‘We gaan de Duitsers in de pan hakken, daarom een Duits gerecht’

AD Magazine, 13 oktober 2018

Zaterdagavond speelt het Nederlands Elftal tegen Duitsland en dat bracht me in gedachten terug naar een culinaire Duitse uitspatting die zijdelings ook met voetbal te maken had. Drie jaar geleden bedachten we om op de terugweg van een vakantie in Scandinavië een nacht door te brengen in Hamburg.

In Zweden googelde ik naar een betaalbare slaapplaats en ik vond een beschikbare familyroom in een homovriendelijk hotel in de wijk St. Pauli, toevallig het stadsdeel van mijn favoriete Duitse voetbalclub.

‘Heb je gezien dat het op de Reeperbahn ligt?’ vroeg mijn vrouw, toen we het hotel naderden. Dat had ik inderdaad gezien, maar ik had begrepen dat het met die rosse buurt van Hamburg tegenwoordig wel meeviel. De voormalige hoerenstraat was vandaag de dag vooral een grootsteeds Valkenburg waar je – net als over de Amsterdamse Wallen – rustig kon rondlopen met een gezin.

Even hielden we vol dat dit ook echt zo was. Bij een kledingzaak kochten we voor mijn jongste zoon een shirt van St. Pauli, de voetbalclub uit de 2e Bundesliga die als bijnaam ‘Freudenhaus der Liga’ heeft. Hun logo is de Totenkopf van een piratenvlag, omdat St. Pauli bekend staat als een linkse, tolerante, antifascistische club van rebellen (en dus de sympathiekste vereniging van Duitsland).

Omdat de sfeer op de Reeperbahn voor kinderen toch wat te druistig en grimmig was, besloten we in een aanpalende straat op zoek te gaan naar een restaurant. Al binnen een minuut liepen we tegen een restaurant aan genaamd Freudenhaus St. Pauli, waar we – gelet op het nieuwe tenue van mijn jongste zoon – natuurlijk wat moesten eten.

‘Wat betekent Freudenhaus eigenlijk?’ vroeg mijn oudste. Mijn vrouw probeerde het woord te vertalen als ‘huis van vreugde’. Voor de zekerheid zocht ik het op. ‘De letterlijke betekenis is huis van plezier,’ zei ik, ‘maar de gangbare term is bordeel.’ ‘Zijn we nu in een bordeel?’ vroeg mijn oudste verheugd. Zo zag de uitspanning er niet uit. Gelukkig liep er een Nederlandse oberkelner rond, die ons kon uitleggen dat de naam een knipoog was naar de geschiedenis van de buurt. ‘Wij vertalen het als dat we een huis zijn waar we culinaire bevrediging bieden’, zei hij. ‘Ein Haus der Gaumenfreuden, oftewel een plek van gastronomische hoogstandjes.’

Nou, en dat viel inderdaad zeker niet tegen. Ik zal er niet voor omrijden, maar voor wie om wat voor reden ooit in de buurt van de Reeperbahn moet zijn, is dit huis van plezier echt een aanrader.

Wurstsalat
Lunch of voorgerecht voor vier personen
– 2 el wittewijnazijn
– 2 el zonnebloemolie
– 1 el zoete mosterd
– halve tl suiker
– 300 g Duitse worst (supermarkt, gesneden vleeswaren), in reepjes. Je kunt in plaats van deze koude Duitse vleeswaren ook een Duitse worst braden en die laten afkoelen.
– 4 augurken, in schijfjes
– 1 rode ui, in dunne ringen
– 3 el bieslook, fijn- gesneden
– 4 grote pretzels of Duitse broodjes (bij de bakker)

Omdat we ze de pan in hakken, maken we een salade met Duitse worst. Meng in een ruime kom de azijn, olie, mosterd en suiker tot een egale vinaigrette. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de worst, augurkenschijfjes en rode ui toe en schep luchtig om. Stort de salade in een schone kom of schaal en garneer met de bieslook. Serveer bij voorkeur met grote pretzels.