Pleidooi voor bagger

AD Magazine, 6 januari 2017

Om deze foto’s te kunnen gebruiken, neem contact op met Shody Careman & @careman_fotografie

Rubriek: Gipharts kookeiland

Het was een achenebbisj rot jaar, 2016. En de eerste bewijzen liggen er al: 2017 wordt net zo’n baggerjaar. Wat kun je dan beter eten dan een broodje bagger?

Dit speelt zich af op 1 januari jongstleden. Nederland ontwaakte van een bewogen jaarwisseling. 2016 was natuurlijk een achenebbisj rotjaar, maar in 2017 ging alles beter worden. Althans, dat dachten en hoopten we, en om ons verlangen kracht bij te zetten hadden we dit gevierd met champagne, oliebollen en maagzuurtabletten. En toen kwamen ’s ochtends eerst de gebruikelijke berichten over opgeschoten tuig dat stenen en zwaar vuurwerk naar hulpverleners had gegooid, gevolgd door het nieuws van een verschrikkelijke aanslag in Istanboel. Welkom 2017, het zoveelste baggerjaar in de geschiedenis van de mensheid was begonnen.

Onbegrepen

Er moest ook gegeten worden en dus besloot ik meteen al op nieuwjaarsdag terug te grijpen op misschien wel hét onbegrepen culinaire hoogtepunt van 2016: het broodje bagger.

Voor wie het heeft gemist: eind december was de finale-uitzending van het leukste programma van de Nederlandse ether: Mangiare. Om de twee weken bespreekt Petra Possel op Radio 1 alles wat met eten en koken te maken heeft. In Studio Desmet in Amsterdam kwamen tweehonderd culi’s bij elkaar voor de Lekker Vies-Prijs 2016. Een jaar lang mochten luisteraars recepten insturen van gerechten die onaantrekkelijk klinken, maar eigenlijk goed te nassen zijn. Althans, volgens de inzenders.

Het afgelopen jaar werden in de studio elke maand deze gerechten bereid, om in december de allerlekkerste vieze schotel te belonen met een prijs. De winnaar: broodje bagger. Inzender Michiel Brouwer leerde deze traktatie kennen in het uitgaansleven van Noordwijk. Het ‘broodjûh baggäh’ is een wit puntje met zelfgemaakte kaassoufflé en dito pindasaus. Dat klinkt peristaltisch, maar bleek zo’n smakelijke versnapering dat je je afvraagt waarom dit broodje niet tot ons nationale culinaire erfgoed hoort. Daarom aan het begin van dit nieuwe jaar een pleidooi voor meer bagger. Op broodjes welteverstaan.

Eerst maken we zelf een kaassoufflé, volgens aanwijzingen van Brouwer. Ontdooi de plakjes bladerdeeg en snijd van een stuk kaas plakken van 8 bij 4 cm. Bekwast de randen van het bladerdeeg met ei. Verdeel in gedachten een vel bladerdeeg in twee gedeelten. Leg een plak kaas in het midden van het onderste gedeelte en vouw het bovenste deel van het deeg over de kaas. Druk de randen dicht.

Maak een bord met twee opgeklopte eieren en een bord met paneermeel. Dompel de kaas met het deeg onder in het ei en daarna in het paneermeel. Het deeg moet bedekt zijn. Frituur de kaassoufflés op 180 graden.

Ook de pindasaus is makkelijk te bereiden. Zet een pannetje op met melk, een bouillonblokje en twee gekneusde stelen citroengras. Breng aan de kook en laat even trekken. Doe de pindakaas in een andere pan en voeg knoflook, ketjap, ketchup, sambal en palmsuiker toe. Voeg geleidelijk de melk toe en verwarm alles tot een gladde saus ontstaat. Leg de soufflé op een broodje, giet er saus over. Broodje bagger, een mooi begin van 2017.

AAN DE SLAG

Ingrediënten voor de kaassoufflé:

  • 4 velletjes bladerdeeg, ontdooid
  • paneermeel of panko
  • 2 eieren
  • stuk kaas naar eigen smaak

Ingrediënten voor de bagger:

  • 8 eetlepels pindakaas
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel palmsuiker
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 3 eetlepels tomatenketchup
  • 1 theelepel sambal (naar eigen keuze)
  • zout en peper
  • een halve liter melk
  • 1 bouillonblokje
  • 2 stengels citroengras