Ronald Giphart AD Algemeen Dagblad Ronald Giphart maakt Oosterse pompoensoep

Ronald Giphart maakt Oosterse pompoensoep

AD Magazine, 13 oktober 2017

Om deze foto’s te kunnen gebruiken, neem contact op met Shody Careman & @careman_fotografie

Vorig jaar schreef ik een novelle genaamd De Boterballentijd, over de eerste reguliere transatlantische vlucht, die plaatsvond op 21 mei 1946. Een gezelschap notabelen, journalisten en gewone reizigers maakte met een DC-4 van KLM de overtocht, die destijds 26 uur duurde. Het viel mij bij de research voor mijn boek op dat verschillende luchtvaartdeskundigen moeite hadden alle details van die historische vlucht boven water te krijgen. Zo had men eigenlijk geen idee waar in het toestel zich de pantry of keuken bevond: in het midden of achterin?

Wel konden we achterhalen wat de passagiers op die eerste vlucht naar Amerika hadden gegeten. De reizigers kregen een maaltijd voorgeschoteld waar menig Frans restaurant zich niet voor zou schamen. Men begon met een ‘mayonnaise de saumon’, daarna kwam er een ‘petite marmite’, een ‘poulet froid’ met een ‘salade de pommes de terre’ en men sloot af met café met ‘liqueur’ en ‘friandises’.

Een van de cabin attendants had tijdens de vlucht dienst als flying chef, een functie die bij KLM nog decennialang heeft bestaan. Het was voor deze steward koken met hindernissen, want er waren nog geen koelingen en fornuizen met open vuur werden ook niet gewaardeerd. En dus had de crew zakken ijs bij zich waarop de verschillende gerechten werden bewaard. Deze periode is later binnen KLM de geschiedenis ingegaan als ‘de boterballentijd’, omdat het luchtpersoneel met speciaal bestek uit blikken boter balletjes moest steken voor bij het geserveerde brood.

Kookwedstrijd

Vorig jaar heeft KLM aan iedereen die op 21 mei van en naar Amerika vloog een exemplaar van mijn boekje cadeau gegeven, wat ik uiteraard een geweldig stoere actie vond. KLM doet wel vaker iets bijzonders. Omdat veel personeelsleden van koken houden, ontstond het idee om kookwedstrijden uit te schrijven voor de 8.000 medewerkers.

Vorige maand werd er gestreden om ‘het beste vegetarische gerecht’ en de keer daarvoor om ‘de beste soep’. Bijzonder was dat de soep die bij die wedstrijd als beste uit de bus kwam, als beloning drie maanden lang werd geserveerd tijdens KLM-vluchten.

Winnaar van de eerste kookwedstrijd was assistent-purser Colette Verdijk, wier pompoensoep zo populair werd dat hij opnieuw op de menukaart komt. Er zijn inmiddels volgens een voorzichtige schatting al 60.000 kommen uitgeserveerd. Ik heb haar het recept weten te ontfutselen, zodat mensen thuis Verdijks soep kunnen nakoken zonder een vlucht te hoeven boeken.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 flespompoen (zo’n 850 g)
  • 1 ui
  • 1 à 2 rode pepers
  • 3 serehstengels
  • 1 dl gembersiroop
  • 1 blikje kokosmelk (400 ml)
  • 1 l groentebouillon
  • 3 el olijfolie

Was of schil de pompoen en snijd deze in blokjes. Snipper de ui, snijd de peper fijn en verwijder de zaadlijsten. Snijd de serehstengels in de lengte even in, buig ze om en bind er een touwtje om. Verhit de olie in de pan en voeg de pompoen, ui, peper en sereh toe. Bak tot de uien glazig zijn en voeg dan de gembersiroop en kokosmelk toe. Laat dit even verwarmen en giet dan de bouillon erbij. Als de pompoen zacht is, mag de sereh eruit. Pureer de soep met een staafmixer. Voor eventueel extra smaak kunt u de sereh weer terug doen en de soep nog een poosje laten trekken. Serveer de soep met Turks brood en waan u bij het verorberen in hemelse sferen.