AD Magazine, zaterdag 5 & zondag 6 december 2020
Schrijver en veellezer Ronald Giphart leidt ons door zijn goedgevulde boekenkast. In dit stuk bespreekt hij cadeauboeken.
“Dit is de tijd bij uitstek dat mensen elkaar boeken cadeau geven. Ik maakte een selectie van boeken die ik ooit kreeg met een opdracht.”
Shakespeare – Bill Bryson
In mijn exemplaar van de biografie Shakespeare van Bill Bryson stond de opdracht Dank voor een superavond!, ondertekend door ‘Hubert en Mirjam’ op 16 december 2010. Een oude agenda leerde me dat ik die avond een literaire lezing had en na anderhalf uur zoeken en bellen kwam ik erachter dat dit in Hillegersberg moest zijn geweest. Opvallend hoe weinig er over die avond anno nu nog viel te achterhalen, terwijl het nog maar zo kort geleden is.
Brysons boek gaat over een zoektocht naar William Shakespeare (1564-1616) en hoe bedroevend weinig er vierhonderd jaar later bekend is over ‘de grootste schrijver aller tijden’. Dikke biografieën zijn er over hem geschreven, maar feitelijk weten we niet zoveel. Zelfs zijn portretten zijn pas na zijn dood getekend. Van de schrijver zelf is niets bewaard gebleven, op zes handtekeningen na. Overigens spelde Shakespeare zijn eigen naam als ‘Shakspere’, ‘Shakespe’ en ‘Shakspeare’, maar nooit als ‘Shakespeare’. Hoe weinig we ook van hem weten, hoe groot is desalniettemin het plezier om bij Bryson over hem te lezen.
Een geweldige herinnering aan een verder verdwenen avond.
A27 – Stefan Popa
Na afloop van een gezamenlijke lezing in Amersfoort stuurde de jonge schrijver Stefan Popa (31) mij zijn roman A27, met een bedankje. In het boek staat er een file op de snelweg tussen Almere en Breda.
Er is een ernstig ongeluk gebeurd, waardoor weggebruikers stapvoets langdurig in elkaars aanwezigheid verblijven, zonder zich van elkaar bewust te zijn. Ze hebben niets met elkaar te maken en toch wachten ze samen op de toekomst. Popa beschrijft ons drie levens, en deze uiteenlopende perspectieven maken van A27 een overtuigende schets over de worstelingen van de huidige tijd.
Popa heeft inmiddels in korte tijd vier indrukwekkende romans geschreven, die zich allemaal onderscheiden door vitaliteit, vertelvaardigheid en – excuus voor het modewoord – urgentie. Een schrijver die een groot publiek verdient (en over wie we nog veel gaan horen).
Met de hand, Mels van Driel
En nu lekker rukken! staat er als opdracht in mijn exemplaar van het in 2010 verschenen Met de hand, van de Groningse seksuoloog Mels van Driel. De ondertitel van dit populairwetenschappelijke boek luidt: een culturele geschiedenis van de soloseks.
De opdracht is gedateerd op 17 december, niet toevallig mijn verjaardag. In de tijd dat ik dit boek kreeg, schreef ik regelmatig voor een tijdschrift over liefde en seksualiteit, dus ik neem aan dat dit cadeau ter inspiratie moest dienen. Tien jaar na verschijning staat Met de hand nog steeds fier overeind. Het boek is een even vrolijke als ontwapenende als leerzame potpourri van feiten, verhalen en inzichten over het wonderbaarlijke verschijnsel ‘zelfbevrediging’. Een must en een lust voor iedereen die weleens de hand aan zichzelf heeft geslagen.
De wondergrijsaard, Onno Blom
Volgens Harry Mulisch moest het nog maar worden bewezen dat ook hij sterfelijk was. Tien jaar geleden werd dat bewijs geleverd. Over Mulisch’ laatste jaren publiceerde Onno Blom onlangs het grappige, warme en ontroerende portret De wonder grijsaard, met anekdotes en observaties over een schrijver die van jongs af aan zeer zelfbewust was. Zo kondigde Mulisch in 1976 al aan dat hij zou uitgroeien tot een ‘wondergrijsaard’, een term die Blom leende voor zijn boek. Ik noem deze biografische schets omdat Blom ook een Mulisch-anekdote van mij opnam (over het interview dat ik net na mijn debuut met de schrijver mocht maken voor een tv-programma). Als dank tekende Blom in mijn exemplaar als opdracht een fraaie karikatuur van Mulisch, inclusief pijp, golvende haardos en immense neus. Precies zoals we ons hem herinneren.