Boekrecensies 3

Rails maandblad oktober 1999, nr. 10

Ronald Giphart recenseert:

Een boekenkast op reis – Boudewijn Büch

Na vijftien bladzijden nam ik de bevrijdende beslissing dit boek verder ongelezen te laten. Over de resterende tweehonderdeenenvijftig bladzijden gemakzuchtige, doorleuterende woordbagger heb ik dus geen mening. (nul sterren)

Giphart geeft dit boek nul van de vijf sterren.

Stadsogen – Martin Bril

Het is alsof er ergens Perfecte Columns zweven en het Martin Bril als een van de weinigen lukt om die te vangen en op te schrijven. Ongeloofwaardig helder, stilistisch superieur en het is bijna onbegrijpelijk hoe Bril met zo weinig woorden zo’n rijke wereld weet te schetsen.

Giphart geeft dit boek vijf van de vijf sterren.

Familieberichten – Chantal van Dam

Van Dam zoekt haar stof in het hyper-hyperrealistische. Tientallen bladzijden over een tas die werd gestolen, alles wat erin zat en alle fascinerend oninteressante gesprekken met de verzekeringsman. Slecht voor ’t kortetermijngeheugen: na één minuut lezen ben je al vergeten waar het over ging.

Giphart geeft dit boek twee van de vijf sterren.

Een andere wereld – Pat Barker

Een andere wereld is typisch een boek waarvan je tijdens het lezen denkt ‘nou ja, niet onaardig’, totdat het je te binnenschiet dat je de vuilniszakken nog moet buitenzetten of je tv herprogrammeren (waarna je het boek weglegt en vergeet). Giphart geeft dit boek drie van de vijf sterren.

Giphart geeft dit boek drie van de vijf sterren.