De wake bevat drie wonderbaarlijke vertellingen, die geheel op zichzelf staan, maar evengoed met stevige scharnieren aan elkaar gekoppeld zijn. Een hoogleraar en zijn echtgenote maken een bergwandeling in Zweden als het noodlot toeslaat. Gedwongen door de omstandigheden, besluit de vriendenclub van de hoogleraar een belofte gestand te doen.
In ‘Mooie mama’s’ zit een moeder bij haar zoon in het ziekenhuis. Het jongetje ligt in coma. Ook zijn vader is er. En de minnaar van de moeder. De bewoners van een nabijgelegen studentenhuis zorgen voor nog meer verwarring.
De hoofdpersoon in ‘Hartstocht’- een hart – vertelt over de wonderbaarlijke transitie die het ondergaat, en over de kracht van passie. Hoe sterk is de liefde als je hart het begeeft?
Titel: De wake
Schrijver: Ronald Giphart.
ISBN10: 9057595478
ISBN13: 9789057595479
Jaar: 2012
Uitgever: Podium
Boekverzorging: Studio Ron van Roon
Foto Giphart: Merlijn Doomernik
Afmetingen: 18 x 190 x 141 mm
Gewicht: 241 gram
Pagina’s: 160
Type: Paperback met flappen
Inhoud:
Het verhaal De Wake van Ronald Giphart verscheen ook in deze uitgaven:
Ronald Giphart had als verhalenschrijver al eerder succes met Het feest der liefde en het Boekenweekgeschenk Gala. Met De wake bewijst hij opnieuw dat hij niet alleen als romancier tot de creme de la creme van de Nederlandse literatuur behoort, maar ook als schrijver van kort proza. In 2010 verscheen zijn roman IJsland.
Bij het schrijven van ‘De wake’ heb ik mij laten inspireren door onder andere Heidegger en het hangbuikzwijn bij de hemelpoort van Thomas Cathcart en Daniel Klein (De Bezige Bij, 2011) en De dood de baas van Harry Kuitert (Ten Have, 2007). Pessoa is vertaald door August Willemsen, Thomas Tranströmer door J. Bernlef. Mijn dank gaat uit naar Jan Oegema van VU University Press voor de begeleiding. ‘De wake’ verscheen in 2011 als kerstgeschenk van de faculteit der Letteren van de Vrije Universiteit.
‘Mooie mama’s’ bedacht ik in 2003 als roman. Toen regisseur Robert Jan Westdijk van mijn idee hoorde, vroeg hij of het verhaal niet kon worden uitgewerkt tot film. We schreven een tijdje aan een script, tot het project door familiebeslommeringen verzandde. In mei 2012 besloot ik het verhaal weer op te pakken.
Bij het verhaal ‘Hartstocht’ gaat mijn dank uit naar dr. Arko Oderwald, voor hert ter beschikking stellen van een klein deel van onmetelijke medische-literaire bibliotheek. Naar drs. Jeroen Slikkerveer voor cardiologische adviezen. Naar drs. Daphne Wiersma voor inspiratie en hartwijsheid (www.hartcoherentieutecht.nl). Naar Willemijn van Herwijnen voor de redactionele wenken. Naar Nico Dijkshoorn, die mij tipte over de uitgave ”Harry’s hart’ (Het beste van Reader’s Digest, 1967).
Voor alle drie de verhalen was de hulp van mijn vaste meelezers Bert Natter, Jeroen van Baaren en Mascha Lammes onontbeerlijk, alsook de hulp van mijn redactrice Denise Larsen.
Vraag aan een man die net is uitgegleden van een berghelling hoe het met hem gaat. De wereld tolt. De aarde nadert. De ademhaling stokt. In zijn vlucht kijkt hijde vraagsteller aan. Vlak voordat hij de grond raakt, antwoordt hij met opgetogen verbazing: “Nou, tot nu toe gaat alles goed.” Die man ben ik.’
Zo opent het verhaal ‘De wake’, waarin een hoogleraar met zijn echtgenote een bergwandeling maakt in Zweden. Dan slaat het noodlot toe. De vriendenclub van de hoogleraar besluit een oude belofte gestand te doen en houdt een wake.
In ‘Mooie mamma’s’ zit een mooie moeder bij haar zoon in het ziekenhuis. Het jongetje ligt in coma. Ook zijn vader is er. En de minnaar van de moeder. De bewoners van een nabijgelegen studentenhuis zorgen voor nog meer verwarring.
Hoofdpersoon in ‘Hart’ is wat de titel van het verhaal al aankondigt. Het hart is de meest aardse en tegelijkertijd meest verheven en tot de verbeelding sprekende spier die we hebben. Dit verhaal gaat over de kracht van passie. Hoe sterk is de liefde als je hart het begeeft?
De wake bevat drie enerverende vertellingen, die geheel op zichzelf staan, maar evengoed met stevige scharnieren aan elkaar zijn gekoppeld. Het is een nieuw hoogtepunt in Gipharts rijke en succesvolle oeuvre.
De wake (dummy)
Jaar: 21012
Bijzonderheden: dummy en bevat dus geen tekst, alleen lege bladzijden
Uitgever: Podium
Officiële Uitgave: De wake (2012)
De Foto’s laten het verschil tussen de Dummy en de uiteindelijke uitgave zien: