Kijk Magazine, maart 1998, nummer 3
Laatst gaf ik een voorleesbeurt op een school in Noord-Holland, toen een bibliotheekmoeder na afloop een gesprek met me eiste.
“Mijn twee zoons lezen allebei KIJK,” zei de mevrouw aanvallend. “En nu heb ik gezien dat u daar sinds kort columns voor schrijft. Het is me opgevallen dat die tot nu toe louter over sex gingen. Dat vind ik prima, hoor, maar ik weet zeker dat mijn zoons daar nog niet aan toe zijn. Moet u nu werkelijk over dat onderwerp schrijven? Zijn er voor die leeftijdsgroep niet veel interessantere thema’s? Waarom moet je jongeren die hooguit zoenen met sex vervelen?”
Ik krijg deze kritiek vaak. Een paar jaar geleden was ik op een lezing van Adain Chambers, een Engelse schrijver die zich heeft toegelegd op jongerenboeken. Liefde, verliefdheden en sex spelen in zijn jeugdromans een grote rol. Chambers werd dezelfde vraag gesteld: of sexualiteit nu wel zo’n geschikt onderwerp was voor jonge mensen. Zijn antwoord was helderder en beter onderbouwd dan ik het nu kan navertellen. Zijn verweer kwam erop neer dat jonge mensen voor tachtig procent van hun tijd met sex bezig zijn. En dan geen sex puur in de zin van geslachtsdelen in en uit elkaar, maar sex op alle niveaus. Wat voor kleren heb ik aan? Wat durf ik in het openbaar te zeggen? Wat voor muziek vind ik goed?
Zoenen = seks.
Chambers vertelde verder van een mooi onderzoek naar baltsgedrag bij de mens (zeg maar de paringsdans). Zet een meisje gedurende twee uur alleen in een kamer en ze zit twee uur niet één keer aan haar haar. Zet een jongen alleen in een kamer en meet de verhouding tussen zijn buik en zijn borstomvang. Zet vervolgens dat meisje en die jongen bij elkaar (ze kennen elkaar niet) en dat meisje zal in tien minuten tijd talloze malen aan haar haar zitten (dit is opmerkelijk, want die voorgaande twee uren zat het goed). De jongen zal binnen enkele seconden zijn borst oppompen (hoewel hij dat de voorgaande twee uur niet nodig had).
Volgens Chambers is dit sexueel gedrag. Het meisje dat haar haar wappert zou bijvoorbeeld kunnen uitbeelden: kijk, ik maak me mooi en dat doe ik voor jou. Anderen zouden kunnen stellen dat het meisje aan haar haar zit om aandacht op haar borsten te vestigen. Het oppompen van de borst van de jongen is duidelijker: hij laat zien hoe breed hij is, en dus hoe sterk, en dus hoe sterk zijn genen. Het gedrag van de jongen en het meisje werd overigens later heftig door hen ontkend.
Dit verhaal en het verweer van Chambers vertelde ik niet aan de bibliotheekmoeder. In plaats daarvan kwam ik haar tegemoet en vroeg ik of zij het goed vond dat ik een column zou schrijven over ‘onschuldig zoenen’ (zoals ze het noemde). Dat vond ze geen probleem. Zoenen moest kunnen. Welnu: zoenen heeft alles met sex te maken. Zoenen is sex. John Cleese heeft dat ooit erg grappig toegelicht, toen hij als leraar een klasje schooljongens sexuele voorlichting gaf.
‘Wat is de beste manier om een vagina te laten doorbloeden en vochtig te laten worden?’ vroeg hij bij wijze van overhoring. Zijn klasje pubers wist het niet, waarna hij hen inpeperde: ‘A kiss, boy! A simple kiss!’ Nu is kussen (tongzoenen, smoelzuigen, muilen, bekken) op het oog een rare bezigheid, die eigenlijk alleen bij de mens wordt gezien (veel apensoorten wrijven hun konten tegen elkaar, dat is ook weer vreemd). Volgens de beroemde bioloog Desmond Morris staat zoenen in verband met het prettige gevoel dat we als baby’s hadden toen we werden gezoogd (jammer voor degenen die geflest zijn). Daarnaast is zoenen een eerste fase van penetratie. Wanneer twee tongen ritmisch in twee monden beginnen te pierewaaien, is het niet heel vergezocht om dit te zien als opmaat voor andere lichaamsdelen.
Wat marihuana is voor harddrugs, is zoenen voor genitale sex. Weinigen gebruiken heroïne zonder eerst softdrugs te hebben gerookt, weinigen vrijen zonder eerst te hebben gezoend. Zoenen is een filter voor mensen om te bepalen of ze de hele sexuele achtbaan afgaan, of onderweg uitstappen. En goed voor de lijn!
Een paar korte feitjes over zoenen.
Zoenen is niet alleen lekker en opwindend, het is goed voor de lijn. Wie een beetje goed doorlebbert, beweegt negenentwintig verschillende gezichtspieren en verbrandt 6,4 calorie per minuut. Weg Montignac dus. Hup, zoenen. Wanneer je zoent met een gezond persoon kan dit een desinfecterend effect hebben, maar zoen je de verkeerde, dan kun je bij één tonglikje 250 verschillende bacteriën en virussen cadeau krijgen (daar zit het HIV-virus overigens niet bij, dus maak je daar geen zorgen over).
Tot slot enkele zoen-hoogtepunten. Het record zoenen ligt in handen van de Amerikaan Alfred A. E. Wolfram uit Minnesota, die in acht uur 10.504 mensen zoende (wat neerkomt op tongvluggertjes van 2,7 seconden). Ook las ik in een tijdschrift dat de langste zoen ter wereld 417 uur zou hebben geduurd (dit steekt af bij tijd van de gemiddelde zoen, die minder dan een minuut bedraagt). Het grootste aantal mensen dat tegelijkertijd aan elkaars tongen likte (op 14 februari 1996 aan de universiteit van Maine) bedroeg maar liefst 1420. Het lijkt me dat dit aantal door de verzamelde lezers van KIJK moet zijn in te halen. Zullen we met z’n allen een dag afspreken dat we dit record gaan verbreken? En dan beloof ik voor de bibliotheekmevrouw dat het alleen bij zoenen blijft.