Kijk Magazine februari 2000, nummer 2
Ze noemden het een bierestafette, de studenten van de Groningse studentenvereniging Albertus Magnus. De Amsterdamse schrijver Joost Z. en ik hadden er op een avond voorgelezen en na afloop kwam een jongeman naar ons toe met de mededeling dat ze iemand te kort kwamen bij een of ander spelletje. Of een van ons hen even kon redden. Oké, ik had al een paar alcoholhoudende dranken genuttigd, dus toen het woord ‘bierestafette’ viel, begon ik als een blije eikel hijgerig naar Joost te kijken. Joost zei: “Je doet je best maar.” De regels van het spel waren niet vergelijkbaar met die van bridge of cricket. In de opstelling stonden twee groepen jongens tegenover elkaar aan een barhoge tafel. Ieder van de jongens had een vol glas bier voor zich. Eén jongen (de scheidsrechter) klom op de aangrenzende bar met een glas bier in zijn hand. Rustig dronk deze scheidsrechter zijn biertje, om daarna het glas op zijn hoofd te zetten. Zodra hij dit had gedaan had was de wedstrijd begonnen en moesten de voorsten van de twee groepen jongens zo snel mogelijk hun biertjes naar binnen klokken. Als een glas geleegd was dienden ook de jongens hun glazen vliegensvlug op het hoofd te zetten, waarna de volgende van hun team zo snel mogelijk zijn glas moest leegdrinken. Winnaar was de groep die als eerste alle biertjes ophad. Mijn team verloor de estafette-match met 7-1 (en ik kon vervolgens helaas met een taxi naar mijn hotel worden afgevoerd, terwijl mijn teamgenoten luidruchtig verder gingen).
Het is vreemd met alcohol. Aan de ene kant is het pretkatalysator nummer 1 en aan de andere kant een meedogenloos gif. Engels onderzoek wees uit dat van de mensen die op een avond uitgaan bijna zeventig procent hoopt niet alleen te eindigen (zeg maar iemand te versieren). Precieze cijfers heb ik niet, maar ik ga ervan uit dat het overgrote deel van die uitgaanders een paar of meer drankjes nuttigt. Welnu: alcohol is de grootste vijand in liefdeszaken. Ten eerste veranderden een paar biertjes de perceptie van de werkelijkheid. Alcohol maakt lelijke mensen mooi. Heeft een jongen genoeg te drinken gehad, dan kan hij zelfs opgewonden raken van een knolraap met blond haar of een lieve glimlach.
Slappe hap
Versieren met een slok op lukt de meeste jongens nog wel (om een of andere reden zijn er altijd wel vrouwen die naar alcohol walmende mannen interessant vinden), maar presteren is al een stuk moeilijker. En met presteren bedoel ik een stijve krijgen. Zoals Shakespeare al schreef: ‘[Drink] provokes the desire, but it takes away the perfomance.‘
Natuurlijk zijn er heus mannen die nog een erectie kunnen kweken als ze zich hebben klemgezopen, maar het krijgen van een orgasme wordt al een stuk moeilijker. En weten ze klaar te komen, dan bestaat hun sperma meestal louter uit zwakzinnige zaadcelletjes die nog geen eicel ter grootte van een pakje boter kunnen bevruchten. Niet voor niets mochten de oude Grieken op hun huwelijksnacht geen alcohol drinken. Overigens kan een gemiddeld mannenlichaam het heus behappen als het af en toe dronken raakt; het wordt pas ernstig wanneer jongens regelmatig grote hoeveelheden alcohol naar binnen slaan.
Het libido (zeg maar de wil om sex te hebben) van zware drinkers kan totaal verdwijnen, omdat alcohol een geniepig spelletje speelt met mannelijke hormonen. Dagelijks een stuk of wat glazen bier en het testosteron verdwijnt als sneeuw voor de zon. Mannen krijgen borsten, rondere vormen, bredere heupen, hangende lappen en een meer vrouwelijke inborst. Sterker nog: zelfs de ballen en de penis worden kleiner door regelmatig veel te drinken (om precies te zijn: meer dan vijf drankjes achter elkaar, twee of meer keer per week). Een van de oorzaken hiervan kan zijn dat veel alcoholische dranken (bier, wijn en bourbon) oestrogeenachtige stoffen bevatten die mannen vrouwelijker maken. Veel drinken levert ook nog een ander probleem op: spieren worden er door weggevroten. Wie meer dan vijftig biertjes per week drinkt, moet er rekening mee houden dat zijn spieren kleiner en slapper worden en dat deze ‘spierverspilling’ nooit volledig te herstellen is.
Zo, dit waren even wat opwekkende woorden over de inname van alcohol. Ik wens iedereen die vanavond gaat stappen veel plezier en ik zou me een beetje inhouden met bierestafettes en andere drankspelletjes. Ga toch versieren, dat geeft uiteindelijk veel meer plezier.
PS: Over de invloed van alcohol op vrouwen zal ik een andere keer schrijven.