Giphart graast 01

AD Magazine, Zaterdag 2 & zondag 3 januari 2021

De nieuwe Lars Kepler, een pad naar de tempel en een doeboek over racisme

Net als voorgaande jaren begint ook 2021 met een zogenaamde #bookchallenge, waarbij mensen elkaar uitdagen een van te voren gesteld minimum aantal boeken te lezen. Meestal is het doel om vijftig titels te halen, maar er zijn ook lieden die dit jaar hopen op het driedubbele. Ook ik heb mij laten verleiden deze challenge aan te gaan, wat goed uitkomt, want ik zit nog opgewonden na te stuiteren van vele nieuwe kloeke boeken van afgelopen maand.

Napoleons nalatenschap bijvoorbeeld, onder redactie van hoogleraar Lotte Jensen, over de sporen die de Franse keizer Napoleon Bonaparte in Nederland achterliet. In 2021 is hij tweehonderd jaar dood, reden om eens te kijken naar zijn invloed. Nederland heeft direct en indirect veel aan hem te danken: onze burgerlijke stand, onze staatsinrichting, zelfs onze monarchie. Een aangenaam boek met fijne illustraties.

Een kloeke net verschenen thriller waar ik me erg op verheug is Spiegelman van Lars Kepler, het pseudoniem van het Zweedse schrijversechtpaar Ahndoril. In Nederland (en de rest van de wereld) zijn hun boeken uitermate populair, vanwege hun bloedstollende en gecompliceerde plots. Als je eenmaal aan een Kepler begint, kun je niet meer stoppen. Ook het nieuwe boek over hun vaste personage Joona Linna, een getroebleerde rechercheur, belooft weer veel spanning. Helaas moet ik nog even wachten, omdat mijn vrouw zich op het boek heeft gestort.

Nog kloeker is de Nederlandstalige ‘hervertelling’ van een van de beroemdste boeken uit de wereldliteratuur: 1001 nacht, over een bedrogen koning die uit wraak elke nacht slaapt met een maagd die hij de volgende ochtend laat doden. En dan komt Sheherazade in zijn bed, die – omdat ze weet wat haar te wachten staat – verhalen begint te vertellen die zo spannend zijn dat de koning haar niet wil doden: hij is benieuwd naar de afloop. Het boek (‘een krachtige rivier die over het leven gaat’) is hertaald, bewerkt en van commentaar voorzien door de Nederlands-Iraanse schrijver Kader Abdolah, die bekend staat om zijn twinkelende en betoverende taal.

Wie behoefte heeft aan een wat minder kloek en toch erg mooi boek kan zich verlustigen aan Langs het pad naar de tempel van Hans van den Pol, een afgemeten, maar indrukwekkende vertelling over de Nederlandse zanger Cornelis Vreeswijk, die in Zweden mateloos populair was. Het ontroerende verhaal speelt zich af rond een bijzondere oudejaarsavond. Aanrader!

Tot slot nog twee boeken over een thema dat in 2020 na de dood op George Floyd niet is weg te denken. Meisje, vrouw, anders van de Engelse Bernardine Evaristo (Booker Prize 2019) gaat over twaalfpersonages van kleur, van een influencer tot een 93-jarige vrouw. De roman, waarin ook humor niet wordt geschuwd, kaatst alle kanten op en wervelt aan alle kanten. In dezelfde week als deze vertaling verscheen ook Wit huiswerk, een bundeling essays, tips en verhalen over iedereen die wil bijdragen aan de strijd tegen racisme, maar niet weet hoe. Verhelderend en confronterend, over een maatschappelijk probleem dat helaas niet snel zal verdwijnen. Huiswerk voor 2021.