Giphart graast 08

AD Magazine, zaterdag 20 & zondag 21 februari 2021

Bies, Romeinen, politiek, Surinaams en een debuutroman

Een boek waarnaar ik erg uitzie is Vroeger schreef ik van Maarten Biesheuvel. Mijn vader was een toegewijde Biesheuveliaan en ook ik raakte als puber in de ban van de Leidse verhalenverteller. Vorig jaar kondigde Maarten Biesheuvel een nieuw boek aan, maar toen overleed hij onverwachts op 30 juli. Tot verrassing en vreugde van alle liefhebbers werden bij het opruimen van zijn huis nieuwe ongepubliceerde verhalen gevonden, die in dit bijzondere boek zijn gebundeld.

Toen ik de redacteur van deze pagina meldde dat ik het wilde hebben over De gouden eeuw van de Romeinen in de Lage Landen van historicus Tom Buijtendorp, schreefhij terug: ‘Wil ik dat leuk vinden moet je wel en héél enthousiasmerend tekstje tikken’. Welnu. Hoe geweldig is het dat de Romeinse keizer Hadrianus in het jaar UI onze contreien bezocht om opdracht te geven een belangrijke weg aan te leggen en een stad te bouwen? Over de opkomst en welvaart van het beroemde Forum Hadriani (gelegen in de huidige gemeente Voorburg) gaat dit lezenswaardige boek.

Iedere zaterdag laat romanschrijver Tommy Wieringa in NRC Handelsblad zijn licht schijnen over de nijpende en vaak wurgende actualiteit, over kunst, cultuur, geschiedenis en politiek. Wieringa schrijft scherp, gedegen en immer met een vurig verlangen bij te dragen aan belangrijke maatschappelijke vraagstukken. Zijn stukken ontroeren, dagen uit en zorgen altijd voor verrassende inzichten. Nu gebundeld in Gedachten over onze tijd.

De verkiezingen naderen, dus er verschijnen veel politieke manifesten. We hebben in Nederland de afgelopen jaren vele crisissen meegemaakt (de toeslagenaffaire, vaccinatieperikelen, de overspannen huizenmarkt, de stikstofcrisis, de teloorgang in de zorg, belastingvoordelen voor grote internationale bedrijven, de doorgeschoten flexibilisering op de arbeidsmarkt, dreigende ecologische rampen), maar toch zullen kiezers naar alle waarschijnlijkheid weer en masse stemmen voor de middenpartijen die hiervoor verantwoordelijk zijn. In Ontwaakt! doet hoogleraar en politiek filosoof Ewald Engelen een bevlogen oproep wakker te worden uit onze ‘neoliberale sluimer’.

Een jaar of wat geleden mocht ik met een groep schrijvers op tournee door Suriname. Als ik me iets van die reis herinner is het de fenomenale Surinaamse keuken, die overweldigend rijke meltinq pot van inheemse, Creoolse, Hindoestaanse, Javaanse, Maleise, Chinese, Joodse, Indiase en Nederlandse smaken. Nergens heb ik zo goed gegeten als in Suriname: op straat, bij eettentjes, in restaurants (menukaarten in het Nederlands) en bij mensen thuis. De Surinaams-Nederlandse kok Judith Cyrus (die onder anderen werkte met Yotam Ottolenghi) maakte het boek Paramaribo, een culinaire smeltkroes, een ode aan een wáánzinnig vibrerende keuken.

Helena Hoogenkamp (1986) schrijft toneelstukken en gedichten, en ze geeft online cursussen hoe je liefdesbrieven aan jezelf kunt schrijven (tip: gebruik een spiegel). Vorige week verscheen haar debuutroman Het aanbidden van Louis Claus, over een magische en ongrijpbare romantische held. De aloude thema’s ‘eros en thanatos’, oftewel levenslust en doodsdrift, vloeien in dit boek op twinkelende en poëtische wijze samen. Zoals de uitgever zelf op de achterflap aanprijst: ‘Over liefde en verlangen als tegengif tegen de dood.’