Kai loug kheuh

Thaise schoonzooneieren

Dit recept komt uit kookboek De wereld thuis (2020).

Soort gerecht: bij- of voorgerecht

Land van herkomst: Thailand

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 30 minuten

Om heel eerlijk te zijn zit dit recept in ons repertoire omdat Ronald eens voor een stukje op zoek was naar een leuk eiergerecht met een verhaal. Ik vermoed dat we het niet eens voor onze huidige schoonzoon hebben gemaakt want hij is natuurlijk een winnend lot uit de schoonzoonloterij.

INGREDIËNTEN:

5 el plantaardige olie

5 sjalotjes, gesnipperd

4 teentjes knoflook, geperst

5 gedroogde chilipepers

4 eieren, hardgekookt en gepeld

200 ml water

3 el palmsuiker (of bruine suiker)

1 el tamarindepasta

2 el oestersaus

2 el vissaus

2 el grofgehakte verse koriander

BEREIDINGSWIJZE:

Verhit de olie in een wok en fruit de sjalotjes, de knoflook en de chilipepers ongeveer 3 minuten. Voeg de gekookte eieren toe en bak rondom goudbruin. Haal de eieren eruit en laat ook de sjalotjes en de chilipeper uitlekken op keukenpapier.

Schenk het water in de wok en breng aan de kook. Laat hierin de palmsuiker oplossen en doe hetzelfde met de tamarindepasta. Voeg de oestersaus en de vissaus toe en laat het mengsel al roerende inkoken totdat een wat plakkerige saus ontstaat, dit duurt ongeveer 5 minuten.

Leg de eieren in de saus en verwarm ze zo’n 2 minuten mee. Serveer het gerecht met als garnering de gefruite uitjes en pepers en wat verse koriander. Prijs desgewenst tijdens de maaltijd uw schoonzoon.

EIEREN VOOR ONZE SCHOONZOON

Het bereiden van testikels is een eeuwenoude gastronomische kunst. In de keuken heten ze animelles, of zonder een woord Frans: kloten.

WE SPELEN DAGELIJKS VELE ROLLEN, DIE TEZAMEN DEFINIËREN WIE WE zijn. Soms moeten we ons gedragen als opvoeder, soms zijn we iemand die een standje krijgt, soms hangen we de werknemer uit, de coach, buur, geliefde, kind, vriend, jongste, oudste, ex of leidinggevende, soms nemen we de rol aan van schoonkind of schoonouder.

We ontkomen hier niet aan. Zo zullen weinigen zich verheugen langs te gaan bij de ouders van de persoon op wie hij of zij toevallig verliefd is geworden, zoals op hun beurt ook ouders niet op voorhand zullen kwispelen om kennis te maken met het sujet dat hun geliefde kind gelukkig moet gaan maken.

Wim Sonneveld had daar vroeger een aardige conference over, waarin hij in een rol als vader over zijn dochter en schoonzoons zei: ‘En dan komen de jongens. De natuur moet z’n loop hebben, dat ken ik billijken. Ik weet het nog goed. Ze was veertien. Toen komt ze thuis met een knul van achttien. Oh, ik zag het zo: een gluiperd van het zuiverste water. Ene Harrie. Ik droom nog wel eens van ‘m als ik zwaar heb getafeld.’

Sonneveld ontwikkelde de tactiek om een schoonzoon, wanneer deze hem niet beviel, uitvoerig op te hemelen bij zijn dochter. ‘Heel link, ik prees hem regelrecht het graf in. Maar ja… Harrie gaat, Piet komt. Piet gaat, Kees komt. Kees gaat, Nikkie komt. En allemaal mee-eten! O, ik heb wat voedsel verstrekt aan die knapen.’

Ik moest aan dit fragment denken toen Mascha, de dochter van mijn schoonouders, een toepasselijk gerecht wilde bereiden voor een schoonzoon die zich bij ons meldde. Je wilt zo’n knul natuurlijk toch een beetje culinair voor het blok zetten als hij voor het eerst mee-eet. Mascha vond een toepasselijk Thais gerecht genaamd Kai loug kheuh, oftewel schoonzooneieren.

Het verhaal achter deze schotel was dat een Thaise mamma ooit niet zo blij was met haar toekomstige schoonzoon. Op een dag serveerde ze hem twee gefrituurde eieren in een krokante laag. Het geheel had iets weg van testikels, en dat was precies de boodschap: één misdraging en jouw ballen gaan als volgende in de pan.

Overigens is het bereiden van testikels een eeuwenoude gastronomische kunst. In de keuken heten ze animelles, of zonder een woord Frans: kloten. In de ancienne cuisine namen ze, net als tétines (uiers), een belangrijke plaats in en de bereiding ervan was voor koks een proeve van kunnen. Er waren vele klassieke gerechten met testikels: animelles à la crème, animelles frites, animelles grillés, gemarineerde kloten, ragoût d’onimelles, animelles avec vinaigrette.

Bij de presentatie van mijn roman Troost (in 2005) heeft het Haagse kookwonder Pierre Wind twee bereidingen met stierenballen geserveerd aan mijn literaire vrienden: zachtjes gebakken als een zwezerik (zoals ze ook smaken) en verwerkt in een klotenterrine. Als onze – overigens zeer aimabele – schoonzoon dat per se wil, kan ik die met liefde ook een keer voor hem bereiden.