Boeken rubriek in Rails 2, 1999

Ronald Giphart recenseert:

Schimmenrijk – Rosita Steenbeek

Niet onaardig geschreven, maar het is absoluut niet mijn literatuur. Al die dialogen met informatie over de Etrusken… Degelijk masturbatieproza voor oudere mevrouwen, met een heuse byronic hero en wellustige scènes in bezwete liften. Boeketproza voor intellectuelen.

Giphart geeft dit boek 2 sterren van de 5.

Fokke en Sukke zien het echt niet – Reid, Geleijnse & Van Tol

Ik ben niet helemaal objectief, want ik heb met de tekenaar in de klas gezeten, maar evengoed: een van de beste stripalbums van het afgelopen jaar. Alleen al het gegeven van een cynische eend en een zwartgallige kanarie, daarvan krijg ik echt aandrang rond mijn sluitspieren van het lachen.

Giphart geeft dit boek 4 sterren van de 5.

Een halfjaar netpost – Richard Krajicek en Theo Bakker

Het is bemoedigend dat Krajicek geprobeerd heeft te schrijven, en nog openhartig ook. Wat hij schreef vond ik interessanter dan wat de professionele schrijfmeneer ervan wist te bakken. Maar stilistisch gezien is het beneden de maat. Aanrader voor als het in de ramsj komt.

Giphart geeft dit boek 2 sterren van de 5.

Mijn jaar vrij – Robert McCrum

Erg goed geschreven. De motto’s boven ieder hoofdstuk vond ik interessant. Maar het is toch vooral belangwekkend als je zelf ziek bent (geweest). Geen weergaloos fascinerend opgeschreven ziekteproces. En McCrum laat een beetje te gretig allerlei schrijversnamen vallen.

Giphart geeft dit boek 3 sterren van de 5.