Eet en drink of het uw laatste maaltijd is

AD Magazine, 1 februari 2020

Om deze foto’s te kunnen gebruiken, neem contact op met Shody Careman & @careman_fotografie

Rubriek: Gipharts kookeiland

Ronald Giphart kookt een soepje en drinkt vier glazen rode wijn op zijn afscheid.

Schrijvend over politiek stuitte ik in mijn research op een beroemde foto uit 1977 van de toenmalige VVD-leider Hans Wiegel en CDA-leider Dries van Agt. De locatie was het Haagse restaurant Le Bistroquet, waar de twee politici aan een tafeltje zaten om in het diepste geheim een nieuw kabinet te bekokstoven. Op de foto zien we een grote pepermolen en een fraaie fles wijn. Wat de mannen tijdens hun drankgelag bespraken, had decennialang gevolgen voor Nederland. Zo belangrijk kan een etentje zijn.

Deze foto daagde mij uit na te denken over andere belangrijke diners. Al snel kwam ik op het Laatste Avondmaal, een gebeurtenis uit de Bijbel die met recht de beroemdste maaltijd uit de wereldgeschiedenis mag worden genoemd, al zijn er historici die eraan twijfelen of het diner ooit heeft plaatsgevonden. De meeste lezers zullen nu denken aan de iconische muurschildering van Leonardo da Vinci, een van de vele schilderijen en beelden die in de loop der eeuwen over het beruchte etentje zijn gemaakt.

Jezus zit in het midden van een lange tafel, waarbij al zijn apostelen aan één kant zitten, omdat dat voor de compositie beter uitkwam. Een van de aanzitters zal hem drie keer verraden voor de haan heeft gekraaid, kondigt Jezus aan, ter verhoging van de feestvreugde.

Volgens historici zou het gezelschap in het echt niet hebben gezeten maar gelegen. Ook waren de maaltijden op de schilderijen vaak kariger dan tijdens traditionele Joodse seideravonden (wat het Laatste Avondmaal was).

Wat ook niet klopt is dat Jezus op de afbeeldingen maar één glas wijn drinkt, terwijl dat er volgens de Joodse regels vier zouden moeten zijn. Enfin, ik kom hier op, omdat dit ook mijn eigen Laatste Avondmaal is. Vanaf augustus 2016 heb ik met veel plezier mijn zondagen vrijgemaakt om voor deze rubriek te schrijven en te koken.

Bij mijn afscheid zou ik enkele lieden willen noemen: Shody Careman (die mij 180 keer heeft gefotografeerd), Charlotte van Genderen (die mij behoedde voor veel fouten), mijn bazen Anniek van den Brand en Mark Roos (die me bij deze krant haalden) en mijn vrouw Mascha (die recepten schreef en meeat).

Tot slot wil ik de lezers bedanken die mij ideeën tipten, mij op straat aanspraken of vertelden over de gerechten die ze hadden uitgeprobeerd. Ik hoop dat we elkander elders nog eens treffen. Tot die tijd: eet en drink alsof het uw laatste maaltijd is.

Ik neem ondertussen vier glazen rode wijn.

Rodewijnsoep

Avonddrank voor 4 personen

 • 750 ml water
 • schillen van 1 citroen
 • 3 kruidnagels
 • 1 tl kaneel
 • halve tl nootmuskaat
 • 500 ml rode wijn (witte mag natuurlijk ook)
 • 25 g bloem
 • 25 g boter
 • 3 eidooiers
 • 1 ei
 • 6 el suiker
 • 200 ml slagroom

Bij het afscheid maken we een rode variant van een middeleeuwse warme drank. Breng 750 ml water aan de kook en voeg citroenschillen, kruidnagels, kaneel en nootmuskaat toe. Kook dit 5 minuten goed door. Giet nu de rode wijn erbij en breng het mengsel opnieuw aan de kook. Maak in een andere pan een roux van bloem en boter. Haal de kruidnagels uit de wijn. Giet steeds scheutjes van het vocht bij de roux, tot de soep glad en niet te dik of dun is. Houd deze op een zacht vuur warm. Klop in een kom drie eidooiers en één ei op tot een luchtige substantie (dit kan rustig 5 minuten duren). Doe dit eimengsel bij de drank en klop hierna zeker 5 minuten door. Zes eetlepels suiker en een snuf zout erbij en als laatste de slagroom. Wederom 2 minuten goed doorkloppen en warm serveren. Troost!