Best lekkere flauwekul

AD Magazine, 12 mei 2017

Om deze foto’s te kunnen gebruiken, neem contact op met Shody Careman & @careman_fotografie

Bij veel wat wordt beweerd over eten kunnen we vraagtekens zetten. Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd. Zout is slecht. Zoet is slecht. Brood is slecht. Brood is goed. E-nummers zijn gevaarlijk. E-nummers zijn heel goed. Groenten zijn beter dan vlees. Kokosolie is heel goed. Kokosolie is heel slecht. Soja is heel goed. Soja is heel slecht. Te veel snelle koolhydraten zijn slecht. Snelle koolhydraten bestaan niet. Enzovoort.

Ik kom hierop omdat mijn goede vriendin Miranda, die al mijn zakelijke afspraken regelt, vorige week vertelde dat zij eet volgens de regels van de ayurveda, een eeuwenoude, traditionele Indiase geneeswijze. Voeding is hierbij heel belangrijk en de ayurveda kent dan ook honderden eetrichtlijnen voor verschillende typen mensen.

Ik reageerde sceptisch, want ik krijg altijd een spontaan peristaltische schokreflex van dit soort eetvoorschriften.

Mij heeft het veel gebracht, maar ik wil je natuurlijk helemaal niets opdringen’, zei Miranda minzaam glimlachend, waarna ze me een dag later leep een mail stuurde met wat linkjes, zodat ik mijn eigen ‘constitutietest’ kon doen.

Dat bleek een vragenlijst om te bepalen welk ‘dosha’ ik zou hebben. Volgens deze leer zijn er drie ‘energetische krachten’, waarvan één de andere twee overheerst: vata, pitta en kapha.

Het is bij het eten handig om te weten aan welke energetische kracht je voldoet, zodat je je voedselinname daarop kunt aanpassen. (Ik hoop dat ik het goed samenvat.)

Ik besloot mijn scepsis even in te vriezen en een zogenoemde ‘doshatest’ te doen.

Jaloers

Monter moest ik antwoorden geven op vragen als of mijn betrekkingen tot mijn partner plakkerig, jaloers of veilig zijn; wat de hoeveelheid haar op mijn hoofd is (gemiddeld, dun of dik); of ik uiting geef aan affectie met woorden, geschenken of gevoel; of ik ren als een hert, een tijger of een beer; en of mijn zin in seks wisselend, laag, matig of sterk is.

Dat soort vragen hebben dus blijkbaar te maken met wat voor menstype ik ben (de ‘plakkerige geschenkgever die rent als een geile beer met dun haar’).

Uiteindelijk bleek ik bovenal een kapha te zijn, iemand die wordt gevormd door de elementen aarde en water.

Volgens de leer van de ayurveda hou ik van calorierijk troostvoedsel, beweeg ik mij gracieus en ben ik loyaal, hartelijk en vergevingsgezind.

Om Miranda een plezier te doen, heb ik gezocht naar typische kapha-recepten, die mij overigens helemaal niet tegenvielen, zolang ik er maar niet in hoef te geloven.

Recept

Ingrediënten:

  • olie om te bakken
  • 1 sjalot (fijngesneden)
  • 1 rode peper (in fijne ringen)
  • 300 g quinoa
  • 600 ml kruidenbouillon
  • 1 rode paprika (in reepjes)
  • 100 g verse doperwten
  • 15 muntblaadjes (fijngesneden)
  • 2 el bieslook (fijngesneden)
  • 30 blaadjes koriander (fijngesneden)
  • 1 cm gember (fijngesneden of geraspt)
  • 2 el rozijnen
  • 4 el appelazijn
  • 3 el extra vierge olijfolie
  • peper en zout

Dit recept kwam ik op ayurveda-sites tegen. Het is bedoeld voor kapha’s die willen afvallen, maar ik neem aan dat pitta’s en vata’s het ook mogen. Bak in een wok de sjalot en de rode peper aan. Doe de quinoa erbij en laat die een minuut meebakken, terwijl je roert. Voeg de bouillon toe, breng aan de kook. In 15 tot 20 minuten neemt de quinoa het vocht op. Doe de doperwten en de paprika erbij en laat 10 minuten staan (vuur uit). Roer er de munt, bieslook, koriander en gember doorheen, daarna de rozijnen, azijn en olijfolie. Op smaak brengen met zout en peper, eten, genieten en zeggen: ‘Het is natuurlijk onzin, maar wel erg lekker.’