Slagroomtaartjes

Kijk Magazine 2011, nummer 1

Eerst maar het slechte nieuws: een op de zeven vrouwen komt (bijna) nooit klaar of is zelfs nog nooit klaargekomen. Een schrikbarend getal. Waarom vrouwen nooit of nauwelijks klaarkomen, heeft verschillende oorzaken. Sommige vrouwen hebben moeite zich te ontspannen, sommige associëren seks met zonde en voelen schaamte om zich te laten gaan in het bijzijn van een ander, of zelfs in het bijzijn van zichzelf. Dan zijn er de vrouwen die simpelweg niet weten hoe ze hun orgasme uit de winterslaap zouden moeten krijgen, en soms weten hun slechte minnaars dat ook niet. Sommige dames vinden van zichzelf dat ze alleen mogen klaarkomen als ze echt verliefd zijn, wat ze vervolgens nooit zijn. Andere vrouwen hebben een fysieke oorzaak en lijden aan een ‘opwindingsstoornis’. Sommige vrouwen worden simpelweg niet geil, en anderen worden dat wel maar komen dan toch niet klaar. Het opvallende is dat van de vrouwen die wél klaarkomen, 71 procent zegt dat ze prima zonder orgasmen zou kunnen leven.

Vanuit een mannelijk perspectief vind ik dat een verbijsterend gegeven. Ik zou er eigenlijk niet aan moeten denken. Iedere man zal zich weleens hebben voorgesteld dat hij door een auto-ongeluk, een plotseling oncontroleerbare cirkelzaag of een verkeerd bediend keukenapparaat abrupt en onherstelbaar zijn geslachtsdeel en bijbehorende functionele vermogens kwijtraakt. Wat zou het leven dan welbeschouwd nog waard zijn?

Ooit noemde een dichter orgasmen ‘kosmische slagroomtaartjes van de Schepper’. Een treurig besef dat er vrouwen doodgaan – veel van hen na een lang leven met kinderen – zonder ooit het genot van een orgasme te hebben ervaren. Verschrikkelijk! En dat terwijl uit onderzoek blijkt dat mannen weliswaar makkelijker kunnen klaarkomen dan vrouwen, maar dat vrouwen hun orgasme veel intenser beleven. Het hoogtepunt van de vrouw zou acht tot tien keer zo intens zijn als het hoogtepunt van de man. Dat weten we dankzij een onderzoek gedaan aan de universiteit van New Jersey, waar vrouwen aangesnoerd aan toeters en bellen de hand aan zichzelf moesten slaan, om te kijken wat er op neurologisch gebied met hun lichaam en in hun hoofd gebeurde.

Het orgasme vindt namelijk plaats in de hersens, het belangrijkste seksuele orgaan. In onze hersens worden alle signalen uit ons lichaam geanalyseerd en verwerkt, waarna wordt uitgedokterd hoe ons lichaam hierop zal reageren. Ondanks de klinische condities lukte het de vrouwen in New Jersey redelijk snel om klaar te komen: ze deden er slechts zo’n vijf minuten tot twintig minuten over. Wat tijdens dit onderzoek onder andere werd bevestigd is dat vrouwen, anders dan mannen, geen rustperiode nodig hebben na hun orgasme en snel opnieuw kunnen klaarkomen. Ook duren hun climaxen langer dan bij mannen.

Het is voor wetenschappers belangrijk om erachter te komen wat het neurologische patroon van een orgasme is. Bij het bereiken van een hoogtepunt zijn er in de hersens van vrouwen wel dertig gebieden actief. Het orgasme neemt de hersens als het ware over. Als we eenmaal weten hoe een ‘normaal’ orgasme eruitziet, kan er gewerkt worden aan de oplossing van het probleem waarom sommige vrouwen niet kunnen klaarkomen. En dat is nu een voorbeeld van waardevolle wetenschap.