Rails Magazine Nummer 3 – maart 1998
The Riders – Tim Winton
Een Australisch echtpaar reist de hele wereld af, totdat ze in Ierland een huis kopen en eindelijk in rustiger vaarwater denken te gaan belanden. De man reist vooruit, vrouwen kind zullen later komen – maar alleen het kind verschijnt. Van de vrouw geen spoor. Vader en dochter gaan op odyssee naar de moeder. Ze komen in dezelfde plaatsen die pa en ma al samen hadden bezocht; een herbeleving van de reis waar het boek mee begon. Prachtig geschreven, ontroerend verhaal.
Eilanden – Boudewijn Büch
Het fenomeen reizen boeit me wel, ja – dat blijkt ook al uit de vorige titel. Maar Büch heeft een heel aparte en aanstekelijke stijl waarin hij verslag doet van zijn reisjes naar alle uithoeken van de wereld. In deze bundel zoekt hij van die hele kleine, pietluttige eilandjes op, waar je eigenlijk bijna niet kunt komen. Dit was mijn eerste Büch, maar het zal zeker niet de laatste zijn.
No one here gets out alive – Jerry Hopkins en Daniel Sugerman
De muziek van The Doors staat bij mij al jaren hoog genoteerd, maar dat is niet de enige reden om dit boek te lezen. In de meeste biografieën worden de personen aan wie ze gewijd zijn de hemel in geprezen en als een koning op een voetstuk geplaatst. Maar de auteurs van dit boek lijden niet aan enige vorm van heldenverering, zodat er een heel menselijk portret van Jim Morrison wordt gegeven. Hij wordt bijna een gewone jongen…
Een staat van vrijheid – V.S. Naipaul
Dit ben ik nog aan het lezen, maar het maakt zo’n indruk op me dat ik het alvast in deze top 5 zet. Indringend boek over mensen die het in een andere cultuur proberen te redden. De migratieproblematiek komt hier op een heel persoonlijk niveau aan bod. Indiërs die naar Amerika verhuizen, blanken die in Afrika wonen – het thema beperkt zich niet tot één land of volk. Indrukwekkend en leerzaam.
Wildernis – Jack Kerouac
Heerlijk boek. De vaart zit er lekker in, er gebeurt veel in korte tijd. Zo’n Kerouac is een vat vol tegenstrijdigheden. Aan de ene kant geweldig onbezorgd, op het losbandige af. Aan de andere kant ook weer heel bespiegelend. Juist het contrast tussen die twee uitersten maakt zijn proza zo boeiend.