Giphart graast 03

AD Magazine, Zaterdag 16 & zondag 17 januari 2021

Vuur, Amsterdam in de Gouden Eeuwen hoe om te gaan met je baas

Het is de belangrijkste ‘uitvinding’ van onze voorouders: vuur. Het beschermt tegen roofdieren, het bereidt ons voedsel, het zorgt voor sociale gezelligheid. Sinds de oertijd hebben we altijd een grote fascinatie gehad voor het verbranden van fossiel materiaal. Onze beschaving, welvaart en vrijheid is erop gebouwd. De Belgische filosoof lgnaas Devisch publiceerde met Vuur een indrukwekkend boek over het vuur in de toekomst, want heeft de mens zich met zijn afhankelijkheid van brandstoffen in de voet geschoten?

Wijnschrijver Nicolaas Klei is vooral bekend van zijn omfietswijnen en andere tips. In de jaren dat hij over wijn schreef ontwikkelde hij een stevig ‘embonpoint’, wat een aardige manier is om te zeggen dat hij dik was. Wás, want de notoire anti sporter Klei ontdekte de perfecte remedie voor zijn vele overtollige kilo’s: wandelen. Na bijna drie jaar te hebben rondgestapt zit hij inmiddels op de helft van zijn voormalige omvang. In De slankwandelaar geeft hij tips hoe iedereen de kilo’s eraf kan lopen.

Volkskrant-columniste Sheila Sitalsing had op 1 januari 2020 een vooruitziende blik toen ze schree ‘dat het misschien beter is om je druk te maken over nu dan over straks, omdat het straks toch allemaal anders zal lopen’. Omdat het geen kwaad kan met het oog op de toekomst het afgelopen jaar goed te beschouwen, publiceerde zij Dagboek van een krankzinnig jaar, een scherpzinnig overzicht van de vele politieke, economische en medische ontwikkelingen.

Vrouwen, begrijp ik uit Laat je niet gek maken door je werk van de Amerikaanse Cate Sevilla, hebben het in vaste banen vaak nog moeilijker dan mannen. Om haar seksegenoten een hart onder de riem te steken geeft zij openhartige (ze werkte zelf bij Google, Buzzfeed en Microsoft) en humoristische adviezen hoe om te gaan met bazen, functioneringsgesprekken, stress en collega’s. Een boek dat zichzelf beschrijft als ‘een gin-tonic aan het einde van een bizar drukke werkweek’.

Een boek waarnaar ik erg uitzie is Spinozaland van de Franse schrijver Maxime Rovere. De ondertitel van het boek luidt: ‘De ontdekking van de vrijheid – Amsterdam, 1677′. Benedictus de Spinoza (1632-1677) is een van de belangrijkste Nederlandse filosofen, die bevriend was met staatslieden, denkers en dichters van zijn tijd. De Rovere beschrijft in zijn boek Spinoza’s wereld, met rollen voor onder anderen Constantijn Huygens en Johan de Witt, die toenmalige raadspensionaris. Voor wie wil lezen over het roemruchte Amsterdam tijdens de Gouden Eeuw.

In 1990 vluchtte de toen 26-jarige Mardjan Seighali met haar twee kinderen vanuit Iran naar Nederland. Ze leerde Nederlands, studeerde aan de Hogeschool en bekleedde sindsdien vele bestuursfuncties (recentelijk werd zij benoemd tot voorzitter van het Humanistisch Verbond). Samen met Job Huisman schreef ze het persoonlijke en intieme boek Tot op de dag, over haar Iraanse gevangenschap, haar vlucht, haar nieuwe leven, ouderschap en liefde. Een verhaal over mensen die iets willen betekenen voor anderen.