De wereld vergaat

de Volkskrant, 21 mei 2011

Althans dat beweert mijn dochter. Ze heeft het zelf op school van vriendinnen gehoord, en het stond ook in de krant: op 21 mei 2011 vergaat de wereld.

‘Zeiden ze er ook bij hoe Iaat?’, vroeg ik, ‘Want dan kan ik het gras nog even maaien.’

Nee, dat wist ze niet. In haar klas had een meisje gezegd dat Jezus Christus vandaag terugkomt op aarde. Iedereen die in God gelooft mag mee naar de hemel, iedereen die dat niet doet zal verbranden.

‘Dat heet de Dag des Oordeels’, legde ik uit. ‘En ja, zo is God. Eerst schept hij het heelal, de aarde, alle mensen en alles wat er is, en stuurt hij zijn zoon op ons af om te controleren wie er in hem gelooft en wie niet, de lul.’

‘Ohh, dat mag je niet zeggen” riep mijn dochter.

‘Van wie niet? Iemand die niet bestaat kun je gerust voor lul uitmaken. God is lul! God is lul! God Is een lul!’

Pappa! Hou op!’

Mijn dochter keek mij boos, maar ook geschrokken aan.

‘Straks bestaat hij wel!!, zei ze met de logica van een 11-jarige. ‘Dan heb je een probleem.’

Dat kon ik niet ontkennen. Als het waar is wat de 89-jarige Amerikaanse Harol Camping afgelopen weken beweerde – dat vandaag de Dag Des Oordeels aanvangt –  ga ik vervelende maanden tegemoet. Volgens de predikant zal slechts 2 procent van de wereldbevolking door God worden gered, de rest wacht een ellende waaraan geen horrorfilm kan tilppen. Hij zei het bijna hoopvol.

De evangelist  – die overigens ook al voorspelde dat de wereld in 1994 zou vergaan, wat bij mijn weten toen niet is bebeurd – heeft berekend dat de wereld na een periode van chaos, dood en ontredderlng definitief zal vergaan op 21 oktober aanstaande.

En dit is wat ik niet begrijp: de Here had zes werkdagen nodig om zijn speelgoeduniversum te scheppen, maar het kost hem vijf hele maanden om de boel weer af te breken? Dat begint naar verhouding zowaar op de Noord-Zuidlijn of de invoering van de ov-chipkaart te lijken.