103 portretten van de culinaire top van Nederland. Fotograaf Daniel Maissan is de afgelopen twee jaar bezig geweest met een uitzonderlijk project: het fotograferen van alle sterrenchefs van Nederland. Zijn reis ging van Noord-Groningen tot het zuidelijkste puntje van Maastricht. Onderweg portretteerde hij – op een zeer originele wijze – de markante koppen van de culinaire top van Nederland. met een voorwoord van Ronald Giphart.

#Sterrenchefs

By hans, 23 juli 2015

Fotograaf Daniel Maissan is de afgelopen twee jaar bezig geweest met een uitzonderlijk project: het fotograferen van alle sterrenchefs van Nederland. Zijn reis ging van Noord-Groningen tot het zuidelijkste puntje van Maastricht. Onderweg portretteerde hij – op een zeer originele wijze – de markante koppen van de culinaire top van Nederland.
#Sterrenchefs is een uniek boek waarin gastronomie en fotografie samenkomen. Naast de 103 prachtige portretten zijn er evenzoveel handgeschreven recepten van de chefs zelf opgenomen. Deze combinatie geeft een bijzondere inkijk in het karakter en de stijl van de sterrenchefs. Tien van deze toprecepten zijn aangepast voor de thuiskeuken. Vijftien chefs vertellen op persoonlijke wijze over hun drijfveren en inspiratie. Met een voorwoord van Ronald Giphart.

Titel: #Sterrenchefs

Subtitel: 103 portretten van de culinaire top van Nederland

Schrijver: Daniel Maissan

ISBN10: 9047519329
ISBN13: 9789047519324

NUR: 440 / 653

Jaar: 2011

Druk: 1ste

Uitgever: Van Dishoeck (maakt deel uit van Uitgeverij Uniekboek | Het Spectrum bv

Concept, fotografie en interviews: Daniel Maissan www.danielmaissan.nl / www.sterrenchefs.nu

Uitgever: Suzan Schapendonk

Productiebegeleiding: Sander Stembert

Coördinerend redacteur: Jeske Decock

Grafische vormgeving: Puntspatie [bno], Amsterdam

Bewerking receptuur: Clara den Hartogh

Biografieën: Suzanne de Haas

Corrector: Ester van Buuren

Meelezer: Karsten Klint, SVH

Deze uitgave kwam tot stand door bemiddeling van Sebes & Van Gelderen Literair Agentschap, Amsterdam

Pagina´s: 488

Pagina’s Giphart: 6 & 7

Afmetingen: 4,2 x 33,7 x 23,5 cm

Gewicht: 3,12 kg

Type: Hardcover met extra hardcover flap om de buik te beschermen en boekband

Inhoud:

#Sterrenchefs

  • Voorwoord door Ronald Giphart: Topkoks zijn de godenzonen van de keuken
  • Inleiding door Daniel Maissan: De culinaire top van Nederland
  • #Sterrenchefs: 103 portretten van Nederlandse sterrenchefs. Op alfabetische volgorde van achternaam van de chefs.
  • Sterrenrestaurants op een rij: Per provincie alle sterrenrestaurants met hun adresgegevens en websites.
  • #Sterrenchefs op een rij: Alle portretten van de culinaire top van Nederland in een overzicht
  • Biografie van Daniel Maissan: Ik wil een verhaal met humor vertellen
  • Dankwoord door Daniel Maissan
  • Stichting Vakbekwaamheid Horeca SVH Meestertitel

#Sterreninterviews

  • Soenil Bahadoer: In 15 jaar van niets tot eigenaar van een sterrenrestaurant, daar ben ik met recht trots op
  • Jannis Brevet: Voor mij is koken de kunst van het weglaten
  • Jilt Cazemier: Koken is voor mij gewoon logisch nadenken
  • Rogier van Dam: Chefs zijn met meer bezig dan alleen koken
  • François Geurds: Ik wil dat alles anders is dan normaal
  • Rik Jansma: Plezier in wat ik doe en plezier met de mensen met wie ik werk is voor mij het allerbelangrijkste
  • Peter Koehn: Ik leer nog iedere dag
  • Niven Kunz: Echt grote koks praten alleen maar over kwaliteit en hoe het beter moet
  • Wicher Löhr: Ik wil gewoon mijn creatieve ei kwijt
  • Akira Oshima: Zoals ik er nu naar kijk, zal ik altijd blijven werken
  • Margo Reuten: Ik heb een beeld in mijn hoofd; daar moet het naar toe, geen concessies
  • Moshik Roth: Via imiteren en puberteit naar een volwassen kookstijl
  • Jef Schuur: Je moet gewoon willen en dan kun je alles
  • Eric Swaghoven: Je moet je kansen zien en pakken
  • Thorvald de Winter: Ik ben altijd op zoek naar een volgende uitdaging

