Dinsdagse pindasoep

AD Magazine, 18 juli 2017

Om deze foto’s te kunnen gebruiken, neem contact op met Shody Careman & @careman_fotografie

Een paar weken geleden liep ik in het centrum van Den Haag langs een restaurant waar ik weleens lunch. Het was pas half 12, maar daar had mijn maag geen boodschap aan. Harry Mulisch zei ooit dat je moet eten als je honger hebt. Op de deur zag ik een bordje dat het restaurant die dag was geopend van 11 tot 20 uur. Door de glazen pui zag ik koks bezig met hun mise-en-place, waarop de enzymen in mijn mond alvast aan een warming-up begonnen.

Toen ik de deur van het etablissement echter probeerde te openen, bleek deze op slot. Ik keek nogmaals naar het bordje met de toegangstijden en vermoedde dat er een fout in het spel was. Vriendelijk gebaarde ik naar een van de medewerkers dat de deur per abuis nog niet was ontgrendeld.

De man keek mij uitdrukkingsloos aan. Ik gebaarde lachend naar het bordje en naar mijn pols, waar geen horloge zat, maar daar wel had kunnen zitten. De kok haalde zijn schouders op en ging verder met zijn voorbereidingen.

Fout

Op internet las ik later dat het restaurant pas om 12 uur openging, maar was het mijn fout dat dit op dat bordje bij de ingang blijkbaar niet was aangepast?

We noemen het ‘de Nederlandse ziekte’ dat gasten in de horeca vaak dankbaar mogen zijn dat zij in een restaurant worden gedoogd, mits dit het personeel uitkomt. Ik ben kleinzerig (en kleinzielig) genoeg om dankzij zo’n afkeurende blik van die kok te besluiten dat ik nooit – maar dan ook nooit – meer een voet over die drempel zal zetten.

Bakkeljauw

Twintig meter verderop zat een Nederlands koffietentje dat in mijn herinnering ook gevulde koeken verkocht.

Het zaakje bleek inmiddels godzijdank te zijn getransformeerd tot Cosy Food Corner met huisgemaakte Surinaamse broodjes. Mijn hongerige maag begon zich meteen juichend op te rekken. Wat een geweldige lekkernijen als kousenband, pom en bakkeljauw! Op de kaart zag ik ook pindasoep (‘alleen dinsdag’).

,,Waarom verkopen jullie die alleen op dinsdag?’’ vroeg ik aan de Chinees-Haagse eigenaar.

,,Ik wil per se dat we die op de kaart voeren, maar het is zo’n arbeidsintensieve soep dat we die alleen dinsdag serveren’’, zei hij.

Denkbeeldig keek ik op mijn horloge. Het was dinsdag. Dinsdag! Ik ben voorspelbaar genoeg om mij zo’n buitenkansje niet te laten ontgaan. Vijf minuten later zat ik op een bankje in de zon achter een overweldigende kom pindasoep.

Ik vermoed dat ik vaker op dinsdag in Den Haag moet zijn.

Recept voor pindasoep

Ingrediënten:
2 el olie
1 ui, gesnipperd
3 tenen knoflook
1 rode peper in reepjes
1 prei, dunne ringen
1 zakje soepgroente
50 g taugé
1 stengel citroengras
2 laurierblaadjes
1 tl kerriepoeder
2 stengels selderij
stuk verse gember
2 tl ketoembar
1 el Vietnamese vissaus of Worcestersaus
3 el palmsuiker
3 el ketjap manis
1 el sambal badjak
3 maggiblokjes
1 pot pindakaas
2 dl kokosroom of kokosmelk
sap van halve citroen
zout en peper
3 handjes pinda’s, ongezouten
1 pak Kokki Djawa rijsttafelmix

Bereiding

Mijn eigen variant: minder arbeidsintensief, maar ook lekker. Verhit olie. Bak ui en knoflook een minuut. Peper en prei erbij. Bak nog een minuut. Soepgroente en taugé erbij, weer een minuut bakken. Voeg 2 liter kokend water toe, citroengras, laurierblaadjes, kerriepoeder, gesneden selderij, gehakte gember, ketoembar, vissaus of Worcestersaus, palmsuiker, ketjap, sambal badjak en maggiblokjes. 10 minuten zachtjes koken. Pindakaas erbij, breng terug aan de kook, 5 minuten pruttelen. Haal citroengras en laurierblaadjes uit de soep. Roer er kokosmelk en citroensap door. Voeg pinda’s toe. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de soep met rijsttafelmix. Laat iedereen zelf seroendeng en katjang toevoegen.