AD Magazine, Zaterdag 14 & zondag 15 november 2020.
Schrijver en veellezer Ronald Giphart leidt ons door zijn goedgevulde boekenkast en bespreekt boeken van en over First lady’s.
“Na opnieuw krankzinnige verkiezingen ben ik benieuwd over welke presidentsvrouw als eerste een biografie verschijnt”
Mijn verhaal – Michelle Obama
Anderhalf jaar geleden was de Amsterdamse Ziggo Dome gevuld met elfduizend voornamelijk vrouwen die van Michelle LaVaughn Robinson Obama, echtgenote van oud-president Barack Obama, wilden horen hoe zij een van de meest iconische vrouwen van de huidige tijd was geworden.
Het spetterende optreden was promotie voor haar autobiografie Becoming (in het Nederlands vertaald als Mijn verhaal), over haar leven, haar huwelijk, haar dochters en haar functie als first lady.
Het boek was in meerdere opzichten een groot succes. Allereerst financieel (Michelle en Barack verkochten de Openhartige biografie vol zelfspot rechten van hun beide autobiografieën voor bij elkaar opgeteld 65 miljoen dollar), maar ook de ontvangst van het boek wàs daverend positief.
Met humor en zelfspot vertelt Michelle Obama opmerkelijk openhartig over de hoogte- en dieptepunten uit haar leven. Hoe ze als jong meisje in een slechte buurt in Chicago woonde en hoe ze als volwassen vrouw tijdens een wandeling op Buckingham Palace vermoeide voeten had en liefdevol haar arm om de Engelse koningin sloeg. Een meeslepend, warm en vooral inspirerend verhaal.
In mijn eigen woorden – Cherie Blair
Iemand gaf me Speaking for Myself (in het Nederlands uitgebracht als In mijn eigen woorden), de in 2008 verschenen memoires van Cherie Booth Blair. Eerlijk gezegd had ik weinig animo dit dikke boek te gaan lezen, maar ik begon er toch aan. En dat viel helegaar niet tegen, omdat het bij vlagen zeer geestig en leerzaam is.
Cherie Booth kwam uit een bescheiden en onconventioneel milieu in Liverpool, studeerde met een beurs rechten en wist het te schoppen tot topadvocaat en rechter. Tony Blair was haar collega en concurrent. En dus haar geliefde.
Speaking for Myself is het verhaal van twee echtelieden van wie één prime minister werd en de ander werd gedwongen tot de rol van serviel aanhangsel. Overduidelijk had dat net zo goed andersom kunnen zijn.
What Happened – Hillary Clinton
In 2003 publiceerde Hillary Rodham Clinton de openhartige autobiografie Living History (in het Nederlands: Mijn verhaal, net als het latere boek van Michelle Obama). Van 1993 tot 2001 was Hillary Clinton first lady in een presidentschap dat werd getekend door een seksschandaal en een impeachment.
Veertien jaar later verscheen van Hillary Clinton opnieuw een dikke autobiografie: What Happened. In de tussenliggende jaren was er namelijk veel gebeurd in haar leven. Bij de presidentsverkiezing van 2016 won ze de zogeheten popular vote, maar werd geen president. In haar boek vertelt ze haar beleving van deze idiote en dramatische ontwikkelingen, hoe zij als eerste vrouwelijke presidentskandidaat voortdurend moest ‘koorddansen zonder vangnet’. What Happened werd door Time uitgeroepen tot beste non-fictieboek van 2017.
De echtgenote – Curtis Sittenfeld
Begin dit jaar verscheen van de Amerikaanse Elizabeth Curtis Sittenfeld de roman Rodham, een ‘alternatieve geschiedenis’ over Hillary Clinton, die in het boek als jonge vrouw besluit niet te trouwen met Bill Clinton.
In 2008 publiceerde zij met American Wife (in het Nederlands uitgegeven als De echtgenote) al eerder een roman over een first lady, namelijk over Laura Bush, de vrouw van president George W. Bush. Hierin ontmoet een vriendelijk provinciemeisje een goedgebekte alcoholistische Republikeinse politicus met een grote mond en een klein hartje. De politicus schopt het tot president, waarna het provinciemeisje wordt geacht het reilen en zeilen van het Witte Huis te bestieren – in de schaduw welteverstaan. Een overtuigende roman over een presidentsvrouw die worstelt met gewetensnood.