Giphart graast 06

AD Magazine, zaterdag 6 & zondag 7 februari 2021

Poezieboys, plukgeluk, blockbusters en de Zuiderzee

Een schrijver die nooit teleurstelt is de Australische romancier DBC Pierre, die bekend werd met zijn roman Vernon God Little. Twee weken geleden verscheen de Nederlandse vertaling van Pierres nieuwe roman Ondertussen in Dopamine City, een verhaal over een ontslagen rioolwerker die zijn vrouw verliest en twee kinderen probeert op te voeden. Om zijn puberende dochter te paaien geeft hij haar een smartphone en dat lijkt het begin van het einde, want zowel dochter als vader raken verzeild in een schimmige digitale wereld.

Een naam die in vroeger tijden de harten van literair aangelegde jongemannen en meisjes sneller deed kloppen was die van de illustere F. Harmsen van Beek, of zoals ze liefkozend werd genoemd: ‘Fritzi’. Met haar toenmalige echtgenoot Remco Campert woonde ze op de al even illustere kunstenaarskolonie Jagtlust in Blaricum. Door letterkundige fijnproevers wordt zij beschouwd als een van de grootste Nederlandse dichters ooit. Twee jeugdige theatermakers die zich De Poezieboys noemen, stelden een puike verzameling uit haar werk samen onder de eenvoudige titel Fritzi. Opdat haar naam blijft voortleven.

Bestaat er een raarder leven dan het mijne? is de titel van het zojuist verschenen boek over de erudiete en provocerende schrijver, dichter, schilder, spreker en verzetsheld Jef Last (1898-1972). Over zijn turbulente leven – waarin hij grote dames- en herenliefde kende, Chinees studeerde, vele robbertjes vocht, met spraakmakende figuren als Willem Drees en de Indonesische dictator Soekarno bevriend raakte en immer streed voor vrijheid en gerechtigheid – is nu dus eindelijk een biografie verschenen. Rudi Wester dook diep in zijn leven en putte uit Lasts uitgebreide en gepubliceerde memoires.

‘Laat me nu eens een net verschenen boek zien waarvan je zeker weet dat ik daar uit mezelf nooit over zal schrijven’, appte ik vorige week een boekverkoper van het Utrechtse boekenpaleis Broese. Hij tipte me Plukgeluk van Silvia Dekker, een boek over tuinieren. De toonaangevende tuinarchitect leert ons hoe we het hele jaar door kunnen genieten van de bloemen in onze tuin. Over de wondere wereld van uitplanten; stekken en wilgentenen vlechtwerk.

Zadie Smith, Sheila Heti, Sally Rooney, Elizabeth Day: stuk voor stuk schrijfsters uit het Engelse taalgebied die de ene goed ontvangen blockbuster na de andere publiceren. Ook Anna Hope past in dit rijtje. In 2014 debuteerde deze Engelse actrice met Wake (in het Nederlands Wake voor een onbekende) en eind januari verscheen haar derde roman, Verwachting. Door de pers werd het boek juichend onthaald. Hope beschrijft de levens van drie vrouwen die hun weg zoeken als jonge moeder, dochter en geliefde. Een roman die ook mannen zouden moeten lezen.

850 jaar geleden, in het jaar 1170, verbond een vloedgolf genaamd de Allerheiligenvloed de binnenzee Aelmere met de Noordzee. Het was de geboorte van de Zuiderzee, een immense plas die onlosmakelijk tot de Nederlandse geschiedenis behoort. Arie Kok publiceerde Biografie van de Zuiderzee, over zeeslagen, legendes, verdwenen eilanden, handelsvetes en het wassende water. Het boek eindigt in 1932, als de Afsluitdijk definitief het einde van de eens zo roemruchte zee inluidt.