Boekrecensies 2

Rails maandblad, juli-augustus 1999, nr. 7-8

Ronald Giphart recenseert:

Encyclopedie van de domheid – Matthijs van Boxel

Van Boxel is een ‘domgeer’, ofwel iemand die jaren heeft besteed aan het rubriceren, analyseren & interpreteren van domheid. En gelukkig heeft hij de helderheid van geest gehad zijn onderzoeksresultaat te publiceren, want zijn encyclopedie is een van de heerlijkste boeken denkbaar.

Giphart geeft dit boek vijf van de vijf sterren.

Het boek was beter – Stefan Verwey

Het hardst heb ik gelachen om de laatste gag. Een bejaard echtpaar zit te lezen bij de open haard. De man heeft net de laatste bladzijde van zijn boek gelezen en begint te glimlachen. ‘UIT!’ roept hij voldaan, waarna hij het boek in de open haard werpt. Allemaal in één plaatje.

Giphart geeft dit boek vier van de vijf sterren.

De tuin der onschuldigen – Kristien Hemmerechts

Sommige vinaigrettezeikers van de pers beweren dat Hemmerechts sterke verhalen kan schrijven, maar dat een roman voor haar te hoog gegrepen is. Wat een nonsens! Dit boek is de absolute top, en Hemmerechts op het ogenblik de beste schrijver van ons taalgebied. Ik buig uit eerbied.

Giphart geeft dit boek vijf van de vijf sterren.

Levensnevel – Kees van Kooten

Met Levensnevel bewijst Van Kooten opnieuw mee te kunnen spelen in de literaire Kampioenen Ladder. Zoals er schilders zijn die hun eigen verf mengen, zo maakt Van Kooten zijn eigen taal. De mildheid die hij met de jaren heeft gekregen, doet je er bijna naar verlangen om zelf oud te zijn. Bijna. Giphart geeft dit boek vier van de vijf sterren.

Giphart geeft dit boek vier van de vijf sterren.