#Sterrengerechten

  • Gert-Jan Cieremans: Kringcrab met een kerriedressing, mangochutney, zeewier, een kreeftenkletskop en luchtige yoghurt
  • Sergio Herman: Langoustinecarpaccio en -gelei, Noordzeekrabsalade, kaviaar en een fluweelzachte emulsie van olijfolie, limoen en verveine
  • Onno Kokmeijer: Poire Belle Hélène ‘op eigenzinnige wijze’
  • Dick Middelweerd: Coquille op een crème van knolselderij met een uitsmijter van kwartelei en geschaafde verse truffel
  • Marco Philips: Geit’nkaasmoeke
  • Jeroen Robberegt: Lamsfilet van de barbecue met yoghurtsaus en een rillette van lamsnek met zeesalade
  • René Tichelaar: Gelakte kalfszwezerik met truffel, venkelcrème, gestoomde bospeen en sinaasappel
  • Bart Ausems: Steak tartare van Wagyu-rund in combinatie met kreeft en zomertruffel
  • Erik de Boer: Gebakken ganzenlever met peer, hazelnoot-nougatine en een PX-saus
  • Dimitri Walraven: Zwarte Jantjes met San-Danieleham en bakbanaan

De 103 Sterrenchefs en hun restaurants:

  • De vrienden van Jacob – Santpoort – Alain Alders
  • La Provence – Driebergen-Rijsenburg – André van Alten
  • Tout à Fait – Maastricht – Bart Ausems
  • De Hoefslag – Bosch en Duin – Karl van Baggem
  • De Lindenhof – Neunen – Soenil Bahadoer
  • Posthoorn – Monnickendam – Jeroen Bavelaar
  • De Nederlanden – Vreeland aan de Vecht – Wilco Berends
  • De Kromme Dissel – Heelsum – Tonny Berentsen
  • Ron Blaauw – Oudekerk aan de Amstel – Ron Blaauw
  • Amarone – Rotterdam – Gert Blom
  • De Librije – Zwolle- Jonnie Boer [Zie ook Eten, drinken en slapen en Puurts]
  • Lakes – Hilversum – Erik de Boer
  • De Moerbei – Warmond – Hans de Bont
  • Boreas – Heeze – Nico Boreas
  • Mijn Keuken – Wouw – Pieter Bosters
  • Inter Scaldes – Kruiningen – Jannis Brevet
  • Briennen aan de Maas – Well – René Brienen
  • De Leuf – Ubachsberg – Paul van de Bunt
  • Wolfslaar – Breda – Maarten Camps
  • De Vlindertuin – Zuidlaren – Jilt Cazemier
  • De Zwaan – Etten-Leur – Carlo Chantrel
  • Seinpost – Scheveningen – Gert-Jan Cieremans
  • Posthoorn – Monnickendam – Rogier van Dam
  • Kasteel Heemstede – Houten – André van Doorn
  • De fuik – Aalst – Ralph Drost
  • De Groene Lantaarn – Zuidwolde – Jarno Eggen
  • Solo – Gorinchem – Mohamed Elharouchi
  • Koriander – Drachten – Jan Gaastra
  • Toine Hermsen – Maastricht – Jeroen van Gansewinkel
  • ’t Schulten Hues – Zutphen – Peter Gast
  • ’t Amsterdammertje – Loenen aan de Vecht – André Gerrits
  • Ivy – Rotterdam – François Geurds
  • Chapeau! Bloemendaal – Jeroen Granneman
  • ML – Haarlem – Mark Gratama
  • Chalet Royal – Den Bosch – Gerrit Greveling
  • Avant-Garde – Eindhoven – Johan van Groeninge
  • De Burgemeester – Linschoten – Marcel Hayes
  • Frouckje State – Rijperkerk – Gilbert van der Heide
  • Muller – Groningen – Jean-Michel Hengge
  • Oud Sluis – Sluis – Sergio Herman [Zie ook Eten, drinken en slapen]
