Kijk maar wat je ermee doet

By hans, 28 september 2019

Bij het vertrek van een waarachtig redacteur

[Colofon]
Kijk maar wat je ermee Doet verscheen bij het afscheid van Harminke Medendorp als (hoofd-)redacteur van Uitgeverij Podium. Alle Auteurs werkten spontaan en belangeloos mee aan deze bundel. Deze uitgave verschijnt in een Gelimiteerde, niet in de handel gebracHte oplage van 75 exemplaren, en één exemplaar speciaAl gebonden, ten behoeve van de vertrekkende redacteuR.

De vorMgeving en fotografie werd verzorgd door Yolanda Huntelaar en Rob Westendorp. De tekst is gezet uIt de Dolly [Ik ben gék op de Dolly] en de Brandon. Het drukwerk lag in handen van Wöhrmann PriNt Service.

Zonder de onbaatzuchtige inspanning van ontwerpers en druKker, was deze uitgave blijven steken in Podium’s kopiEerapparaat!

Het stuk van Ronald Giphart:

Lieve leuke grappige warme hardwerkende Harminke,

‘Zonder jou zou uitgeverij Podium van vandaag uitgeverij Podium niet zijn.’ Dit zei ik vorige week tegen jou tijdens ons telefoongesprek. Ik had je toevallig aan de lijn gekregen. Eigenlijk belde ik voor Joost, maar toen er opgenomen werd hoorde ik een vrouwenstem vragen: ‘Ja?’

‘Ja?’ vroeg ik op mijn beurt.

‘Roel?’ vroeg de stem.

‘Nee, niet Roel..;’ zei ik.

‘O,’ zei de stem.

‘Ronald,’ zei ik.

Even bleef het stil.

‘Giphart?’

‘Ja. En jij?’

‘Harminke,’ zei je.

Het was een vrolijk misverstand over een binnenstebuitenlijnse verkeerde doorverbinding. Dat soort malentendu’s – kan ik dat woord hier gebruiken, redactrice? – zijn voor Podium vrij uniek, maar bij grote uitgeverijen usance. Ik ben in mijn schrijversloopbaan een paar keer vreemdgegaan door een boek bij een uitgeefmoloch te publiceren, waarbij het altijd opviel dat ik – voordat ik een redacteur mocht bezoeken – bij de receptie van het concern mijn paspoort moest laten zien en door metalen detectiepoortjes naar binnen moest.

Het aangename van uitgeverij Podium is altijd de koesterende overzichtelijkheid geweest. ‘Koesterende overzichtelijkheid’… Hm, waar is een redactrice als je haar nodig hebt? Maar je begrijpt wat ik bedoel. Ik hoor tot de Podium-diehards. aflaat dat hards maar weg, want de afgelopen jaren hebben we – tot ons aller grote verdriet – meegemaakt dat de schrijvers van het eerste uur wel degelijk in staat waren uit de tijd te stappen.

Dat zijn de dieptepunten van de afgelopen jaren geweest. De hoogtepunten waren de vele nieuwe schrijvers, de vele prachtige boeken, de vele successen op gebied van verkoop en kritiek. Succes waarin jij een belangrijke rol hebt gehad.

Om deze brief een beetje ‘rond te krijgen’ (redactieadvies) heb ik in mijn digitale archief de eerste mail gezocht die je me ooit stuurde. Op 20 januari 2004 stuurde je me je bevindingen over de eerste hoofdstukken van mijn roman Troost. Je was daarin prettig lovend en sloot af met de zin ‘O ja, ik heb vannacht heerlijk gedroomd van evenveeltjes.’

Dat was een enigmatische afsluiter die ik 9 jaar later niet direct kon duiden, tot ik in mijn typoscript van Troost vond: ‘Evenveeltjes heten evenveeltjes omdat van elk van de ingrediënten meel, melk, suiker en eieren evenveel wordt gebruikt. De gebakjes werden al in de achttiende eeuw gemaakt.’

Hierbij de belofte dat ik de volgende keer dat ik je zie, een schaal evenveeltjes voor je zal bakken. Lieve Harminke, het ga je goed!

Eind.

