Dit broodje met krokante kip is ook lekker als je niet gedronken hebt

AD Magazine, 11 augustus 2017

Om deze foto’s te kunnen gebruiken, neem contact op met Shody Careman & @careman_fotografie

Het was een uitbundige avond, waarbij we een paar versnaperingen nuttigden die – toegegeven – een zeker alcoholpercentage hadden. Of laten het er meer dan een paar zijn geweest. Het promillage alcohol in ons bloed werd er gedurende de avond niet minder om. Met andere woorden: we werden dronken.

Nu zitten in alcohol best veel calorieën, al stonden we daar gedurende de avond niet bij stil. In een fancy hipsterbiertje als IPA zitten evenveel calorieën als in een zakje chips of een bruine boterham met kaas en boter. Drink je op een avond acht glazen, dan heb je zo een extra maaltijd binnen.

Het vreemde is – en iedereen die weleens heeft gedronken kent het fenomeen – dat deze extra calorieën niet zorgen voor een verzadigd gevoel. Integendeel. Wetenschappers spreken van the apéritif effect, oftewel het verschijnsel dat mensen na het nuttigen van een zekere hoeveelheid drank juist behoefte krijgen om zich nog voller te schransen dan ze feitelijk al zijn. Waarom zorgt alcohol voor eetaanvallen, was de vraag die onderzoekers zich stelden.

Begin dit jaar publiceerden Amerikaanse wetenschappers na een grote studie onder muizen hun bevindingen in het blad Nature. Tijdens wat de onderzoekers ‘een alcoholisch weekend’ noemden, kregen de beestjes grote hoeveelheden alcoholische versnaperingen geïnjecteerd – vergelijkbaar met ongeveer achttien biertjes voor een mens – waarna men hun een feestmaaltijd presenteerde. Een andere groep muizen werd sober gehouden, maar mocht wel mee-eten. De dronken muisjes vraten veel meer van het gepresenteerde voedsel dan de BOM’s (Bewust Onbeschonken Muizen).

Hersencellen

Iets zorgt er blijkbaar voor dat dronken mensen (of muizen) vreethonger krijgen. Alcohol zou, volgens de wetenschappers, bepaalde hersencellen activeren die normaliter voor een hongergevoel zorgen. Je hébt dus geen honger, maar door de biertjes en wijntjes denkt je lichaam van wel.

Een ander fenomeen is dat dronkenschap ervoor zorgt dat ons ‘waarderingssysteem’ wordt verstoord. Wat (of wie) we overdag onappetijtelijk vinden, blijkt onder invloed van drank plotseling zo’n beetje het lekkerste dat we ooit hebben genuttigd. Ik had dat na afloop van onze stapavond, toen we belandden in een obscure snackbar waar we ons laafden aan een broodje tender chicken crunchy of crispy tender chicken. Het moet de alcohol zijn geweest, maar ik was op slag verliefd.

Vandaar deze stoombroodjes met krokante kip, die ook geweldig smaken als je niet dronken bent.

Gua bao’s

Ingrediënten voor vier stoombroodjes
2 kipfilets
diep bord met laagje bloem
diep bord met 2 eieren, geklopt
diep bord met laagje panko (Japans broodkruim, toko)
plantaardige olie
4 gua bao’s (toko, diepvries)
ijsbergsla, in reepjes
2 lente-uitjes in ringen
Japanse mayonaise (toko)
Tonkatsu-saus (toko)
Ook nodig: stoompan

Bereiding

Snijd de kipfilets in de lengte in dikke repen. Strooi flink peper en zout over de kip. Wentel de repen door de bloem, dan door het ei en tenslotte door de panko. Leg de gepaneerde kip onder plasticfolie minimaal een halfuur in de ijskast.

Bereid de gua bao’s volgens de aanwijzingen op de verpakking. Houd de broodjes warm. Verhit de olie in een ruime pan en frituur de kipreepjes in porties en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Vouw de broodjes open en vul ze met kip, sla en lente-uitjes. Doe er van beide sauzen een royale dot overheen. Drink er een biertje bij om het af te leren.