Ronald-Giphart-Volkskrant-magazine-23-augustus-2003-Heldinnen-Eric-van-den-Elsen-Birgit-Schuurman

Volkskrant Magazine – Onze meisjes

23 augustus 2003

Foto’s: Eric van den Elsen

Een boek over vrouwen wilden ze maken, schrijver Ronald Giphart en fotograaf Eric van den Elsen, over vrouwen voor wie uiterlijk belangrijk is: actrices, presentatrices, zangeressen en anderen. Resultaat: het fotoboek Heldinnen dat vandaag verschijnt. Volkskrant magazine toont behalve de foto’s uit het boek (in klein formaat) de beelden die het boek niet hebben gehaald, met commentaar van Giphart.

Mijn verjaardag, vorig jaar. Het was zo vroeg dat mijn kinderen me niet hadden kunnen wakkerzingen. De reden hiervoor was dat Eric en ik zangeres Birgit Schuurman en haar zus Katja gingen wakkerfotograferen. Birgit had namelijk verteld dat zij nog nooit samen voor een blad waren gefotografeerd. Voor ons boek wilde ze met haar zus worden geportretteerd in de meest onschuldige pose die ze kon bedenken: slapend. Vergeet alle leuke Uiterlijkheden, zo zijn wij.’

22 Jaar na de opname van een babyfoto van zangeres Sarah Geels en haar vriendinnetje Kim maken we een remake. Eric en ik kijken ademloos toe hoe de vriendinnen in het water stappen. Kim likt de vingers van Sarah. Kim likt met haar tong de natte buik en borsten van Sarah. Kim en Sarah zoenen. Kim doet een blinddoek om. Kim en Sarah zoenen nog steeds. En Eric klikt… En ik geef de rolletjes aan…

‘Je beseft echt dat je van iemand houdt als je haar van dichtbij hebt zien kotsen dat het klettert.’ Dit is de essentie van Het mooie kotsende meisje van Herman Brusselmans. Hier maakt actrice Maria Kraakman zich op om te kotsen dat het een aard heeft, met behulp van een pak yoghurt uit de natuurwinkel.

Het balkon lag op zes hoog (zo hoog dat niemand actrice Anke Engels vanaf de straat kon zien). Anke is vroeger turnster geweest, haar specialiteit was de evenwichtsbalk, vandaar dat zij haar benen niet omdraait voor deze pose.

Helaas was ik niet bij deze opname. Actrice Hadewych Minis omhelst een mooie herder genaamd Moos, die op zijn gemak wordt gebracht door zijn baasje Susan. Overigens wist Hadewych toen nog niet dat ze de rol van Gulpje zou gaan spelen in de verfilming van Phileine zegt sorry.

Actrice Halina Reijn is a knock-out. Een orkaan in spijkerbroek. A one woman revolution. Wat deden we, in godsnaam, wat deden we voordat we Halina kenden? Wat bijna niet te zien is, maar voor het juiste gevoel niet mag ontbreken op deze foto, is een waas van waterdruppeltjes op Hallna’s rug. Het kost me fuckin‘ drie kwartier om in De Pijp een fuckin’ winkel te vinden die fuckin’ plantensproeiers verkoopt.

Terwijl presentatrice Sophie Hilbrand een biggetje opvrijt, hou ik zijn broertje een beetje warm. Ik bouw in korte tijd een zeer goede band op met Jan-Willem, zoals we het beestje inmiddels noemen. Eerst zei ik nog stoer. ‘Leuk om kennis te maken met mijn varkenshaas van aankomende kerst’, maar al binnen tien minuten wordt het idee mij droef te moede dat die verdomde boer Jan-Willem ooit naar de slacht zal brengen.

In het voorgesprek vertelde actrice Carice van Houten dat ze Schots bloed heeft: een deel van haar familie komt uit Eddinbrrrah (Edinburgh). En dus trokken we op de bonnefooi naar het land van de Cutty sark Emerald, de Bunnahabhain, de Whyte & Mackay en de honderden andere whisky’s. Het Schotse landschap heeft voor Carice een somberheid die heel opbeurend werkt. De zwaargeestigheid weglachen, daar herkent ze zich wel in, getuige deze serie.