De walgelijk Lekker Shortlist

Verscheen op 29 maart 2008 in Volkskrant Magazine

Fotografie: Arjan Benning

Allemachtig, wat wordt er in Nederland heerlijk walgelijk gegeten! We hebben ruim veertig inzendingen voor De Meest Walgelijk Lekkere Combinatie 2008 beoordeeld, de ene nog antiperistaltischer dan de andere. Na schuiven, schrappen en gruwelen kwamen we tot de volgende shortlist:

  • Geprakte kroket met appelmoes van Saskia Broertjes. ‘De lauwige temperatuur zorgt voor een extra sterke smaakbeleving.’
  • Rotte-appelmoes van Evert Loos. Uitgebakken spekreepjes in de appelmoes, ‘lekker bij koolgerechten’.
  • Witte druiven met zoute drop van Anja van Mil. ‘Als het geen druiventijd is dan voldoet mandarijn met zoute drop ook!’
  • Zure zult met een dip van boerenjongens van Marleen van Dijk.
  • Stimorol met speculaas van Norbine Schalij. ‘Kauw en ontdek wat gebeurt!’
  • Vers stokbrood met hete patat van Maarten Dulfer. ‘Een fijne combinatie, waarin structuur en smaak van zowel aardappel als brood mooi uitkomen en het frituursmaakje zeer functioneel is.’
  • Mariakaakjes met tandpasta daartussen, van de moeder van Elly Claasen. ‘Ze leeft niet meer, maar dat heeft vast met het bovenstaande niets te maken!’
  • Een boterham met zachtgekookt ei, een vleugje zout en melkchocoladehagelslag, van Bea Berndsen. ‘Deze combinatie is het favoriete ontbijt van mijn echtgenoot. Hij is overigens 45, dus met leeftijd heeft het niks te maken.’
  • Pannekoeken met spek en kaas en kersenvlaaivulling, slagroom en ijs, van Familie Van Goor. Het recept: ‘Bak ontbijtspek uit in anti-aanbakpan, pannekoekenbeslag erover, beleg met een plak kaas. Keer als de onderkant bruin is de pannekoek om en bak ook de kaaskant (plakt niet vast). Beleg de warme pannekoek met kersen-vlaaivulling (uit blik), leg er een bol slagroomijs op en een toef slagroom maakt dit geheel af. Heerlijk!’
  • Een plak jonge kaas, met daarop Zwitserse kaas gestrooid; daar een balletje van vormen en dan door de hagelslag rollen, van Anke van Muiswinkel. ‘Niet te versmaden.’
  • Wodka-Frosties van Hanna Bervoets, oftewel Kellogg’s Frosties met een beetje Franse yoghurt en wodka.
  • Op voorhand het aller walgelijkst klonk deze inzending: gekookte aardappelen met witte bonen in tomatensaus en rolmops in mayonaise, van Theo Hoofs. Hij licht toe: ‘Naar goed Hollands gebruik: geprakt. Door de koude rolmops kun je meteen beginnen met eten.Je hoeft niet te blazen. Jarenlang is het een soort ballotage-eten voor aanstaande schoonfamilie geweest. Wie mee-at, mocht blijven.’

Volgende week bepalen topkok Pierre Wind en Co Mol van restaurant Ilha in De Bilt wie er met de felbegeerde bokaal naar huis gaat, maar niets weerhoudt u er natuurlijk van uw eigen keuze te maken.