Ronald Giphart schreef een nieuw boek dat hem opnieuw naar zijn eigen weggedrag liet kijken. Maar rijdt Giphart nou wel of niet beter dan gemiddeld?

TopGear 132 Seks in de auto

De Utrechtse schrijver berijdt zijn stokpaardje, en duikt dieper in de wereld die seks in de auto heet.

Vorige maand schreef ik een bijdrage over cabriolets, waarin ik – het is sterker dan ikzelf – ook een paar toespelingen maakte van seksuele aard. Rondkarren in een cabrio is voor sommigen namelijk een erotisch signaal, een teken van potentie. Ook maakte ik een paar opmerkingen over genitale handelingen die zich in cabrio’s schijnen af te spelen. Dat is wat – althans volgens de mythe – veelvuldig in de cabrio zou gebeuren. Uit onderzoek blijkt daar echter weinig tot niets van. Rijders zonder dak vergrijpen zich niet per se vaker aan elkaar in hun auto dan rijders met dak.

Er is door veel wetenschappers gezocht naar seksueel gedrag dat zich in auto’s zou hebben afgespeeld. Op internet vond ik vele tientallen onderzoeken, uit alle delen van de planeet. Vaak zijn de resultaten met een korreltje zout te nemen, want sommige enquêtes zijn gehouden in opdracht van een bepaald automerk, het merk dat toevallig bovenaan de lijst prijkte van auto’s waarin mensen zich het liefst op elkaars fysiek zouden storten. Ook zijn er nogal wat smeuïge onderzoekjes gehouden in opdracht van condoomfabrikanten, auto-onderdelenmakers, verzekeraars of andere bedrijven die met een geinige quasiwetenschappelijke publicaties in het nieuws hopen te komen (en daarmee meer en vooral goedkopere aandacht willen krijgen dan wanneer ze een advertentiecampagne hadden moeten bekostigen). Echte wetenschappers spreken bij dit soort onderzoeken van wibbly wobbly science: er klopt wel wat van, maar meestal gaat het om vermakelijke prietpraat voor bij het koffiezetapparaat.

Vorige maand noemde ik in mijn column het aantal van 50 procent van de mensen die de auto gebruikt als plek voor seks, een getal waarop ik nogal wat reacties kreeg. Sommigen leek het overdreven veel, anderen konden zich niet voorstellen dat er mensen waren die hun seksuele drang nooit in een auto hadden bevredigd. Wat is er handiger dan een afgesloten zweterige cabine voor het spel der liefde? Volgens een Amerikaans onderzoek van een condoomfirma zou de auto zelfs de spannendste plek van allemaal worden gevonden (genoemd door 48 procent van de mensen), tegen ‘vrijen in een vreemd bed’ (33 procent) en ‘seks in de buitenlucht’ (27 procent). Overigens werd ‘seks in een vliegtuig’ het meest genoemd als fantasie. Een klein deel van de mensen (3 procent) zou zelfs seks hebben gehad in een rijdende auto.

Vandaar dat ik de vraag voorlegde aan Twitter, door middel van een heuse peiling. Op de vraag of mensen het weleens in een auto hadden gedaan, antwoordde 57 procent van 149 mensen met ‘ja’ en 43 procent met ‘nee’. Sommige lieden gaven zelfs commentaar op mijn enquête, zo schreef @harrydord: ‘Kinderen op de achterbank resulteert in rotzooi. Rotzooien op de achterbank resulteert in kinderen.’

Als ik al deze onderzoeken samenbreng, is er over één ding consensus: dat velen weleens seks in hun auto hebben gehad. Bij de verschillende rapporten die ik las, varieert dat van 33 procent tot 60 procent van de mensen, dus we kunnen gevoeglijk aannemen dat een groot deel weleens de auto heeft gebruikt als decor voor vleselijke lusten, meestal ergens geparkeerd op een afgelegen locatie.

