AD Magazine zaterdag 6 en zondag 7 maart, 2021
Brandende meisjes, mandala’s en een oma die verandert in een boom
Laten we deze week bloedstollend beginnen met de thriller Brandende meisjes van de Engelse schrijfster C.J. (Caz) Tudor. Over Tudors debuut De krijtman tweette thrillericoon Stephen King de aanbeveling: ‘Wil je iets goeds lezen? Als je van mijn werk houdt, hou je ook hiervan.’ Ook in Tudors nieuwe boek druipt de spanning van de alinea’s. In een lieflijk Engels plaatsje belandden vijfhonderd jaar geleden acht protestantse martelaressen op de brandstapel, een gebeurtenis die eeuwen later doorwerkt als een vrouwelijke dominee en haar dochter in het dorp arriveren.
De oude Grieken kenden al het fenomeen dat zij het steeds drukker kregen en minder tijd hadden. Dat is heden ten dage niet anders. Velen worden geplaagd door het verschijnsel ‘fomo’: the fear of missing out. We willen alles meemaken en ervaren, met alle gevolgen van dien. Hoogleraar sociologie Tanja van der Lippe publiceerde Waar blijft mijn tijd?, over de ratrace waarin we ons bevinden en over de toekomst. Wat doet het met onszelf en de wereld als we voortdurend alles willen, moeten en kunnen? Een boek om tijd voor vrij te maken.
Rustgevend is Stippen op stenen van Maria Mercedes Trujillo Arango, een Nieuw-Zeelandse kunstenaar. Zij raakte in 2001 geïnteresseerd in mandala’ s, geometrische Tibetaanse symbolen. Deze kunnen worden beschilderd op stenen, met als doel stress te verminderen. Op 44 manieren laat de schrijfster zien hoe elementen uit de natuur (bloemen, blaadjes, kevers, vissen) met stippen • op stenen kunnen worden geschilderd. Voor wie een nieuwe tijdsbesteding zoekt.
Voedselhistorica Charlotte Kleyn schreef Trek, over het voedsel waarmee reizigers zich in de loop der geschiedenis voedden. Wat aten bijvoorbeeld schepelingen in de 14de eeuw? Hoe dineerden we in treinen, op schepen en in vliegtuigen? Voor haar boek bezocht Kleyn vele musea en deed ze onderzoek in archieven over de hele wereld. Het boek bevat ook nog eens vijftig inspirerende recepten.
Het korte verhaal is in de Nederlandse literatuur al jaren een zorgenkindje, hoewel er voortdurend geweldige verhalenbundels verschijnen. Aandacht in de media is echter vaak marginaal. En dat terwijl schrijvers juist in verhalenbundels naar hartenlust experimenteren. Neem bijvoorbeeld De dwaler van Roos van Rijswijk. De 21 verhalen in de bundel laten de lezer kaatsen tussen werelden, tijden en personages. Een man die in een computervirus verandert, leerlingen die levend Stratego spelen, hoe je kunt vissen in de gangen van een ziekenhuis, een oma die een boom wordt… De dwaler is een feest van verbeelding.
Rashid Novaire is een geboren Amsterdammer met een Nederlandse moeder, een Marokkaanse vader en een Pools-Duitse oma. Als schrijver heeft hij zijn sporen inmiddels verdiend, al is hij bij het grote publiek nog niet doorgebroken. En dat is onterecht. Zijn nieuwe roman, De vooravond, is ten dele gebaseerd op het verhaal van zijn oma, die als dienstmeisje in Nederland werkte. Toen zij in 1938 op last van de nazi’s moest terugkeren naar de Heimat, koos ze ervoor om met een Nederlandse man te trouwen en zo in ons land te blijven.