Ronald Giphart Bert Natter Literalicious

Literalicious

By hans, 8 maart 2015

Literalicious is een culinaire reis door acht Nederlandse romans, een verhalenbundel en een cultuurschets. Literalicious is een literair kookboek met prachtige fotografie – soms geïnspireerd op een scène uit één van de romans, vaak ook op een gevoel dat een verhaal bij de lezer oproept. Tien chefkoks ontwikkelden in hun restaurantkeukens de recepten voor een literair viergangenmenu. Zij lieten zich veelal aanmoedigen door de gastronomie en eetcultuur in de romans. Recepten en foodfotografie worden afgewisseld met interviews met de chefkoks en korte essays over de rol van eten in de boeken.

‘Als ik een roman lees waarin een culinaire scène levendig wordt beschreven, beginnen mijn smaakpapillen te kriebelen en breekt er een vlammende onrust in mij los. Ik moet het boek dan weg leggen. De behoefte zelf te gaan koken heeft het dan gewonnen van het leesvoer. Of het verhaal nu plaatsvindt in de middeleeuwen, het heden of in de toekomst, het geschreven is door een vijftiger, tachtiger of debutant, dat maakt niet uit – bij mij gaat de koelkast open en het fornuis aan. Soms speelt een schrijver met de zintuigen van zijn lezers, soms gebruikt hij keuken of voedsel als een metafoor, meestal echter beschrijft hij de gastronomische gebeurtenis slechts zijdelings, als literaire couleur locale, zonder zich bewust te zijn van de kooklust die hij prikkelt bij de lezer. Bij dit boek heb ik daar echter geen last van. Hier geven tien chefkoks, geïnspireerd op culinaire scènes uit Nederlandse romans, hun keukengeheimen prijs. Een kookboek dat leesgenot opwekt. Threes Anna – auteur van o.a. De stille stad en Wachten op de moesson

‘Literalicious is zo’n mooi en smakelijk boek dat je in de verleiding komt zelf een restaurant te openen om daar dan een roman over te schrijven, vol recepten ook en met de foto’s erbij.’ Theo Hakkert – De Twentsche Courant Tubantia.

Titel: Literalicious

Het literaire kookboek

Culinaire meesterwerken op tafel gezet

Schrijver: Koen de Groote

Foto’s: Tamara Verheij

ISBN: 9789081887502

NUR: 440 / 370

Jaar: 2012

Concept: Monique Doornink & Koen de Groote

Teksten en interviews: Koen de Groote LALITO

Uitgever en regie: Koen de Groote LALITO

Styling: Ilse Derks

Recepten:

  • Michel Arends
  • Nelleke Elbert
  • Han van Geest
  • Jan Klercq
  • René Loven
  • Eric Meursing
  • Bas Oonk
  • Estée Strooker
  • Aldwin van Vliet
  • Wicher Werk

Binnenwerk: Marco Bolsenbroek, Prezns, Studio voor boekontwerpen

Boekomslag:

  • Ontwerp: Marco Bolsenbroek
  • Foto: Tamara Verheij
  • Handschrift: Maayke Kleinbussink
  • Miniatuurkoks: Preiser

Eindredactie teksten en interviews: Bernhard Hafsterkamp

Eindredactie recepten: Marion Doornink

Pagina’s: 176

Pagina’s Giphart: 104 – 119

Afmetingen: 28 x 28 x 2 cm

Type: Hardcover

Inhoud:

  • Voorwoord
  • Inleiding
  • Eline Vere, Louis Couperus, Restaurant Basaal, Den Haag, Bas Oonk, Loes Klein Nijenhuis
  • Reizigers bij een herberg, H.M. van den Brink, Restaurant Destino, Rotterdam, Nelleke Elbert, Niels Koomans
  • Het hemelse gerecht, Renate Dorrestein, Restaurant ’t Diekhuus, Terwolde (Gelderland), Jan Klercq, Ilse Faber
  • Paralipomena orphica, Harry Mulisch, De culinaire werkplaats, Amsterdam, Eric Meursing, Marjolijn Wintjes
  • Delle Weel, Anjet Daanje, ’t Amusement, Arnhem, Estée Strooker, Cleo Bootsma
  • Begeerte heeft ons aangeraakt, Bert Natter, ’t Korensant, Molenrij (Groningen), Wicher Werk, Sigrid Heeres
  • Troost, Ronald Giphart, Les Arômes, Wahlwiller-Wittem (Limburg), Han van Geest
  • De avonden, Gerard Reve, Restaurant Greetje, Amsterdam, René Loven
  • Gifsla, Jan Wolkers, Restaurant Rebecca, De Waal (Texel), Michel Arends, Tamara Oudendag
  • Het diner, Herman Koch, Restaurant Rotisserie Zott, Nieuwegein, Aldwin van Vliet, Elise Schinkel
  • Geraadpleegde bronnen
  • Colofon
  • Dankwoord
  • Register van recepten
  • Register van lokaties