De boeken-top-vijf van Henk Spaan

Rails Magazine Nummer 2 – februari 1998

De boeken der kleine zielen – Louis Couperus

Nimmer heeft een boek zo’n diepe indruk gemaakt als deze roman van Couperus. Ik was zeventien jaar en had tot dan toe vooral Wolkers en Campert gelezen. Dat waren natuurlijk ook verschrikkelijk goede schrijvers, maar Couperus vond ik universeler. In De boeken der kleine zielen staan zoveel schitterende landschaps- en klimaatbeschrijvingen. Voor een schrijver zijn dat de allermoeilijkste passages.

Tender is the night – Scott Fitzgerald

Ik vind Scott Fitzgerald niet de beste Amerikaanse schrijver, maar dit boek maakte op mij een verpletterende indruk. Ik woonde net op kamers en was al een groot liefhebber van klassieke psychologische romans. Het boek gaat over de teloorgang van een huwelijk en de liefde van twee mensen. Aan het eind van het verhaal is de man alcoholist en zijn vrouw gek.

Huckleberry Finn – Mark Twain

Omdat Mark Twain zo’n toegankelijk schrijver is, denken velen dat Huckleberry Finn een kinderboek is. Dat klopt niet. Twain weet als meerdere schrijvers van wereldliteratuur alledaagse gebeurtenissen zo op te schrijven dat het lijkt of ze ook droomkwaliteiten hebben. Hij was niet voor niets de eerste columnist ter wereld, ook de eerste Amerikaanse satiricus. Hij heeft een enorme, directe invloed gehad op latere humoristen als Woody Allen.

A handful of dust – Evelyn Waugh

De Engelstalige literatuur heeft mijn grootste belangstelling. Ik houd van een 19de-eeuwse sfeer en ook van meedogenloze satire. Deze beide voorkeuren worden bevredigd in A handful of dust van Evelyn Waugh, die ik pas op mijn dertigste heb leren kennen. Dit boek gaat over de troosteloosheid van het leven, waar de schrijver weigert zich bij neer te leggen. Prachtig.

Verzamelde gedichten – Martinus Nijhoff

Nijhoff steekt met kop en schouders uit boven alle dooie dichters. Een van zijn mooiste gedichten vind ik ‘Het tuinfeest’. Ken je dat? ‘Zij zingen, nijgen naar elkaar en kussen, geenszins om liefde, maar om de sublieme momenten en het sentiment daartussen.’