Deze groenten zijn goed voor je ogen

AD Magazine, 5 juli 2017

Om deze foto’s te kunnen gebruiken, neem contact op met Shody Careman & @careman_fotografie

Vroeger leerden moeders hun kinderen dat wortelen goed waren voor hun ogen. Het bewijs daarvoor was: ‘Heb je ooit weleens een konijn met een bril op zijn neus gezien?’ Het is een van de weinige volkswijsheden waarin een verband wordt gelegd tussen eten en kijken.

Hoewel het grapje over dat konijn natuurlijk onzin is (als ik heb gedronken of geblowd, zie ik voortdurend konijnen met een bril op), zijn wortelen – zoals iedereen zal weten – inderdaad goed voor het kijkvermogen. De groente bevat veel bètacaroteen, een stofje dat ervoor zorgt dat we vitamine A beter opnemen. Ook zit er luteïne in wortelen, een kleurstof die eveneens goed is voor de ogen. Overigens hebben veldsla en kropsla op hun beurt geweldige hoeveelheden bètacaroteen en luteïne, het zal niet toevallig zijn dat konijnen ook daar verzot op zijn.

Laatst was ik op een conferentie van opticiens, waar het onder andere ging over ‘ogen & eten’, want bij veel brillenboeren krijgen klanten tegenwoordig ook voedingsadviezen als ze een mooi montuur komen uitzoeken. Het oog en de mond zitten dicht bij elkaar. Bepaalde producten, gerechten en ingrediënten zijn namelijk veel gezonder voor het kijkvermogen dan andere.

Ik liep op dat congres rond omdat ik zelf lijd aan een oogziekte genaamd maculadegeneratie. Hoewel uit onderzoek blijkt dat 92 procent van de Nederlanders daar nog nooit van heeft gehoord, is ‘MD’ wel de meest voorkomende oogziekte wereldwijd. Er zijn twee varianten: genetische aanleg en leeftijdsgebonden MD.

Voor de kijkers

Bij maculadegeneratie (80.000 mensen hebben het en 400.000 kunnen het op termijn krijgen) komt er in het midden van het blikveld een grove vertekening. Dat kan een grijs vlak zijn, een grote donkere vlek, een golvend beeld, een spervuur van kleine flitsjes of combinaties van dit al. Mijn oma kreeg vanaf haar 60ste een grote zwarte bal in het midden van haar zicht. Mijn vader had de kwaal vanaf zijn 60ste ook en een scan heeft uitgewezen dat het proces bij mij is begonnen, hoewel ik er nog geen last van heb.

Mijn oogarts raadde me aan op te letten met voeding, een advies dat niet alleen geldt voor mensen met een oogkwaal, maar voor iedereen die een beetje blij is met zijn kijkers. Er is zelfs onlangs een boek verschenen genaamd Gezond eten voor je ogen, met recepten die de mond verleiden en daarbij de ogen helpen. Een prettig leesbaar werk, overigens ook het lijfboek van konijnen.

Wortelsoep voor vier personen

  • 1 kilo wortelen, in plakjes
  • 700 ml groentebouillon (mbv tabletten)
  • 200 ml kokosmelk of sojaroom
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, gesnipperd
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 centimeter verse gember, geraspt
  • Mijn toevoeging:
  • ½ eetlepel sambal badjak

Gezond voor je ogen is te bestellen op gezondvoorjeogen.nl. Het recept dat ik heb gekozen is een wortelsoep, maar er staan tientallen andere en meer creatieve gerechten in. Verhit de olie en fruit hierin de ui en gember. Voeg de wortel en de knoflook toe en bak kort mee (eventueel samen met een halve eetlepel sambal). Voeg de bouillon en kokosmelk of sojaroom toe en laat de soep doorkoken tot de wortelen gaar zijn. Pureer de soep met een staafmixer. Eet de soep en houd twee vuisten voor uw ogen om te zien hoe een patiënt met maculadegeneratie naar de wereld kijkt.