Culinaire trends

Algemeen Dagblad, 28 december 2019

Pizza en alcoholarm bier mogen weer

Onze culinaire columnist Ronald Giphart ziet enkele opvallende gastronomische noviteiten.

  1. Tonkatsu

Een paar jaar geleden stuitte mijn vrouw op een Japans gerecht genaamd tonkatsu, oftewel gefrituurd gepaneerd varkensvlees. Ton betekent varken en katsu kotelet. Vaak wordt tonkatsu tussen twee sneden brood gegeten en inmiddels zijn er nog veel meer varianten, zoals een katsu met vis, kip of zelfs gefrituurd ei. Het broodje is inmiddels wereldwijd aan een opmars bezig: in wereldsteden als Londen en Parijs is een tonkatsu-sandwich op veel plekken te bestellen. Het kan niet anders dan dat de snack ook Nederland verovert.

2. Alcoholarm craft beer

Dankzij Youp van ’t Hek heeft een hele generatie Nederlands zich afgekeerd van alcoholarm bier. Je was al snel een mietje of een aansteller als je in een cafĂ© een Buckler bestelde. Vijf jaar na de introductie van het biertje nam Heineken het uit de markt en het duurde jaren voor alcoholarme brouwsels weer met goed fatsoen konden worden besteld. Inmiddels brouwen vele Nederlandse craft brewers smaakvolle en goed drinkbare alcoholarme of alcoholvrije (speciaal)biertjes. Van Jopen tot VandeStreek van De Leekere tot Lowlander, en vele andere.

3. Wild

We zijn ons steeds meer bewust van wat we eten, en dus proberen we de kiloknallers, plofkippen, doorfokvarkens en bloedarmoede-lammetjes links te laten liggen. Een goed alternatief voor in krappe kooien grootgebracht vlees is wild. Dieren in de vrije natuur hebben volop kunnen leven en grazen van wat hun omgeving hen bood. De laatste jaren lijkt wild weer terug van weggeweest en enkele topzaken als Noma in Kopenhagen serveren uitsluitend nog vlees van wilde dieren.

4. Italiaanse keuken

Het restaurant is dood, leve het restaurant. Veel gasten zijn zo langzamerhand klaar met al die peperdure restaurants en opgefokte dikdoenerij. Zij verlangen terug naar normale gerechten voor een normale prijs. Een keuken die zich hiervoor bij uitstek leent is de Italiaanse. In Parijs en andere grote steden zijn Italiaanse restaurants terug van weggeweest, Wat leent zich beter voor een lekkere avond comfort food dan een Parmahammetje, een pizzaatje, een goeie vitello tonnato en tiramisu toe?

5. Weg met de streepjes saus

In 2019 nemen we afscheid van een trend die de gastronomie jarenlang heeft geteisterd. Omdat we niet alleen eten met de mond maar ook met de ogen, presenteren koks hun gerechten graag een beetje pornografisch. Het afgelopen decennium werden er in veel restaurants daarom allerlei soorten strepen, lijnen en vegen op de borden gezet, ter opleuking van de gerechten. Vaak werd een saus-ejaculatie met de achterkant van een lepel over een bord uitgesmeerd. Godzijdank lijkt dat gebruik in 2020 definitief voorbij. Weg met die ellendige streepjes.