Voorjaar 2015, Podium is een boekje uit 2015 over boeken die toen zijn uitgekomen of zullen gaan uitkomen. Het gaat om de volgende schrijvers: Alex Boogers, Renate Dorrestein, Jonathan Gibbs, Ronald Giphart, Ingmar Heytze, Martine de Jong, Karen Kohler, DBC Pierre, Petra Possel, George Saunders, Inge Schilperoord, Kris van Steenberge

Voorjaar 2015, Podium

By hans, 29 november 2014

Uitgeven is nooit saai. Daarvoor zijn de literair-chemische processen in de laboratoria der schrijvers te fascinerend. Onze auteurs weten ons steeds weer te verrassen, door wat ze maken, door wanneer ze het maken. Gedurende een uitbundig najaar werden onze burelen overstroomd met nieuwe romans van onze Nederlandse schrijvers. Deze kunnen we u nu met veel trots presenteren. Renate Dorrestein kreeg drie jaar na haar laatste roman de geest en schreef een ‘page turner’ van jewelste. Ook bestseller-auteur Ronald Giphart verrast met een meesterlijke, kloeke nieuwe roman, waarin een zoon het flamboyante leven van zijn wereldberoemde vader in woorden probeert te vangen. Rasschrijver Alex Boogers ontroert met een dijk van een Bildungsroman.
En onze fondslijst wast aan met twee ijzersterke debutanten: Martine de Jong en Inge Schilperoord. Gewoon in ons vertrouwen en lézen. Met een beetje geluk proeven ze straks wat Kris Van Steenberge doormaakte: langzaam maar zeker druk na druk, prijs na prijs, lezer na lezer. Zo overkwam ook DBC Pierre dat ooit, toen hij als outsider de Booker Prize won. In zijn nieuwe roman weet hij zich weer te vernieuwen. In Jonathan Gibbs, die de band tussen kunst en kapitaal aan de orde stelt in een kostelijke satirische roman, vindt hij een wapenbroeder.
De afdeling non-fictie is deze keer klein, maar fijn: een boek van Petra Possel over eten waarbij je het water in de mond loopt, en een oogstrelend boek over de schrijfmachines van W.F. Hermans. Fysiek nog kleiner, maar héél fijn, is een referaat van meesterauteur George Saunders over vriendelijkheid. Saunders is een van de grote voorbeelden van Karen Köhler, een nieuwe ster aan het firmament van onze geprezen serie verhalenbundels. Joost Nijsen

Titel: Podium – Voorjaar 2015

Uitgever: Podium

Jaar: 2015

Druk: 1ste

Vormgeving catalogus: Studio Ron van Roon

Drukkerij: Wilco

Pagina’s: 35

Pagina’s Giphart: 21, 22, 23, 24

Afmetingen: 20 x 17 x 0,4 cm

Type: Paperback

Inhoud:

 • Joost Nijsen – Een Rijke Oogst
 • Alex Boogers – Alleen Met De Goden
 • George Saunders – Nog Gefeliciteerd, Trouwens
 • Korte Verhalen
 • Karen Kohler – Vuurpijlen Vangen
 • Inge Schilperoord – Muidhond
 • Petra Possel – De Troost Van Eten
 • DBC Pierre – Ontbijt Met De Borgias
 • Philippe Debeerst – Nooit Meer Typen
 • Renate Dorrestein – Weerwater
 • Ronald Giphart – Harem
 • Martine de Jong – De Mannen Van Raan
 • Jonathan Gibbs – Randall
 • Ingmar Heytze – Utrecht Voor Beginners & Gevorderden
 • Kris van Steenberge – Woesten

Het is zover. De nieuwe, rijke roman van Ronald Giphart ligt klaar voor zijn vele lezers. In Harem vervolgt hij de weg die hij insloeg met de geprezen verhalenbundel De wake, zonder in te boeten aan thema’s en stijl die Giphart tot Giphart maken.

Liam, de twintigjarige zoon van de wereldberoemde fotograaf McDonald Hope (roepnaam Mac), sluit zich op in een Zweedse boshut om zijn debuutroman te schrijven. Hoofdpersoon is zijn vader, die zelf nooit veel heeft losgelaten over zijn flamboyante verleden. Aan de hand van foto’s, geruchten en gesprekken komt Liam tot een wervelend verhaal over Mac en zijn Amsterdamse jeugd, een Zweedse punkband, de uitspattingen op de Melkerij (een ‘Factory’-achtig huis in de hipste wijk van Stockholm), het tragische lot van zijn beste vriend Hampus en uiteraard de legendarische harem.

In deze virtuoze roman laat Ronald Giphart zien niet alleen meester te zijn in bedwelmende scènes doordesemd van verliefdheid, maar snijdt hij ook nieuwe thema’s aan als de keerzijde van het hedonisme; de kracht van het woord en het beeld; en de vloek en zegeningen van het vaderschap.

 

Ronald Giphart (1965) schreef bestsellers als Ik ook van jou, Giph, Phileine zegt sorry, Ik omhels je met duizend armen, Troost en IJsland. Het Boekenweekgeschenk Gala beleefde een recordoplage. Zijn boeken staan met een miljoen exemplaren in boekenkasten over het hele land. Hij prijkt al jaren op de top tien van de meest geliefde schrijvers van Nederland.

Voorjaar 2015, Podium is een boekje uit 2015 over boeken die toen zijn uitgekomen of zullen gaan uitkomen. Het gaat om de volgende schrijvers: Alex Boogers, Renate Dorrestein, Jonathan Gibbs, Ronald Giphart, Ingmar Heytze, Martine de Jong, Karen Kohler, DBC Pierre, Petra Possel, George Saunders, Inge Schilperoord, Kris van Steenberge Voorjaar 2015, Podium is een boekje uit 2015 over boeken die toen zijn uitgekomen of zullen gaan uitkomen. Het gaat om de volgende schrijvers: Alex Boogers, Renate Dorrestein, Jonathan Gibbs, Ronald Giphart, Ingmar Heytze, Martine de Jong, Karen Kohler, DBC Pierre, Petra Possel, George Saunders, Inge Schilperoord, Kris van Steenberge