Een schijf om voor uit bed te komen

AD Magazine, 9 februari 2019

Om deze foto’s te kunnen gebruiken, neem contact op met Shody Careman & @careman_fotografie

Rubriek: Gipharts kookeiland

De Indonesische stoofschotel rendang is het populairste gerecht ter wereld. Wonderlijk genoeg op de voet gevolgd door nasi goreng: gebakken rijst met de kliekjes van gisteren.

Een paar jaar geleden hield nieuwszender CNN een enquête onder 35.000 mensen over wat zij ‘het heerlijkste gerecht ter wereld’ vonden. De uitslag gaf stof tot nadenken. Parmaham kwam bijvoorbeeld op de 48ste plek. De hamburger stond op 42. Warme brownie met vanille-ijs haalde de 38ste plaats, meteen gevolgd door aardappelchips op 37. Paella kwam uit op 33, op 27 stonden Mexicaanse taco’s en Engeland deed mee met fish-and-chips op 21. De Fransen konden trots zijn op hun croissants (18), de Turken op hun kebab (16), Korea scoorde hoog met kimchi (12) en de Italianen met pizza (35) en lasagne (11).

In de top tien was het dringen, al was het tekenend dat alle gerechten uit Azië kwamen, met gerechten als massaman, ramen, dim sum, pad thai en sushi. Winnaar van het Wereldkampioenschap Lekkerst Voedsel was uiteindelijk rendang, de Indonesische vleesstoofschotel, maar het meeste opzien baarde de nummer 2 in de lijst, oorspronkelijk ook uit Indonesië: nasi goreng!

Een jaar of tien geleden mocht mijn oudste zoon met zijn opa naar Indonesië, een reis waarvan hij helemaal verrukt thuiskwam. We vroegen wat hij het allerleukste had gevonden.

‘Dat ze nasi eten als ontbijt!’, riep hij enthousiast. In hotels en guesthouses stonden er namelijk ’s ochtends buffetten klaar met nasi goreng. Mijn schoonvader meldde dat mijn zoon zich er ongans aan had gegeten. Het joch was er zo aan gewend geraakt dat wij sindsdien nog steeds weleens ontbijten met opgebakken nasi van de avond ervoor. Mits we er niet iets anders mee doen…

Nasi goreng (dat letterlijk ‘gebakken rijst’ betekent) wordt in Indonesische huishoudens bereid met de restjes van vorige maaltijden. De ingrediënten van nasi luisteren daarom dus niet zo nauw en dat is waarom er niet één nasi goreng bestaat, maar tientallen. De Engelstalige Wikipedia noemt meer dan honderd varianten van heinde en verre, want nasi goreng is inmiddels geadopteerd door een groot deel van de wereld, inclusief Nederland.

En dat is zo mooi aan onze Hollandse keuken, want hoewel nasi goreng uit zichzelf dus al op de tweede plek van de CNN-rangorde Lekkerste Gerechten is gekomen, hebben wij er nog een element aan weten toe te voegen: wij paneren schijven met nasi goreng en frituren die! Misschien niet een gerecht dat internationaal hoge ogen gooit, maar mij kun je er ’s nachts voor wakker maken, al weet ik niet of ik er graag mee zou ontbijten.

Nasischijven

voor zes stuks

  • 75 g boter
  • 150 g bloem (2 keer 75 g)
  • 750 ml (groente) bouillon, warm
  • 2 el ketjap manis
  • 1 bak (minimaal 500 g) overgebleven nasi, afgekoeld
  • 100 g panko (Japans broodkruim, toko) of paneermeel
  • 2 eieren
  • zonnebloemolie of ander
  • frituurvet

Smelt boter in een pan, voeg 75 gram bloem toe en maak een roux. Schenk er rustig kopjes bouillon bij, ondertussen goed roerend. Breng op smaak met ketjap. Meng de ragout met de nasi en schep die in een grote ovenschaal. Druk de massa goed plat en zet de schaal minimaal een halfuur in de koelkast, zodat de nasi opstijft. Druk met een ring schijven uit de nasi en leg deze op een schaal. Strooi de panko in een bord. Kluts in een ander bord de eieren goed los. Haal de nasischijven eerst door de resterende bloem, dan door het losgeklopte ei en als laatste door de panko. Laat de nasischijven weer even opstijven in de koelkast. Verhit de olie in een frituurpan of koekenpan en bak de nasischijven in ongeveer vijf minuten mooi bruin en knapperig. Draai ze tijdens het frituren even om. Laat de nasischijven uitlekken op keukenpapier.