  • De Bokkepruik – Hardenberg – Jaap Istha
  • Basiliek – Harderwijk – Rik Jansma
  • Soigné – Bussum – Dennis Jong
  • Calla’s – Den Haag – Marcel van der Kleijn
  • Hermitage – Ridderkerk – Jan Klein
  • De Karpendonkse Hoeve – Eindhoven – Peter Koehn
  • Ciel Bleu – Amsterdam – Onno Kokmeijer
  • ’t Nonnetje – Harderwijk – Michel van der Kroft
  • De Lindenhof – Giethoorn – Martin Kruithof
  • De Librije – Zwolle – Maik Kuijpers
  • Vinkeles – Amsterdam – Dennis Kuipers
  • Niven – Rijswijk – Niven Kunz
  • De Molen – Kaatsheuvel – Wouter van Laarhoven
  • Librije’s Zusje – Zwolle – Alwin Leemhuis
  • Latour – Noordwijk – Marcel van Lier
  • Het Koetshuis – Bennekom – Wicher Löhr
  • Parkheuvel – Rotterdam – Erik van Loo
  • Bretelli – Weert – Jan Marrees
  • Le Restaurant – Amsterdam – Graham Mee
  • De Treeswijkhoeve – Waalre – Dick Middelweerd
  • De Wanne – Oostmarsum – Gerhard Müller
  • Merlet – Schoorl – Timo Munts [zie ook Een restaurant met tien sterren]
  • Fred – Rotterdam – Fred Mustert
  • Vermeer – Amsterdam – Chris Naylor
  • Nolet “Het Reymerswale” – Yerseke – Danny Nolet
  • Yamazato – Amsterdam – Akira Oshima
  • Cour Du Nord – Nooitgedacht – Marco Philips
  • Aubergine – Steyl – Paul Pollux
  • Kaatje bij de Sluis – Blokzijl – Peter Postma
  • La Trinité – Sluis – François de Potter
  • De Stenen Tafel – Borculo – Raymond Prinsen
  • La Rive – Amsterdam – Rogér Rassin
  • Da Vinci – Maasbracht – Margo Reuten
  • De Zwethheul – Schipluiden – Mario Ridder
  • De Bokkedoorns – Overveen – Lucas Rive
  • Grand Restaurant Karel V – Utrecht – Jeroen Robberegt
  • ’t Brouwerskolkje – Overveen – Moshik Roth
  • Savelberg – Voorburg – Henk Savelberg
  • Bij Jef – Texel – Jef Schuur
  • Herberg Onder de Linden – Aduard – Geerhard Slenema
  • Château Neercanne – Maastricht – Hans Snijders
  • Chapeau! – Bloemendaal – Jan Sobecki
  • Schathoes Verhildersum – Leens – Dick Soek
  • One – Roermond – Edwin Soumang
  • Aan de Poel – Amstelveen – Stefan van Sprang
  • Sonoy – Emmeloord – Paul van Staveren
  • Valuas – Venlo – Eric Swahoven
  • Au Coin des Bons Enfants – Maastricht – George Taselaar
  • De Gieser Wildeman – Noordeloos – René Tichelaar
  • O Mundo – Wageningen – Baltasar Tieskens
  • Yamazato – Amsterdam – Masanori Tomikawa
  • Cheval Blanc – Heemstede – Huub van der Velden
  • Tante Koosje – Loenen aan de Vecht – Ronald Veldhuijzen
  • Cordial – Oss – Joost Verhoeven
  • De Kromme Watergang – Hoofdplaat – Edwin Vinke
  • Paul van Waarden – Rijswijk – Paul van Waarden
  • De Heer Kocken – Vught – Dimitri Walraven
  • De Saffraan – Amersfoort – Kars van Wechem
  • Katseveer – Wilhelminadorp – Rutger van der Weel
  • Le Marron – Malden – Ysbrandt Wermenbol
  • Apicius – Bakkum – Thorvald de Winter
  • Beluga – Maastricht – Hans van Wolde
  • Wollenrich – Sint Oedenrode – Gerard Wollerich