Uitgelachen om kiekjes van kliekjes

AD Magazine, 11 januari 2020

Om deze foto’s te kunnen gebruiken, neem contact op met Shody Careman & @careman_fotografie

Rubriek: Gipharts kookeiland

Ronald Giphart haalt herinneringen op aan de tijd die hij doorbracht met Erik Hulzebosch in de villa van Rik Felderhof.

Op Schiermonnikoog vond mijn vrouw in een tweedehandsboekenzaak voor een paar euro Koken in Villa Felderhof (2006), het kookboek van de tv-serie waarin NCRV -coryfee Rik Felderhof in een Zuid-Franse villa jarenlang twee min of meer bekende gasten ontving die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hadden. Voor mij een blast from the past, want in 2003 werd ik door het programma uitgenodigd, samen met de illustere schaatser Erik Hulzebosch (het programma werd vorig jaar herhaald en staat online).

Hulzebosch – de nuchtere bijna – Elfstedentochtwinnaar – onthulde tegenover mij en de draaiende camera dat hij nog nooit van zijn leven een boek had gelezen. ‘Ja, kweet niet, dat zit niet in mie’, zei hij in zijn stereotype Overijsselse accent. ‘Je gaat op vakantie toch nie zittn lezn?’

‘Harrie Moelies?’ vroeg hij toen ik hem vroeg naar de destijds bekendste schrijver van Nederland. ‘Noh, daar hek nog nooit van gehoord. Ik denk dat in heel Gramsbergen niemand weet wie dat is:

Op mijn beun wist ik niet wie Jan Maarten Heideman was, op dat moment de bekendste marathonschaatser van Nederland, iets wat Hulzebosch al even onbegriepelijk vond.

Het verblijf was buitengewoon aangenaam, want hoewel onze levens mijlenver van elkaar stonden, konden Hulzebosch en ik erg lachen samen. Dat jaar had ik een digitale camera gekocht, waarmee ik alle door mijn vrouw bereide maaltijden voor de eeuwigheid vastlegde. Inmiddels leven we in een Instagramtijdperk waarin de halve wereld met z’n telefoon ‘kiekjes van zijn kliekjes’ schiet, maar destijds was dit gebruik nog zo vreemd dat Hulzebosch mij er hartelijk om uitlachte.

‘Fotografeer je dan ook wat er aan de onderkant weer oetkoemt?’ vroeg hij gillend van plezier, want het ging er bij hem echt niet in dat iemand afbeeldingen van zijn eten zou willen hebben. En dat terwijl de maaltijden bij Villa Felderhof zeker de moeite waard waren om te fotograferen.

Ze waren bereid door een bevallige cheffin genaamd Musa Cita, die was geboren in Guadeloupe en niet alleen fantastisch kon koken, maar al even geweldig kon vertellen over haar wereldreizen.

Zojuist heb ik in mijn digitale fotoarchief haar gerechten bekeken, die ik dus zeventien jaar geleden heb vastgelegd: rosbief, carpaccio, avocado met garnaal, tongfilet met groente, salade met gerookte eendenborst en een exotische fruitschotel.

Een paar zijn terechtgekomen in het kookboek, dat dus inmiddels verramsjt is, maar gelukkig hebben we de foto’s nog.

Exotische citrussalade

Dessert voor 4 personen (gebaseerd op een dessert uit het kookboek Koken in Villa Felderhof)

  • 4 rode grapefruits
  • 4 sinaasappels
  • 2 citroenen
  • 3 dl honing
  • 75 g suiker
  • 2 el oranjebloesemwater (supermarkt of toko)
  • 100 g geschaafde amandelen

Schil de vruchten en verwijder de witte velletjes. Snijd met een gekarteld mes dunne partjes. Doe dit boven een schaal om het sap op te vangen. Haal de pitten en de witte nerven uit het fruit. Schik de verschillende partjes laag om laag in een ruime kom. Schep tussen elke laag wat honing en suiker en giet er een paar druppels oranjebloesemwater over. Eindig met een laagje honing. Zet de afgedekte schaal met fruit minimaal drie uur in de koeling. Rooster vlak voor het serveren de geschaafde amandelen. Verdeel het fruit over vier bordjes, lepel het sap erover en bestrooi het fruit tot slot met de geroosterde amandelen. Maak een foto van het gerecht, voor later.