Kijk Magazine 2018, nummer 9
Vorige maand was de Amerikaanse uroloog Aaron Spitz te gast in Nederland om te praten over Het Penisboek, een dikke pil over vele aspecten van het mannelijk geslachtsdeel. Ik ben een sucker voor dit soort werken en heb in de loop der jaren een redelijke bibliotheek over het mannelijke geslachtsorgaan verzameld, een onuitputtelijke bron van wetenschappelijk genot. Er is wat met dat ding dat er zo graag en veel over wordt geschreven (en gelezen). Allereerst is er de werking zelf. Spitz begint met het opfrissen van bekende zaken, bijvoorbeeld over de fascinerende en ingewikkelde werking van een erectie en de wondere wereld van ejaculaties en orgasmes. Natuurlijk noemt hij het verschil tussen ‘vleeslullen’ en ‘bloedlullen’, een onderwerp dat op menig feestje ter sprake komt (vleeslullen zijn slap behoorlijk groot, maar stijf niet veel groter, terwijl bloedlullen slap nogal zielig ogen, terwijl ze op oorlogssterkte best kunnen imponeren).
Na vele zoete onderwerpen komt Spitz met het zure gedeelte van zijn boek: wat er allemaal mis kan gaan in het leven van een penis. En dat is helaas nogal wat. Zo kan het voorkomen dat een penis niet meer functioneert, als in dat er geen erectie meer kan worden geproduceerd die lang genoeg standhoudt voor een goed robbertje seks. Niet bepaald een onderwerp dat graag wordt besproken op familiefeestjes of onder vrienden.
Er zijn tientallen oorzaken waarom penissen niet, slecht of onregelmatig presteren als er een beroep op ze wordt gedaan. Dat roken met name op latere leeftijd uitermate slecht is voor het bereiken en in stand houden van een erectie zal algemeen bekend zijn, maar dat ook voeding een grote rol speelt, zullen minder mensen beseffen. Ik eet bijvoorbeeld graag, maar wist niet dat mijn eetgewoonte mijn liefdesleven kan beïnvloeden. Een penis heeft namelijk bloed nodig om te kunnen groeien, bloed dat wordt vervoerd in bloedvaten, die op later leeftijd nogal wat schade ondervinden bij een slechte levenswijze.
Suiker, vet eten, veel eten, vlees, medicijngebruik, alcohol, te weinig lichaamsbeweging, zwaarmoedigheid en nog vele andere factoren spelen een rol. Testosteron, het hormoon dat wordt geproduceerd in de teelballen van mannen, is ook erg belangrijk en de regulering van de testosteronproductie is afhankelijk van voeding, want vetcellen kunnen testosteron omzetten in oestrogeen en daar wordt de penis weer niet harder van (en dat is nog maar één voorbeeld).
Resumerend: wie gesteld is op zijn penis of op de penis van zijn of haar partner, zou er toch goed aan doen om Het Penisboek van Aaron Spitz eens goed te bestuderen.