de Volkskrant, 13 september 2011
In mijn straat in Utrecht zag ik een stuk of zes studenten voor hun uitgeleefde kot. Ik heb eerder over deze jongens geschreven: roeiers van de vereniging Triton, ruwe bolsters blanke pikken. Ze stonden er uitgelaten en verwachtingsvol bij. Eerder die avond waren ze ‘overvallen’ door vrouwen van een meisjesstudentenhuis, die met spuitbussen de muren hadden beklad, met lippenstift kusjes hadden gedrukt en overal bloem hadden rondgepoederd. Deze overval was een wraakactie voor vergelijkbare vernielingen die de jongens eerder die week in het huis van de meisjes hadden gepleegd. De mannen stonden kwispelend te wachten op de vrouwelijke schoonmaakploeg. Dat was een traditie, begreep ik. Eerst troep maken, dan opruimen, dan neuken. Wat is het toch geweldig om jong te zijn.
Ik moest aan dit samenzijn denken toen ik afgelopen vrijdag de presentatie bezocht van het boek Ik doe het! van publiciste Mireille Goedkoop. Zij vertelde dat het de eerste keer was dat ze een boek van zichzelf presenteerde. En daarbij was het haar eerste boek. Het is toch mooi, vroeg ze aan de zaal, dat zij nog iets voor de eerste keer meemaakte? Als je jong bent, maak je voortdurend dingen voor de eerste keer mee. Je eerste stapjes. Je eerste zoen. Je eerste belastingaangifte. Je eerste wilde studentenfeest. Je eerste liefdesverdriet.
Het lijkt wel of we naar mate we ouder worden steeds minder vaak dingen voor de eerste keer doen of meemaken. Hoe meer rimpels, hoe minder verrassend het leven. Ik doe het! is een boek voor en over oudere mensen die nog dingen in hun leven voor de eerste keer willen meemaken. Niemand is te oud om nog op ontdekkingsreis te gaan, is de boodschap van Goedkoop, die in haar boek probeert aan te tonen dat het geweldig kan zijn om ouder te worden, als je maar openstaat voor nieuwe eerste keren.
Teruggekomen van de presentatie zocht ik in mijn knipselmap een recent wetenschappelijk artikel over het fenomeen ‘de eerste keer’, over een onderzoek van de Universiteit van Pennsylvania naar het zelfbeeld van jonge mensen nadat zij voor het eerst met iemand naar bed waren geweest. Een grote groep nog niet ontmaagde studenten moest tijdens hun studie voortdurend vragenlijsten invullen waarin ze onder meer hun eigen uiterlijk beoordeelden.
Onderzoekers concludeerden dat zowel hij mannen als bij vrouwen het beeld van hun lichaam in de weken na hun eerste seksuele ervaring opmerkelijk verandert. Voor jongens is hun ontmaagding een enorme opkikker, hun zelfvertrouwen neemt toe en ze voelen zich aantrekkelijker. Bij meisjes is het omgekeerd, hun zelfvertrouwen over hun uiterlijk neemt na hun ontmaagding juist af en ze zijn minder tevreden over hun lichaam.
Een professor jeugdseksualiteit aan de Universiteit van Toronto bood hiervoor de verklaring dat jongens blij zijn dat iemand hen überhaupt aantrekkelijk genoeg vond om het bed mee te delen. Vrouwen zouden diep in hun hart juist teleurgesteld zijn dat hun eerste keer niet uitliep op een langdurige liefdesrelatie. Voor wat het waard is: het verloren zelfvertrouwen zouden vrouwelijke studenten na hun ontmaagding, volgens de wetenschappers, vooral weer opbouwen… door hard te studeren. Het verheugt mij dat mijn buurjongens op hun manier proberen bij te dragen aan de studieresultaten van hun vrouwelijke mede-studenten.