Afmetingen: 19 x 13 x 0,8 cm

Gewicht: 166 g

Jaar: 2013

Inhoudsopgave

  • [22] Van Hans Aarsman verschenen onder meer De fotodetective en Ik zie ik zie.
  • [06] Alex Boogers debuteerde met Het boek Estee. Daarna schreef hij Het waanzinnige van sneeuw, Lijn 56, Het sterkste meisje van de wereld en De tijger en de kolibrie. In 2012 verscheen zijn nieuwste roman, Alle dingen zijn schitterend.
  • [32] Joeri Boom ontving de Dick Scherpenzeel Prijs 2010 voor Als een nacht met duizend sterren. Op dit moment is hij werkzaam als correspondent voor NRC Handelsblad en het RTL Nieuws in New Delhi.
  • [25] Ajé Boschhuizen is bedenker, scenarioschrijver en eindredacteur van Het Sinterklaas journaal. Van hem verschijnt Het grote Sinterklaasjournaal voorleesboek.
  • [04] Justine le Clercq debuteerde met de roman De roemlozen. In het najaar van 2013 verschijnt haar verhalenbundel Wegens geluk gesloten.
  • [17] De romans van Renate Dorrestein werden genomineerd voor vele prijzen en haar werk is in vijftien talen vertaald. In De blokkade onderzoekt zij de oorzaken en gevolgen van haar eigen writer’s block.
  • [24] Ad Fransen schreef naast een aantal schrijvers portretten de autobiografische romans Coke en Het meisje met de mooiste heupen. In 2012 verscheen zijn klusboek Handyman, met tips voor de (on)handige man.
  • [33] Michael Frijda debuteerde met de verhalenbundel Schrikdieren. Zijn roman Ritselingen stond op de shortlist voor de Libris Literatuur Prijs 2006.
  • [29] Ronald Giphart schreef onder andere de romans Ik ook van jou, Giph, Phileine zegt sorry, Ik omhels je met duizend armen, Troost en IJsland. In november 2012 verscheen zijn verhalenbundel De wake.
  • [34] Ruben van Gogh publiceerde bij Uitgeverij Podium onlangs de dichtbundel Hier begint het leven.
  • [30] Johan Harstad is een Noorse auteur. Van hem verschenen Buzz Aldrin, waar ben je gebleven? (2007), Hässelby en de sciencefiction roman Darlah.
  • [11] Anne Hermans (pseudoniem van Suzanne Viveen) schreef elke week op de achterpagina van het NRC Handelsblad haar column ‘Dokter Hermans’, waar haar semi-autobiografische roman De co-assistent op gebaseerd werd.
  • [20] Ingmar Heytze publiceerde dichtbundels, dagboeken en miniaturen. In Reisoefeningen doet Heytze openhartig verslag van zijn gevecht tegen reisangst.
  • [28] Van Huib Hudig verscheen Het speechboekje, waarin hij uitlegt hoe je zelf een inspirerende speech kunt schrijven.
  • [02] Wilfried de Jong debuteerde met de verhalenbundel Aal, hierna volgden De linkerbil van Bettini, De man en zijn fiets en Kop in de wind (Nico Scheepmaker Beker 2012).
  • [07] De debuutroman van Shira Keiler, M., is genomineerd voor de Academica Literatuurprijs 2013.
  • [21] Nicolaas Klei schrijft columns en boeken over wijn. Na elf edities van de Supermarktwijngids schreef hij de Omfietswijngids, met de lekkerste en betaalbare wijnen.
  • [09] Kluun debuteerde met Komt een vrouw bij de dokter, gevolgd door De weduwnaar. Tussendoor schreef hij Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt!. Zijn columns werden gebundeld in Klunen. In 2011 verschenen de roman Haantjes en schreef hij met Hans van der Beek Aan de Amsterdamse nachten.
  • [18] Rik Kuiper publiceerde met Tonie Mudde drie boekjes met wetenschappelijke tips voor het dagelijks leven: Kijk niet naar mooie vrouwen (als je nog moet nadenken), Maak nooit je bed op en Maak blunders (en word geliefd).
  • [08] Joris Luyendijk debuteerde met Een goede man slaat soms zijn vrouw, gevolgd door Een tipje van de sluier, Het zijn net mensen en Je hebt het niet van mij, maar… Sinds mei 2011 houdt hij voor The Guardian het financiële district van Londen onder een antropologische loep.
  • [21] Van Sylvie Marie verschenen de dichtbundels Zonder en Toen je me ten huwelijk vroeg.
  • [15] Tonie Mudde schreef met Rik Kuiper drie boekjes met wetenschappelijke tips voor het dagelijks leven: Kijk niet naar mooie vrouwen (als je nog moet nadenken), Maak nooit je bed op en Maak blunders (en word geliefd). Als romancier debuteerde hij met Spaghetti Spoetnik.
  • [23] Van Annemarie Oster verschenen onder andere de boeken Een moeder van niks, Sjans en de biografie Een vrouw om achterna te reizen, over haar moeder Ank van der Moer. In Mooi geweest bundelde zij haar columns uit de Volkskrant.
  • [05] Elvis Peeters publiceerde onder andere de romans De ontelbaren, Wij en Dinsdag.
  • [26] Van Henk van Renssen verscheen De revolutie verzamelaar over de Nederlandse journalist George Nypels, verslaggever tussen twee wereldoorlogen.
  • [03] Onno te Rijdt publiceerde vier romans, waaronder Mores en Naar Paradisa.
  • [16] Alexis de Roode debuteerde met de bundel Geef mij een wonder, gevolgd door Stad en Land en Gratis tijd voor iedereen.
  • [28] Niki Segnit reisde de hele wereld over op zoek naar nieuwe gerechten en smaakcombinaties. Hierover schreef ze De smaakbijbel. Zeis culinair columnist van The Times en woont in Londen.
  • [01] Pieke Stuvel publiceerde onder andere diverse boeken over zelfmaakmode, waaronder Rok st. co, Jurk st. zo, Verkleden st. zoen Baby st. co.
  • [14] Van Peter Swanborn verschenen bij Uitgeverij Podium de bundels Tot ook ik verwaai en Het huis woont in mij.
  • [12] Willem Thies debuteerde met de bundel Toendra, gevolgd door Na de vlakte en Twee vogels één kogel.
  • [19] Sidney Vollmer debuteerde in 2011 met de roman Alles ruikt naar chocola.
  • [13] De debuutbundel van Kira Wuck, Finse meisjes, werd bekroond met de Lucy B.C.W.van der Hoogtprijs.