Rails Nummer 10 december 2005 - januari 2006 Jaargang 54 (thema: Let's Party!). Hap vooraf/Column: 2 Biertest

Rails 2005 2006 10 Biertest

In de aanloop naar het WK voetbal volgend jaar bij de oosterburen, schrijft Ronald Giphart elke maand over Duitsland en de Duitsers. Dit keer: de Grote Duitse Biertest.

Beeld: Marc Heeman

Het zijn de laatste dagen van oktober, wij bevinden ons in het Utrechtse café de Bastaard, dat voor de gelegenheid is umgekrempelt tot Bierstube, Met wat Rails-medewerkers gaan we ons eigen Oktoberfeestje bouwen, om te toetsen wat er waar is van een van die vervelende vooroordelen die er over Duitsland leven: het idee dat Duits bier superieur is aan Nederlands bier, In de koeling staat een steekproef van tien Duitse biermerken op ons te wachten, maar vooraf bespreek ik de Prämisse. We gaan eerlijk zijn, we verlagen ons niet tot gemakzuchtige Duitse afzeikgrollen, we refereren niet aan WOII en aanverwante zaken die ver zijn weggezakt in de buik van de geschiedenis, we schreeuwen niet, we zingen geen Schlagers.

Het eerste bier is ons speciaal aangeraden door een medewerker van Berts Bierhuis: Jever. met als ondertitel Friesisch Herb (‘herb’ betekent ‘pittig zachtzuur’). Nu is een eerste biertje na een dag hard werken sowieso overweldigend, maar van Jever zijn we erg onder de indruk, Heerlijk, helder Jever. Duitsland kent sinds 1516 het zogenaamde Reinheitsgebot, de oudste nog bestaande warenwet. Volgens dit gebod mag bier alleen gemout graan, water en hop bevatten, Suiker, kruiden, vruchten en andere smaken mogen niet worden toegevoegd, Dit maakt dat die Duitse bieren een EKO-keurmerk mogen dragen: zuiverder kom je het niet tegen.

Na de Jever serveert de barvrouw (helaas niet in Beierse Oktoberfestkleider) ons Erdinger Weissbier Dunkel van een Privatbrauerei aus Bayern, Dit bier draagt als slogan Mit feiner Heffe in der Flasche qereift. We voeren een korte semantische discussie of Weissbier wel dunkel kan zijn, waarbij de woorden pleonasme, tautologie, oxymoron en contradictio vallen (we zijn nog in een fase waarin we dit soort woorden zonder versprekingen laten rollen), Ook de Erdinger smaakt overdonderend, Bij Belgische rommel heb je vaak het idee dat je met een DSM-restproduct hebt te maken, hier spat de zuiverheid vanaf. Al met al een lekker bruin biertje van een goede bodem uit Beieren, stelt een van ons vast, Het Hofbrau Oktoberfestbier uit München krijgt gemiddeld een 8, een auf Buchenholz gereifte Rotblondes Oberbrau genaamd Duckstein een dikke 7,5, en het Nederrijnse Altbier Diebels (of Wiebels, dat kunnen we met dat Duitse schrift moeilijk bepalen) een 8-, Hoewel na de komst van het Löwenbrau Kristallweizen een van ons tegen onze Prämisse in In der Kristallweizen begint te zingen, blijven we zeer tevreden, De meningen over Löwenbrau zijn verdeeld: ‘echt lekker!’, ‘zomerbier’, ‘kauwgum’, ‘lekkere HEMA-kinderchampagne’, Het Köstrisser Schwarzbier (uit 1543) ruikt als een Frans kaasje, maar smaakt als het superieure broertje van het Engelse Guinness. Inmiddels zijn we op een punt dat we toch luidruchtiger worden, Het merk Thuringen (Dortmunter Altbier) smaakt verdammt nochmal zoveel beter dan al die Nederlandse Wasserbombe, het Franziskaner Weissbier is Spitzenklasse! Toll! Geil! Herzlich willkommen Neukunde! En we toppen de biertest af met een merk genaamd Paulaner Salvator (7,5%), dat mag ons definitief bevrijden. Geholpen door de alcoholische juichstemming waarin we ons bevinden, hernoemen we dit merk ‘Kanon’, ‘Blitzkrieg’, ‘Dikke Bertha’ en ‘de V2 van het Duitse bier’.

En dan is de test voorbij. Tevreden over het verloop bestelt een van ons (dumm! dumm!) nog vier fluitjes van een Nederlands merk. Laten we het erop houden dat het als Nederlander niet goed is voor je zelfbeeld om na een test met Duitse bieren een vettig, naplakkend fabrieksbrouwsel van vaderlandse bodem te drinken, Duits bier wint op alle fronten.

ZELF PROEVEN?

Dat kan heel goed op een van deze bierfeesten:

  1. Oktoberfest in München. Hier wordt gemiddeld zo’n vijf miljoen liter bier naar binnen gewerkt. 16-09 tot 3-10.
  2. Cannstatter Volksfest in Stuttgart-Cannstat. Na het Oktoberfest het grootste bierfestijn. De meeste slempparijen vinden plaats op de weide aan de rivier in Cannstatter Wasen. 23-09 tot 8-10.
  3. Great Alaska Beer and Barleywine Festival in Anchorage. ln ijskoud Alaska weten ze wel raad met winter warmers. Elk jaar in januari.