AD Magazine, 19 februari 2017
Om deze foto’s te kunnen gebruiken, neem contact op met Shody Careman & @careman_fotografie
‘En Hij is het, die de zee tot uw beschikking heeft gesteld opdat u er vers vlees van mag eten.’ Dit is een citaat uit de Koran over het nuttigen van vis. Voor islamitische gelovigen is de zee ‘een depot van Goddelijke voorziening’. Ik citeer deze woorden omdat ik een tijdje terug… een Koran at.
Nu besef ik dat dit in het licht van religieuze gevoeligheden een gewaagde uitspraak is, maar ik heb het niet over het heilige boek van de islam (die zou ook helemaal niet lekker smaken, vrees ik) maar over een gelijknamige vis.
Het is een bijzonder exemplaar, die Koran. Het beestje leeft op slechts één plek op aarde: het Meer van Ohrid, tussen Albanië en Macedonië.
Een tv-programma over gevaarlijke wegen bracht me naar dit bijzondere meer, dat een van de oudste (volgens sommigen dé oudste) en diepste plassen van Europa is. Er zou zelfs een monster rondspoken.
Omdat het meer zo diep is, komen er vissoorten voor die nergens anders leven. De Koran (roepnaam van de salmo letnica) is daar een voorbeeld van; een zalmforel die tussen de zestig en tachtig meter diep zwemt. Het fraaikleurige beestje is dusdanig te versmaden dat het aan de Macedonische kant van het meer uit voorzorg niet meer mag worden gevangen. In Albanië houden ze zich wat minder met natuurbescherming bezig en vissen ze er nog lustig op los. Ik zal bekennen dat ik, toen ik de kans kreeg, ook een Koran heb besteld in een restaurant.
En het moet gezegd: die smaakte me prima, al zal hebben meegespeeld dat het uitzicht over het meer en de ondergaande zon overweldigend waren. Iedereen zal het fenomeen kennen: een schotel of drank die op vakantie in het buitenland de smaakpapillen deed kaatseballen, komt terug in Nederland over als inspiratieloze blubber.
Toch wil ik hier een poging wagen mijn ‘koran-gevoel’ te bestendigen. Helaas was mijn Albanees te roestig om de chef van het restaurant te vragen hoe hij zijn gerecht had bereid, dus ik zal hier een poging doen een zo Albanezerig mogelijke versie van ‘koranstoofpot’ te kokkerellen. Omdat de koran bij Nederlandse viswinkels niet te verkrijgen is heb ik gekozen voor een zalmforel, maar zalm of forel mogen ook, als u maar liefde in dit gerecht stopt. De beloning van goedheid kan namelijk niet anders dan goedheid zijn – en dat is weer een citaat uit de Koran.
Ingrediënten voor 4 personen
Brood, rijst of pasta!
Dit recept is geïnspireerd op een gerecht uit The Yogurt Cookbook (2007). Fruit in een grote pan de ui en de knoflook in boter of olijfolie. Voeg de bouillon toe en daarna de tomatenpuree, wijn, aardappelblokjes, laurierbladeren en peper. Voor een echte kick mag er ook cayennepeper bij. Kook het geheel een minuut of tien goed door. Voeg vervolgens de stukken vis toe en laat de pan een kwartier zachtjes pruttelen, tot de aardappelblokjes gaar zijn. Klop ondertussen in een schaal de yoghurt op met een ei en de honing. Haal de pan van het vuur en giet het yoghurtmengsel rustig door de stoofpot. Strooi tot slot de gehakte peterselie over de schotel. Serveer deze stoofpot met brood, rijst of pasta.