AD Magazine, Zaterdag 30 & zondag 31 januari 2021
Een bijbels kookboek, China, de waarheid en ingewikkelde mensen
Vanwege de lockdown worden veel geplande publicaties uitgesteld, voor uitgevers en auteurs een heel moeilijke beslissing. Omdat ook de boekenhandel het zwaar heeft, lanceerde de CPNB de actie #steundeboekhandel, waarin erop wordt gewezen dat boeken ook bij lokale boekhandels online kunnen worden besteld. Ik sluit me daar van harte bij aan.
In de boekenkast van mijn vader stond een oud exemplaar van De vrouw in het maanlicht (1973) van Herman Pieter de Boer (1928-2014), met op het omslag een vrouw die in een nachtelijk landschap haar behaarde binnenbeense aan de kijker toonde. Als puber werd ik mede door dat beeld verleid de dikke verzameling bijzondere, grappige en erotische verhaaltjes te lezen. De deze week verschenen heruitgave, aangevuld met andere verhalen, heeft een heel wat braver omslag, maar de inhoud is er niet minder smakelijk om.
Hans van Mierlo (1931-2010) was een politicus met een natuurlijk ‘sexappeal’, zoals dat vroeger werd genoemd. Halverwege de jaren 60 werd hij voorman van een beweging die Nederland op alle gebieden wilde hervormen. In het vuistdikke Een wonderbaarlijk politicus schetst historicus Hubert Smeets een uitgebreid portret van een altijd twijfelende man aan wie Nederland veel heeft te danken, ondanks het feit dat de grote kroonjuwelen van D66 in de loop der decennia nooit zijn verwezenlijkt.
Als Han Wilmink geen dominee was geworden, dan was hij nu zeker kok geweest. In 2007 publiceerde hij het alom geprezen Bijbels culinair, een fraai uitgegeven kookboek met mooie en interessante verhalen over de historische gerechten in de Bijbel. Ook voor een aperte niet-gelovige als ik prettig leesvoer. Afgelopen week verscheen er een langverwachte herziene editie. Religie komt van het Latijnse woord voor ‘verbinden’. Als er iets is dat eten doet, méér nog dan voeden, is het verbinden.
Bettine Vriesekoop verbleef vanwege haar tafeltenniscarrière regelmatig in China. Gefascineerd door het land leerde ze het werk van de Amerikaanse schrijfster Pearl S. Buck kennen, de eerste Amerikaanse vrouw die de Nobelprijs voor de Literatuur won. In Het China-gevoel van Pearl S. Buck probeert Vriesekoop ‘de markantste China-auteur van de 20ste eeuw’ te eren en haar nalatenschap te verspreiden.
Twee boeken over hetzelfde onderwerp: de waarheid. Wie en wat kunnen we in deze tijden nog vertrouwen? Waarom lijken feiten steeds minder belangrijk? Kunnen we door de vele leugens de waarheid nog zien? De Amerikaanse factchecker Tom Phillips schreef met Waarheid; een kleine geschiedenis van complete bullsh*t over de geschiedenis van het liegen en de invloed van bedrog op de huidige politiek. De Nederlandse essayist Bas Heijne gaat in zijn deze week te verschijnen boek Leugen & waarheid in gesprek met denkers en wetenschappers over de achtergronden van het dagelijkse rumoer.
Tot slot: Mensen zijn ingewikkeld. Veel mensen hebben psychische problemen en worden daarom beschouwd als ‘ziek’. Maar zijn ze dat wel en moeten we niet wat bescheidener zijn in onze oordelen? Dat is het betoog van psychiater Floortje Scheepers, die in haar boek een pleidooi houdt voor de acceptatie van de werkelijkheid. Dan pas kunnen we elkaar beter begrijpen en helpen.