Sla tegen de honger

AD Magazine, 16 september 2017

Om deze foto’s te kunnen gebruiken, neem contact op met Shody Careman & @careman_fotografie

Rubriek: Gipharts kookeiland

Lekkers van Giphart en meer over de kook

Nu hij op kamers woont, heeft de zoon van Ronald Giphart ontdekt dat hij af en toe zuinig aan moet doen. Zijn vader weet hoe dat voelt.

Tijdens mijn studententijd heb ik eens de fout gemaakt om vlak voor een belangrijke tentamenperiode met een vriendengroep op wintersport te gaan, terwijl ik daar eigenlijk het geld niet voor had. Dat was niet slim.

De vakantie op zich was geweldig, maar bij terugkomst bleek ik blut. En mijn toetsperiode werd niet uitgesteld omdat ik snel een baantje moest zoeken om mijn schulden te kunnen betalen.

Mijn ouders waren onverbiddelijk: als ik wél geld had om te skiën, moest ik zelf maar zorgen voor geld om daarna nog te kunnen eten.

Om voor een beetje systeem in mijn armoede te zorgen, verdeelde ik wat ik nog aan geld had in envelopjes. Mijn dagbudget was 4,30 gulden en daarvan moest ik al mijn eten, reiskosten (gratis OV voor studenten bestond nog niet) en boeken kopen. Drie maanden heb ik uit deze envelopjes geleefd, in de wetenschap dat als ik een boek kocht van 25 gulden, ik bijna zes dagen niet kon eten. Dit was in de tijd dat boeken voor mij nog eerste levensbehoefte waren – en voedsel niet per se.

Idioot duur

Mijn oudste zoon woont inmiddels sinds een jaar op kamers en kampt af en toe met hetzelfde probleem (als in: zijn ouders bekostigen zijn reisjes niet meer voor hem).

Toen we hem laatst hoorden klagen over de prijzen van zo’n idioot dure hipster-Supermarqt bij hem op de hoek, begrepen we dat ook hij ondertussen heeft ontdekt dat je soms leep moet inkopen, zuinig aan moet doen met ingrediënten en inventief moet zijn als het geld echt op begin te raken.

Mapplethorpe

Nu hebben mijn zoon en ik natuurlijk nooit echt te klagen gehad. Onze nooddruft, als je die al zo mag noemen, is en was niet structureel.

Afgelopen zomer las ik op vakantie Just kids van singer-songwriter Patti Smith (ook Godmother of Punk genoemd).

In dit autobiografische boek schrijft Smith over de jaren waarin zij leefde met Robert Mapplethorpe, de meest beruchte en misschien wel meest bekende fotograaf ooit. Hun financiële ontberingen waren heroïsch: maanden, jaren achtereen hadden ze geen dollar te makken en als ze eens wat geld hadden, moesten ze kiezen tussen één gedeelde hotdog of tekenpapier voor hun kunstwerken.

Smith beschrijft in haar boek één gerecht dat ze in arren moede weleens bereidde, een schotel die ik hier zal nakoken, al was her maar voor mijn zoon, voor wanneer hij weer eens in geldnood zit. Slasoep.

Slasoep

Ingrediënten

  • 1 krop botersla (eventueel aangevuld met slaresten uit de koelkast)
  • 1 blokje tuinkruiden bouillon
  • 1 ui, gehakt
  • 2 tenen knoflook, geperst of gesnipperd
  • paar takjes peterselie
  • halve citroen (of een scheut azijn)
  • 125 ml slagroom
  • Klontje boter

Bak de uien en de knoflook in de boter tot de uien lichtjes beginnen te bruinen. Was de sla en snijd de bladeren in stukken (gebruik de kern niet). Doe de sla bij de uien en bak het mengsel 5 minuten op een zacht vuur. Maak 750 milliliter groentebouillon en giet deze erbij. Laat de soep 5 tot 1 minuten zachtjes koken. Zorg met de staafmixer voor een gladde substantie en voeg daarna de slagroom en het sap van een halve citroen toe (als de portemonnee dat toelaat), samen met zout en peper. Garneer met wat peterselie, als u zich dat nog kunt veroorloven. Of anders slablaadjes. Serveer de soep met veel liefde.