Meesterlijk feestmaal uit bakjes en zakjes

AD Magazine, 14 december 2019

Om deze foto’s te kunnen gebruiken, neem contact op met Shody Careman & @careman_fotografie

Rubriek: Gipharts kookeiland

Je hoort RonaId Giphart niet klagen als er plots een proefpakket van een sterrenchef op zijn deurmat ligt.

Met kerst kreeg vriendin Annemiek eens bezoek van haar schoonfamilie. Vanwege werk en kinderperikelen had ze geen tijd om te koken en dus haalde ze een copieuze maaltijd in huis van een plaatselijke traiteur.

‘Hoe heb je die aardappeltjes zo lekker gekregen?’ vroeg een van haar gasten, en hoewel Annemiek zich had voorgenomen eerlijk te vertellen dat ze de maaltijd louter had opgewarmd, schoot dat er om een of andere reden bij in. Ze mompelde wat en ging over op een ander onderwerp.

Toen ze vervolgens overdreven werd gecomplimenteerd om haar geweldige kookkunst, kon ze dit niet meer bijsturen of ontkennen. Minzaam gegeneerd liet ze zich alle lovende reacties maar welgevallen, in de hoop dat het zou overwaaien.

Alleen gebeurde dat niet, en zeker niet toen haar schoonmoeder begon te helpen met afruimen en zij in de aanpalende keuken een meter plastic bakjes ontdekte met het logo van de plaatselijk traiteur. Inmiddels kan Annemiek smakelijk lachen om het voorval, maar ze herinnert zich nog levendig haar dieprode kop toen ze werd betrapt op haar achteloze leugentje.

Ik moest aan dit verhaal denken toen bij mij van de week een proefpakket werd bezorgd. Een tijdje terug mocht ik voor deze krant zes verschillende maaltijdboxen testen, en zo verschrikkelijk was dat helemaal niet. Het enige was: we moesten natuurlijk wel zelf aan de slag voor onze maaltijden.

Het pakket dat vorige week werd afgeleverd kwam van een nieuw bedrijfje genaamd CookLikeAChef, opgezet door voedselfotograaf en vriend Jan Bartelsman, met wie ik een paar culinaire reisboeken heb gemaakt. Bij Jan kunnen consumenten maaltijden bestellen van Michelinsterrenrestaurants als De Librije (***), De Lindehof (**), De Leest (***) en Parkheuvel (**).

In mijn box zat een viergangenmenu van De Librije uit Zwolle, bestaande uit een voorgerecht met zalmforel, een tussengerecht van zeeduivel, een hoofdgerecht van lamsnek en als nagerecht een totally deconstructed apple pie (een klassieker van De Librije, als eerste ooit geserveerd op een gala in New York, in aanwezigheid van koningin Beatrix).

Enfin, ik zeg dit niet alleen omdat jan een goede vriend is, maar het pakket was waarlijk een feest, met name omdat alles door Jans koks al was klaargemaakt.

Zelden hebben we aan onze keukentafel zo overweldigend gegeten. En erg handig, zeker als je bijvoorbeeld je familie op bezoek krijgt. Leg wel de plastic verpakkingen uit het zicht.

Appeltaart

  • 300 g bloem
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 200 g koude boter, in blokjes gesneden (en extra om in te vetten)
  • 1 ei, losgeklopt
  • Snuf zout
  • 1 kg goudrenet, geschild en in stukjes gesneden
  • 100 g rozijnen
  • Geraspte schil van 1 citroen
  • 75 g suiker

Jonnie Boer, de driesterrenchef van De Librije, bedacht voor het prestigieuze Peter Stuyvensant Gala in New York een klassieke appeltaart, maar dan met alle ingrediënten los van elkaar geserveerd, inclusief eetbare steranijs, kruidnagels en vanillestokjes. Hij veroverde er de wereld mee.

Dan is een normale appeltaart een stuk eenvoudiger. Oven voorverwarmen op 175 graden. Zeef bloem en voeg suiker, boter, drie eetlepels losgeklopt ei en zout toe. Kneden tot een deeg. Beboter een springvorm en druk drie vierde van het deeg op de bodem en tegen de zijkant. Zet de taartvorm minimaal een kwartier in de koelkast. Meng in een kom appelstukjes, rozijnen, citroenschil en suiker en vul hiermee de taartvorm. Rol het overige deeg plat en snijd er linten van. Leg de linten kruislings over de vulling en bestrijk ze met het resterende ei. Druk de deeglinten goed vast tegen de deegrand. Bak de taart in ongeveer 75 minuten goudbruin. Je kunt hem deconstrueren in je maag.