AD Magazine, 21 & 21 maart 2021
Utregse toestanden, maanlicht, een snertjaar en een nieuwe Stephen King
Bill Gates, tot voor kort de rijkste man ter wereld, is in bepaalde extreemrechtse kringen zeer omstreden. Zijn nieuwe boek Hoe we een klimaatramp kunnen vermijden zal bij zijn tegenstrevers niet bijdragen aan zijn populariteit, want het voormalige boegbeeld van Microsoft zet een ambitieus plan uiteen over hoe we de uitstoot van broeikasgassen drastisch kunnen reduceren om daarmee een klimaatramp af te wenden. Een doel dat volgens Gates wel degelijk binnen handbereik ligt.
NRC Handelsblad gaf twee weken geleden maar liefst vier sterren aan Utregse toestanden van Rob van Scheers. Het boek is een – ook voor niet-Utrechters en zelfs voor niet-voetballiefhebbers – zeer lezenswaardige reconstructie van het roemruchte koningsdrama dat FC Utrecht in 2007 aan de rand van de afgrond bracht. Van Scheers leidt zijn lezers rond in een chaotische wereld van grote plannen, grote ego’s, groot geld en fanatieke supporters. Onthullend en meeslepend.
Herman Brusselmans publiceerde in 1985 zijn debuutroman De man die werk vond, over een jongeman genaamd Louis Tinner die in zijn verveling en eenzaamheid naar de wereld kijkt waartoe hij niet behoort. In twee latere romans van Brusselmans (hij schreef er inmiddels tachtig) kwam het personage Tinner terug. Twee weken geleden verscheen Maanlicht van een andere planeet met wederom Tinner als hoofdpersoon. Louis is inmiddels in de 60, maar leidt nog steeds min of meer hetzelfde leven als toen hij jong was. Een nu al Brusselmansiaanse klassieker.
Koks Joris Bijdendijk en Samuel Levie zijn de Starsky &Hutch van de vaderlandse gastronomie. Zojuist verscheen hun kookboek Snert, dat als ondertitel heeft voor als alles in de soep loopt. In het najaar van het ‘snertjaar 2020’ brachten zij hun eigen erwtensoep op de markt, waarvan de opbrengst naar de Voedselbank ging. Omdat ze vele verhalen over soep kenden, besloten ze de krachten te bundelen en een soepboek samen te stellen, met veertig kleurrijke variaties van over de hele wereld.
In Later, de nieuwe Stephen King, wordt een jongen geboren met de bovennatuurlijke gave kortstondig doden te kunnen ‘zien’. Omdat hij hierdoor meer weet dan goed voor hem is, mag hij van zijn moeder niet te koop lopen met zijn begaafdheid. Dat gaat goed tot een New Yorkse politieman een beroep op hem doet en de jongen contact maakt met een overleden slachtoffer. Uiteraard loopt dit uit de hand, want deze geest heeft andere plannen. Het resultaat is een typische spookachtige bloedstollende King.
In de jaren 50 moest de toen 27-jarige Amsterdamse dichter Lucebert halsoverkop zijn toenmalige woonhuis verlaten omdat zijn geliefde een nieuwe minnaar kreeg. In de haast liet Lucebert vele gedichten achter, werk dat pas na zijn dood werd herontdekt. In vaarwel zijn de achtergelaten vellen gebundeld, strofes die voor Luceberts doen opvallend lyrisch en verliefderig zijn. De verschijning van dit nagelaten werk is een mooie kroon op Luceberts oeuvre.
En met vaarwel komt er tot mijn spijt een einde aan deze rubriek. Een snert jaar lang mocht ik op deze plek schrijven over boeken. Het was mij een groot genoegen! Later!