Eten, Drinken En Slapen, Lees-Kookboek met (On)mogelijke Recepten Voor Thuis is een boek uit 2010 van Ronald Giphart met medewerking van Jan Bartelsman, Chretien Breukers, Reid, Gelijnse, Van Tol, Librije

Eten, drinken en slapen

By hans, 21 juli 2014

En zo werd ik een half jaar terug op neutraal terrein uitgenodigd voor een gesprek met Jonnie Boer en Sergio Herman, die volgens alle toonaangevende restaurantgidsen worden gezien als de twee beste chefs van Nederland (samen goed voor zeven Michelinsterren: 3 + 3 + 1). Ook internationaal genieten zij groot aanzien. Alle critici zijn het erover eens: De Librije en Oud Sluis zijn gevestigd in het Huis van de Goden. Boer en Herman zijn de Dionysos en de Pan van het koken.

De vraag van de mannen was eenvoudig. Of ik zin had mee te schrijven aan een kookboek dat ze samen wilden maken onder de werktitel: ‘Eten, drinken en slapen’. Het idee was dat ik – in mijn rol als culinaire onbenul – een tijdje zou meedraaien in beider keukens, om van binnenuit op te tekenen hoe het leven in een driesterrenbedrijf eraan toegaat.

Ronald Giphart tekende na een stage van 336 uur in de restaurants De Librije (Zwolle) en Oud Sluis (Sluis) zijn ervaringen op in dit uitzonderlijke boek. Een lees-kookboek met (on)mogelijke recepten van de hand van Nederlands meest gelauwerde chefs: Sergio Herman en Jonnie Boer.

Een boek over twee bijzondere vrienden, hun vakmanschap en de vreugde van het gehemelte!

Titel: Eten, drinken en slapen

Sub Titel: Lees-kookboek met (on)mogelijke recepten voor thuis

Schrijvers: Sergio Herman, Jonnie Boer, Ronald Giphart

ISBN: 9789085161776

NUR: 440

Jaar: 2010

Druk: 1ste

Uitgever: De Librije

Fotograaf: Jan Bartelsman

Coördinatie en eindredactie: Boubeek: Hein van Beek, Nicolette van de Poll. Met dank aan Uitgeverij Podium

Art Director/Vormgeving: Karin Klinkenberg SO

Gedichten: Chrétien Breukers

Illustraties: Reid, Gelijnse en Van Tol

Druk: Bakker Communicatie

Websites:

Inhoud:

Eten, drinken en slapen in De Librije

TOPGERECHTEN LIBRIJE

  • Ganzenlever on the rocks
  • Mul met een salade van couscous en een schuim van kokos
  • Duif, lever, hartje, zuurkool
  • Appeltaart compleet losgeslagen

LIBRIJE RECEPTEN

  • Reegeit met mierikswortel en bietjes
  • Epoisses met hooischuim
  • Citroen met basilicum
  • Oesters op het strand

Het ontbijt bij De Librije

HAPJES LIBRIJE

  • Aardappel, spek en bonen
  • Hollands Glorie
  • Sardine met citroengeranium

LIBRIJE COCKTAILS

  • Bloody Helly
  • Eef Style
  • Gin en Jonnie

PERSONEELSGERECHTEN LIBRIJE

  • Kip, groene curry met een salade van mango en papaja
  • Speklapje met andijviestamppot en jus
  • Goulash met Taronja en crème fraîche

Eten, drinken en slapen in Oud Sluis

TOPGERECHTEN OUD SLUIS

  • Quinoa met gerookte paling, biokruiden en bloemen
  • Krab met venkel, zeekool en verveine
  • Zeetong met Zeeuwse kreeft, girolles en jonge plantjes
  • Just myrtilles

OUD SLUIS RECEPTEN

  • BBQ duif met een BBQ salade van rode biet, mais en zoete ui
  • Citroen, gember en witbier
  • Zeeuwse oester met algen knäckebröd als salade, fris gemarineerde coquille, sorbet van crème cru en een jus van postelein en citroen
  • Zeebaars, echt romige risotto, zachte inktvis en als canneloni met verse zee-egel, emusie van basilicum en vinaigrette van risottonat, gepofte tomaat en hazelnoot

HAPJES OUD SLUIS

  • Rolletjes van rettich en gepekelde zalm crème van venkel en spicy-lime emulsie
  • Olijven cake met crème van ansjovis, confiture van olijven en jonge basilicum
  • Variëteit van algen, Zeeuwse scheermes en krokant van algen

OUD SLUIS COCKTAILS

  • Contemporary whiskey sour
  • Pepino hielo
  • Maracuja passion

Het ontbijt bij Oud Sluis

PERSONEELSGERECHTEN OUD SLUIS

  • Spaghetti met tomatensaus en tonijn
  • Popeye’s duikboot
  • Steak tartare met dikke frieten en mayonaise

Gevulde koolbladeren met kaas van Ronald Giphart

  • Nawoord
  • Colofon
  • Gipharts andere culinaire boeken