Ik dacht tevoren dat vooral mannen bladen en -sites dit een smakelijk onderwerp zouden vinden, maar het viel op dat juist veel vrouwenbladen er met graagte over schrijven. Zo pakte Cosmopolitan uit met ’10 tips voor fantastische sex in de auto’. Neem bijvoorbeeld Tip 2: ‘Doe het laat in de middag, als de zon ondergaat. Zo val je niet te veel op, maar kun je elkaar ook nog zien: Tip 6 is ook heel nuttig: ‘Schuif de stoelen waar jullie op zitten helemaal naar achter en neem plaats op zijn schoot. Voor extra houvast kun je de hoofdsteun vastpakken: Je zou het niet bedenken.

Ook Viva schiet haar lezeressen te hulp met een handig lijstje wenken in het artikel Äutosex? Zó doe je dat: 5 tips!’ Wat bijvoorbeeld te denken van de volgende aansporing: ‘Autogordels… Als je niet vies bent van wat milde bondage, kun je de autogordels gebruiken om je partner vast te binden aan de stoel. Met een bikinitop, sjaal, stropdas of riem bind je zijn handen aan de hoofdleuning. Hij kan geen kant meer op!’ Wat is de wereld toch een fijne plek, voor Viva-Iezeressen.

Wat deze bladen en sites blijkbaar niet weten, is dat seks in het openbaar, en dus ook in op de openbare weg geparkeerde of rijdende auto, strafbaar is. Dubbel strafbaar om te precies te zijn. Ten eerste is er de Wegenverkeerswet van 1994, waarin Artikel 5 duidelijk stelt: ‘Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd: Deze ruime omschrijving slaat ook op seksuele handelingen die in de auto worden verricht.

Seks in de auto is volgens de Wetgever in erg veel gevallen ‘een misdrijf tegen de zeden’. Artikel 239 van het Wetboek van Strafrecht stelt het helder: ‘Met gevangenisstraf van ten hoogste drie maanden of geldboete van de tweede categorie wordt gestraft schennis van de eerbaarheid: En onder deze schennis wordt dan gerekend seks ‘op of aan een plaats, voor het openbaar verkeer bestemd’.

Seks in de auto in de beslotenheid van je eigen garage is dus toegestaan, maar daarmee houdt het wel zo’n beetje op. Zelfs als de auto op een oprijlaan staat geparkeerd, is het voertuig in veel gevallen strafbaar als plek voor de liefdesdaad, want het derde lemma van Artikel 239 van het Wetboek van Strafrecht stelt dat onzedelijke handelingen ook strafbaar zijn ‘op een niet openbare plaats, indien een ander daarbij zijns ondanks tegenwoordig is’. Bijvoorbeeld als een buurman toevallig langsloopt of vanuit zijn huis kan zien wat er in de auto voor smerigheid geschiedt. Dit zou betekenen dat de helft van de Nederlanders een zedenmisdrijf op zijn of haar naam heeft staan, met mogelijke gevangenisstraf tot gevolg.

Dit geldt dus ook voor de twee politieagenten die vorig jaar werden veroordeeld voor de seks die ze met een vrouw hadden gehad in hun dienstwegen. Een variant daarop was het ontslag van leden van de Koninklijke Marechaussee die, volgens het programma Een Vandaag, seksuele handelingen zouden hebben verricht in de Gouden Koets.

Overigens stuitte ik bij mijn voorbereiding op deze column nog op een tweede categorie opmerkelijk gedrag: lieden die geen seks hebben In hun auto, maar mét hun auto. Zij worden mechanofielen genoemd, mensen die een seksuele verhouding beginnen met mechanische apparaten, in dit geval hun automobiel. Op YouTube staat de Britse documentaire Strange Love: My Car is My Lover over dit verschijnsel. Wereldwijd zouden zo’n vijfhonderd mannen erotische amoureuze betrekkingen met auto’s onderhouden. Een van de mannen zou in de uitlaten van maar liefst duizend auto’s zijn seksuele gevoeg hebben gedaan, tot hij besloot om monogaam te worden, waarna hij trouwde met een witte Volkswagen Kever die hij Vanilla noemde. Nog steeds voelt hij de drang om als hij een mooie auto geparkeerd ziet staan even zijn gang te gaan, maar hij wil zijn belofte van trouw aan Vanilla niet breken.

Mooi hoor. liefde overwint alles, dat blijkt maar weer.