Kijk Magazine, juli 2009, nummer 7
Laatst zat ik met vrienden te praten over de dingen des levens, en met name over een vraag die mij op dat moment bezighield: waar in je lichaam ervaar je eigenlijk een orgasme? Sommigen voelden het in hun hoofd, anderen in hun buik, hun schaamstreek, en er was zelfs ’n viezerik die vond dat zijn orgasme als een flipperbal door zijn lichaam kaatste. Misschien is het een idee voor de lezers om zelf eens te letten op welke plek een seksueel hoogtepunt kan worden gelokaliseerd.
Het voelde overigens mooi en eeuwig om met vrienden over onze kennis van de wereld te praten. In vroeger tijden zaten onze voorvoorouders elkaar ook in groepsverband bevlogen verhalen te vertellen over het leven. Tegenwoordig bestaat er een moderne variant: hoorcolleges op internet, waarop al even uitgelaten kan worden gereaguurd. Een van de aangenaamste sites op dit gebied is www.ted.com, waarbij T.E.D. slaat op Technologie, Entertainment en Design. Van over de hele wereld worden wetenschappers en andere deskundigen uitgenodigd om als stand-up scientists enthousiast te berichten over fascinerende wetenswaardigheden in hun vakgebied.
De missie van TED is het verspreiden van ideeën. En wat is nu een mooier idee dan praten over bovengenoemd onderwerp? Dus werd begin dit jaar de Amerikaanse wetenschapsschrijfster Mary Roach (onder meer bekend van haar geweldige, helaas nog onvertaalde boek ‘Bonk‘) uitgenodigd om te komen vertellen over seksualiteit. Onder de aansprekende titel: ‘Tien dingen die je niet wist over het orgasme‘ ging ze los.
Goed om te weten: een orgasme is een prima medicijn tegen de hik, vrouwen ruiken na een orgasme een beetje uit hun mond, en Deense boeren vingeren hun vrouwtjesvarkens voor een efficiëntere kunstmatige inseminatie. Ja, ja, het orgasme… Er zijn wel twintig verschillende definities voor. De fysiologe Marcalee Sipski, van de Universiteit van Alabama, omschrijft het orgasme als ‘een reflex in het autonome zenuwstelsel, dat kan worden bevorderd of tegengewerkt door cerebrale bemoeienis (gedachten en gevoelens)’.
Sipski richt haar onderzoek op mensen met een dwarslaesie. Want mensen die door een ongeval verlamd zijn geraakt, kunnen soms nog wel klaarkomen en soms niet. Wetenschappers vermoeden dat een deel van onze orgasmen wordt veroorzaakt door ons autonome zenuwstelsel (dat verantwoordelijk is voor belangrijke onbewuste lichaamsprocessen) en een ander deel door onze hersenen en het centrale zenuwstelsel (dat door het ruggenmerg loopt).
Het maffe is trouwens dat een seksuele climax niet altijd iets te maken hoeft te hebben met stimulatie van een geslachtsdeel. Het zenuwstelsel vergist zich weleens. Zo zijn er mensen die klaarkomen als ze poepen (orgasm-induced defecation in vaktermen). Dit zou komen doordat elektronische signalen die vanuit het lichaam naar de hersenen schieten, storen met andere signalen, waarna de hersenen de verkeerde conclusies trekken. Dan zijn er nog de zogenoemde niet-genitale orgasmen; wanneer mensen klaarkomen van stimulatie van bijzondere erogene zones, de knieën bijvoorbeeld. En last but not least zijn er mensen die hun hoogtepunt bereiken als hun wenkbrauwen worden gestreeld, hun haren geföhnd, of als er op hun tanden wordt gedrukt. Best handig, zou je denken. Maar niet altijd… Zo vertelt Mary Roach over een Thaise vrouw die altijd klaarkwam als ze haar tanden poetste. “Je zou denken dat deze vrouw een uitstekende mondhygiëne had”, vertelt Roach, “maar zij dacht dat ze door de duivel was bezeten, en daarom schakelde ze over op mondwater. Tragisch!” Tragisch inderdaad, maar wel een mooi wetenschappelijk verhaal voor in het kringgesprek.