Verslaafd aan ramen

AD Magazine, 29 april 2017

Om deze foto’s te kunnen gebruiken, neem contact op met Shody Careman & @careman_fotografie

Rubriek: Gipharts kookeiland

Lekkers van Giphart en meer over de kook

Mag Ronald Giphart een voorspelling doen? Let op: over tien jaar is Japanse noedelsoep in Nederland net zo geliefd als taco, hamburger en Turkse pizza.

Een jaar of tien geleden deden Chinese archeologen in de provincie Qjnghai een opmerkelijke ontdekking: ongeveer vierduizend jaar geleden werd een gebied in de buurt van de huidige stad Lajia bedolven onder een 3 meter dikke laag modder. Net als in Pompeï werden de bewoners geconserveerd voor het nageslacht. Door de vondst konden Chinese onderzoekers veel leren over het dagelijks leven van duizenden jaren geleden. Ze vonden een pot van aardewerk waarin nog noedels zaten, precies zoals wij die kennen. De pastaslierten waren 3 millimeter dik en sommige maten meer dan een halve meter. Het zijn de oudste bekende noedels van de wereld.

Ik kan smullen van zo’n bericht. Dat komt ook doordat ik groot liefhebber ben van een gerecht dat stormenderwijs Nederland al een paar jaar aan het veroveren is: ramen. Ofwel Japanse noedelsoep. Wat bij ons een patatje mayonaise, speciaal of pindasaus is, is in Japan een kom ramen met een keur aan Toppings.

De basis is altijd een geurende bouillon waar de smaak vanaf spat. Hierin drijven gemarineerde speklapjes, vis, veel groenten en natuurlijk noedels, die traditioneel met de hand worden getrokken (op YouTube staan tientallen bijna pornografische filmpjes hoe dat wordt gedaan). In een goeie ramen drijft ook altijd een zeer zachtgekookt ei, dat door de hete bouillon nog nagaart. Japanners eten het gerecht bij het ontbijt, bij de lunch, bij het diner, tussendoor, onderweg, thuis, in bars, overal, altijd.

Ramen is ook in Amerika mateloos populair en in ons land zijn er inmiddels al verschillende ramenbars, noedelkarren en ramenrestaurants. Het is mijn voorspelling dat ramen over tien jaar net zo geliefd is als taco, Turkse pizza of hamburger.

Amechtig

Ik at mijn eerste echte bak dampende ramen in Californië, bij een foodtruck op een plein. De menukaart toonde vele verschillende soorten.

Omdat ik geen idee had waaruit ik moest kiezen, wees ik als een echte toerist op de ramen die een andere klant amechtig stond op te slurpen. Hij deed dat met stokjes, zoals het hoort. De ramen die voor mij in de foodtruck werd bereid – met zachtgegaard spek, groene bonen, paksoi en een gemarineerd ei – veranderde mijn leven. Dat klinkt ongetwijfeld hoogdravend en potsierlijk, maar dat is nu eenmaal de uitwerking van ramen. Er is een eenvoudige reden waarom het Japanse noedelgerecht de wereld aan het veroveren is: ramen is de heroïne onder de soepen: al na één kom ben je voor je leven verslaafd.

Recept

Ingrediënten

  • 500 g zalmfilet zonder huid
  • 50 ml sojasaus
  • 3 el mirin (zoete rijstwijn)
  • 3 el rijstazijn
  • 2 el gember
  • 2 el sesamzaadjes
  • 2 I runderbouillon (blokjes)
  • 5 kardemompeulen
  • 4 stuks steranijs
  • stuk gember
  • 200 g bimi (babybroccoli)
  • 600 g udonnoedels
  • 175 g edamame
  • 2 lente-uitjes
  • 150 g taugé
  • 150 g oesterzwammen
  • 2 eieren, zachtgekookt, doormidden

Snijd zalm in plakjes. Meng in kom sojasaus met mirin, rijstazijn, geraspte gember, sesamzaadjes. Voeg zalm toe, zet zeker een uur afgedekt in de koelkast.

Breng bouillon aan de kook, voeg kardemom, steranijs, gember, sojasaus toe. Laat half uur zacht koken. Haal specerijen eruit, laat bouillon gloeiend heet worden. Voeg bimi en noedels toe.

Laat twee minuten koken en voeg andere toppings toe. Verdeel over kommen.

Serveer zalm los. Ga naar een verslavingstherapeut.