In de aanloop naar het WK voetbal deze zomer bij de oosterburen, schrijft Ronald Giphart elke maand over Duitsland en de Duitsers. Dit keer: een cadeautje voor de gastheer.
BEELD: MARC HEEMAN
Vorige maand kondigde ik op deze plek aan te vertellen hoe wij Nederlanders deze zomer een beetje sympathiek kunnen overkomen als we in verband met het Wereldkampioenschap voetbal op bezoek gaan bij onze oosterbuurtjes. Het is een goed gebruik dat je als bezoeker een klein cadeautje meeneemt voor de gastheer, dat breekt het ijs, dat toont respect. Uiteraard doel ik dan niet op die overbodige en smakeloze oranjeprullaria als nazi-helmen, smurfenmutsen en guitige dildopetjes, maar op zaken waarmee we onze Duitse gastheren werkelijk kunnen behagen. En dus heb ik een kijkje genomen op de site www.manufactum.de, een postorderbedrijf van traditionele Duitse producten die iedere rechtgeaarde oosterbuur zullen doen wasserzähnen. Ten eerste is het al erg vermakelijk hoe je als nieuwe klant bij Manufactum wordt verwelkomd. ‘Hallo Neukunde!’ schalt het vrolijk, waarbij neu staat voor nieuw en Kunde voor klant.
Helemaal gelukkig word ik van het aanbod. De slogan van het bedrijf luidt Es gibt sie noch, die guten Dinge, en er wordt wat afgelogen op internet, maar dit is gewoon de wáárheid. Wat dachten we bijvoorbeeld van der Manufactum Lederfussball rotgegerbt? Dat is niet zomaar een bal, dat is ein Bali wie ein Pokal: der achtzehnfeldrige LederbalI. Luister mee naar de promotietekst van dit roodbruine monster: ‘Dieses war bis 1970 der in der Bundesliga und bei Weltmeisterschaften eingesetzte Fussball (und wir haben schon vor Jahren gemutmasst, dass der seither zu beklagende Verfall der ‘langen Flanke’ mit der Ersetzung dieses saltlerischen Kunstwerks durch einen schnöden Synthetikball in tieferem Zusammenhang stehen müsse).’ Zo, een staaltje voetbalinzicht dat Hugo Borst en Malty Verkamman van harte zullen toejuichen. We gaan door met een omschrijving van de bal in taalgebruik dat iedere poëtisch ingestelde voetballiefhebber zal doen verrukken: ‘Aus lohgegerbten, satt gefelteten und gewalkten Allgäuer Rindshäuten wird er nach allen Regeln der Kunst aus 18 Streifen genäht. Sie sollten ihn hegen und pflegen, aber auch gebrauchen, denn unter dem Einfluss von Sonne, Regen und Altersreife wird er – wie jedes gute Ding – nicht etwa schäbig, sondern schöner.’
Je vraagt je af waarom deze bal niet wordt gebruikt op het WK. Aan de prijs kan het niet liggen, want met 98 euro is de originele Lederfussball precies 12 euro goedkoper dan het officiële WK-gevalletje van Adidas.
Een ander presentje om onze zuiderburen te verbluffen zou een traditionele Tischkicker (tafelvoetbalspel) uit 1951 kunnen zijn (‘geil!’). Deze echte Kneipenkicker kost slecht 849 euro en dan krijgt u er drie Kunststoffen twee Korkbällen bij. En als u dan heeft gevoetbald en kneipengekickerd, kunt u zich terugtrekken aan een Österreichischer Biergartentisch ad 495 euro. ‘Werden Sie unter diesen Tisch getrunken, während andere auf ihm tanzen,’ schrijft Manufactum, ‘so können Sie vor dem nächsten Standortwechsel den dafür sicherlich nötigen Alkoholabbau beruhigt abwarten!’ Eigenlijk heb ik geen idee wat hier staat, maar het klinkt geweldig. Als het WK met al deze cadeautjes geen succes wordt, heeft het aan mij niet gelegen. Gutentag, Neukunde!
DIE GUTEN DINGE!
Manufactum Lederfussball rotgegerbt
98,00 euro
Manufactum Gummibal rot aufblasbar
Met ventiel-adapter. 14.50 euro
Tischkicker Profi
Tafelvoetbalspel ‘aus Tischlerplatle und Buchensperrrolz’. 849.00 euro
Torwand Tip-Kick mit Spieier
Voetballertje op Playmobilfonmaat schiet bal door een gat in de muur. ‘Für Könner.’ 22,50 euro