
  • De Bal Der Ballen!
  • Harder
  • Koken Met Chabot
  • Opperdoezer Ronde
  • Garum
  • Azijn
  • Jodenkoeken
  • Mammanaise
  • Schorsenieren
  • 1-apr
  • Signature Dish
  • Kokkels
  • Eten Met De Oranjes
  • Foto’s
  • Ulevelsoep
  • Bikkiew En Likkie
  • Gluten
  • Bier/Wijn
  • Ribeye
  • Natter & Hitler
  • Kip En Wortels
  • Wappaz/Maschaz
  • Trifle
  • Pate
  • Moculaire Keuken/Draadjesvlees
  • Schuim
  • E(volution) = M(olucular) x C(ooking)2
  • Ijs
  • Ballen
  • Foie Gras
  • Chinees
  • Kroketten
  • Karamel
  • Kalfkop
  • Elzasser Wijn
  • Het Hete Eten
  • Godenspijs
  • Ontbijtkoek
  • Sachertorte
  • Sms’en Bij Het Eten
  • Schoonmaak
  • Oesters
  • Sint-Jakobsschelpen
  • Eendenpers
  • Duivelsvlees
  • The Rich And Famous
  • Kabeljauw
  • Zatte Zwammen
  • Campinggerechten
  • Kookboeken
  • Stiekeme Smaaksensaties
  • Grutjes
  • Eetjaar
  • Vegetariërs
  • Nouvelle Cuisine
  • Echt Lekker Eten
  • Nadenkdieet
  • Kraken
  • Twee Speciale Heren
  • Patisserie
  • Grande Bouffe
  • McTurk
  • (Aziatische titel)
  • Melk
  • Appels
  • Kaas
  • Zout
  • The Soprano’s
  • Brandnetelsoep
  • Slakken
  • Paradijskorrels
  • Mie

Verantwoording: Gerrit Komrij schreef ooit dat schrijvers stelen van dieven. Voor kookschrijvers geldt dit wellicht het meest. Niemand wordt geboren met een generatieve kennis van garum. Ik heb veelvuldig gebruik gemaakt van kookboeken, eetboeken en naslagwerken. De lijst is te lang om hier te citeren, maar om er toch drie te noemen: Larousse Gastronimique, Over Eten & Koken van Howard McGee en The Penguin Companion to Food. Daanaast heb ik veel gezocht op internet (coquinaria.nl, foodlog.nl, foodtube.nl), en las ik het onvolprezen blad Bouillon! (bouillonmagazine.nl) en geschriften van eetmeesters als Johannes van Dam, Onno Kleyn en Jeffrey Steingarten. Zo veel mogelijk heb ik in de tekst aangegeven waar ik wat van wie heb gebruikt. Mijn dank gaat uit naar de families Siccama en Goossens, Theun en Rieke Lammes, Jannie Giphart-Buitenhek, Mac van Dinther, Bart Chabot, Martin Bril, Roberto & Carlina Coletti, Pierre Wind, Jon Sistermans en zijn brigade, Arthur Willems, Co Mol, Dylan van Eijkeren, Bert Natter, Jeroen van Baaren, Broos, Tip en Mascha.

Ronald Giphart debuteerde in 1993 met Ik Ook Van Jou. Daarna volgden romans als Giph, Phileine Zegt Sorry, Ik Omhels Je Met Duizend Armen en de culinaire roman Troost.

Opdracht voor Hans Gaarlandt van Ronald Giphart: Voor Hans Gaarlandt, wiens dochter Uniek net het allereerste hapje pannenkoek heeft gehad bij de presentatie van dit boek!!! Ronald Giphart (25.10.2008)